Демонтират паметника на Цар Освободител

София остава без един от символите си за 2 месеца, монументът отива на ремонт
Обновена: 5 сеп 2012 14:51 | 5 сеп 2012 13:43, Красимир Ангелов
127

Снимка: Булфото

От тази сутрин започна операция по демонтирането на един от символите на София – паметника на Цар Освободител.

Причината е неотложен ремонт, който трябва да бъде извършен на монумента заради пукнатини по краката на коня. Те ще бъдат реставрирани, както и цялата статуя, която е в много лошо състояние.

Поради тази причина паметникът няма да радва софиянци и гостите на София в продължение на 2 месеца. Очаква се официалното откриване на вече обновения паметник да се състои на 3 март 2013 година - Денят на освобождението на България.

През времето на ремонта на мястото му ще бъдат поставени огромни снимки на Цар Освободител.

Парите за реставрацията, която ще струва 1,2 милиона лева, са предоставени от руския фонд „Поколение”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обаче и американската пропаганда си е е.м. Кой ни подстрекава срещу Русия,кой има военни бази,кой иска да отрови земята с шистов газ,само за да се изрепчи на руснаците,кой не го е грижа,че половината българи са на ръба на оцеляване.Създават поминък на турците,като откриват предприятия там ,И за награда на губернатора-тиквен медал.
104
2
 
12
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Историята си е история, независимо дали на някого не му харесва това-онова от нея. Исторически факт е че руския цар ни създаде държава и ни отърва от турските главорези и това е положението. За което аз и повечето българи сме му благодарни!
103
5
 
0
 
! Отговори
Честит 6- и 09. преди 11 години
За малко руските окупатори да ни пишат ,като волжките българи по графа "Татари"
102
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До историк, Garibaldi, Hugo, Oscar Wilde, Достоевски.... и много другу от тази епоха са писали за това което са правили турците.... Дори и в чуждите изторий се пише за тях... какъв изторик си? от македонската школа ли? защото само те имат изтория която не се съвпада с никоя друга....
101
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
историк си ама на ония *** *** които не са в европа и от които пропищаха целите балкани ,да не говорим за арменците . *** *** и ***
100
16
 
5
 
! Отговори
историк преди 11 години
Винаги сме живели добре и в мир българи и турци. Не е имало някакви конфликти между нас и тях. А това за кланета и насилие е измислица на руските историци,които са извикани у нас от руския губернатор на България княз Дондуков-Корсаков в 1878г за да съчинят нова фалшива българска история. Сега учим историята ни по старите руски учебници. Дондуков е казал на руските писачи на историята ни"Лъжете,клеветете турците! Нека забием клин между тях и българите! Измислете кланета,измислете изнасилвания"
99
6
 
13
 
! Отговори
българин преди 11 години
писна ми от мюсюлманска помашка *** *** из сайта
98
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За милион и две ще вдигна монумент 5 етажа със златно покритие. Некой ще стане милионер от тази реставрация
97
13
 
5
 
! Отговори
АТИЛА преди 11 години
Паметника на Руската Окупационна Хазарска *** създала Задунайския Славяно *** *** за 32 тона Злато да бъде претопен в Кремиковци като пример какво очакава всички Юдеи посегнали на Българския РодРуското самодържавие издигнало пирамида от отсечените глави и карало кавказките ни братя да се кълнат пред нея, че не са Българи, а каракачани, балкари, кумъкиВсички руски обекти върху окупирана Българска територия на Дунав, Волга, Киев и Кавказ трябва да бъдат и ще бъдат предмет на Диверсия
96
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сега щеше да има две Българии,днешната и в средния изток,която руснаците я изтриха с невиждани жестокости,те спряха икономическия растеж на страната о 1878 година,русофилите ще погубят страната,вън руснаците
95
0
 
0
 
! Отговори
Grammar Nazi преди 11 години
иСтория
94
0
 
3
 
! Отговори
до 104 преди 11 години
Е да де руските комунисти станаха милиардери -там е равенството.Както и при нас .
93
0
 
14
 
! Отговори
Кой ще го открие ? преди 11 години
По право паметника трябва да бъде открит на 3 март 2013 г. от този който е дал парите за реставрация. Въпреки, че този паметник е открит с водосвет още при направата му, през 1907 година. Може ли някой да познае, кой ще открие паметника на "Цар Освободител" догодина ?Аз не мога.
92
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мога да разбера защо много хора слагат равентсво между руско и комунистическо? Самата Русия си изпати от ***!
91
11
 
5
 
! Отговори
Българинът преди 11 години
След освобождението(заради петролните интереси) плащаме в златни лева.После ни взимат колхозниците земята и ни учат на кумонизъм.После идва Гурбачов и прави перестройката и руските слуги от бг произход ги прави милионери и бандити.И те така до днес.Вън руската мафия от България.
90
0
 
1
 
! Отговори
Очевидец преди 11 години
Отдавна вече го демонтираха!Оправете си статията!
89
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре де,а сърбите като са по-големи националисти от нас,защо клякат на руснаците и до днес?
88
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е да може всичко ама руснаците подаваха евтин петрол,газ и квот още се сетите почти за без пари.АЕЦ-а почти ви беше подарък от соца кучета неблагодарни,парното беше 5 лева.А турците кво ви дадоха.По един голем *** на бабите ви за да могат сега ехидно да пишат,че са ви *** навремето.Е това ли харесвате?На тва ли се радвате?
87
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С тия сериали направо обърнаха историята на 180 градуса.Накрая турците излена ,че са ни братя и ние доброволно сме си искали да ни управляват.Руснаците заради комунизма ли или интереси имперски били окупатори,а ние като леки жени сме си обръщали задниците на който ни поиска.Що за народ и етнос сме ние тогава?Защо другите се гордеят с националността си,а ние плюем на всичко?Коя е истината?
86
2
 
4
 
! Отговори
87 преди 11 години
87, Колко ти платиха за да пишеш тези мръсотии? Ти или не си българин, или си на заплата към турското посолство... или и двете !