Конят на Цар Освободител се изчуквал професионално в Требич

Паметникът ще си е на мястото след два месеца
Обновена: 9 окт 2012 14:48 | 9 окт 2012 10:37,
133
Конят на Цар Освободител се изчуквал професионално в Требич
Паметникът на Цар Освободител беше демонтиран през септември. Снимка: Булфото

Паметникът на Цар Освободител се реставрирал в единствената професионална леярна в столичния квартал Требич, заяви министърът на културата Вежди Рашидов пред БНТ.

Той определи като глупости твърденията на проф. Велислав Минеков от движението на Меглена Кунева, според когото паметникът е зарязан в селски двор близо до „Требич” и от едната страна пърлят прасе, а от другата тенекеджия изчуквал ламарината”.

„Карате ме да коментирам глупости. Дайте да говорим за по-важните неща. Какво означава изчукват коли? Това си е леярна. В леярната се чука метал, чукат се камъни. И това е една добра леярна, където от 20 години се отлива почти всичко поради липса вече на други леярни“, отсече министърът на културата.

Той заяви, че и негови скулптури са правени в същата леярна, а самият леяр също бил скулптор, по думите на Рашидов „наш колега, Марин, който завърши академията“.

„Той си е от „Требич” момчето. И си купи там едно ТКЗ-сарско място, два-три декара. И това е единствената професионална леярна. Какъв е проблемът?“, възмути се Рашидов.

По думите му редица професионални организации, творчески съюзи не са реагирали за начина, по който се извършва реставрацията. Проф. Минеков го определи като ванадлизъм.

Още по темата
Рашидов заяви, че в тази леярна трябва да се отлеят краката на коня, защото „100 пъти показахте, че те са напукани“.

„Да говорим глупости пред хората, да, напукали са се, от времето е също. Нормално е след време да бъде някакъв ремонт, какъв е проблемът. Да, разбира се, за да се отлеят наново напуканите крака, трябва да се отрежат и отново да се заварят. Главата на коня, както виждате, има и дупчици. Това са нитове, с които всяко парче се отлива и се прихваща към тялото и се прави заварка. Същото ще се направи, за да се гарантира заварка, да е сигурно. Какво коментираме, аз не разбирам? И какво – във всяка манджа сме мерудия, след два месеца конят ще си дойде на мястото“, категоричен е Рашидов.

Паметникът бе демонтиран на 5 септември с цел да бъде реставриран и трябва да е готов до края на годината. Очаква се официалното откриване на вече обновения паметник да се състои на 3 март 2013 година - Денят на освобождението на България.

Рашидов каза още, че са предвидени средства с 10% да се вдигнат заплатите на работещите в областта на културата.
„Хубаво е българските артисти, след като сърцато работят, аз смятам, че е добре малко и самите артисти, хората, които произвеждат духовния продукт, да бъдат с по-добри заплати”, смята министърът на културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цената на процедурата е силно завишена. Просто някой гербаджия иска та открадне едни пари - процедурата е ясна.
52
1
 
9
 
! Отговори
рога и копита преди 11 години
1.2 млн лева. За толкова пари може цяло болнично отделение да се вдигне. Не казвам, че паметниците не са важни, но хората са по-важни, защото като си отидат хората, няма да има нито кой да гледа паметниците, нито кой да ги подържа.
51
1
 
26
 
! Отговори
тшак майстор преди 11 години
Един въпрос ме мъчи и не ми дава мира - кой *** коня на царя?
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
браво на коня
49
1
 
0
 
! Отговори
orce преди 11 години
Ako stvarno imate problem samo so eden spomenik sto ne se javivte kaj nas vo Makedonija .Pa nie napravivme edno peesetina spomenici koj na konj ,drug na postolje pa ce go napravivme i ovoj vasiot cisto od prakticna pricina zasto eve imate problem.Moe mislenje e deka i bez pari ce go napravivme samo so cel na dobri dobrososetski odnosi
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако заглавието беше "оправят Цар Осовбодител в Требич" по-спокойни ли щяхте да сте?Когато на някой му е болно подсъзнанието, няма кой да му помогне.
47
2
 
8
 
! Отговори
681 преди 11 години
Турчин-пиянде-побойник. Пример за младите българчета.!?Иначе ,къде се изгубиха Бойко и Росенчо тези два дни? Да не се болнички нещо?
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
A be Rashide kosmqsal takuv.V leqrnata se otliva metal ne se izchukva.Da ti go nachukat m.......e
45
0
 
1
 
! Отговори
до 65 преди 11 години
... много си ***.значи сигурно трябва до леярната да има чукалня, шлайфирня, полирня и пр. за всички довършителни и подготвителни операции.
44
2
 
3
 
! Отговори
П-М-К преди 11 години
До АнонименЗащо да не може?КАто е Турчин защо ли саго издигнали за министър и то Министър на Културата,а ? ? ?
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
знаеш ли колко и как се изчуква коня.ако аз мога да *** нещо.....
42
4
 
7
 
! Отговори
Леяр преди 11 години
В леярна се се топи и излива метал, а не се изчуква.
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
браво на журналистите,това с изчукването си е провокация,явно сте зоофили
40
1
 
10
 
! Отговори
жиголо преди 11 години
За 1200000 аз бих изчукал и прасе,камоли кон.Милион и двеста хиляди,тия от ГЕРБ са доказани крадци и мошеници.Гарантирано от ГЕРБ,а ???
39
8
 
13
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Паметника да бъде заменен с такъв на Иван Асен II. Този да се премести на мястото на паметника на Съветската армия, а последния да се нареже за вторични суровини...
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А целият,или почти целият народ го "ИЗЧУКВАТ" и професионално,и полупрофесионално,ежедневно ,и преди,и сега и в бъдеще,ако продължаваме да сме такива ОВЦЕ.И не поддържайте,и не гласувайте за АТАКА.Тя отдавна /в същност НИКОГА/не е партията ,защитаваща народа.
37
0
 
9
 
! Отговори
Панталеев преди 11 години
Хора не разбрахте ли преработват паметника и след 2 месеца ще си го върнат на мястото само дето ще бъде с лика на БОЙКО БОРИСОВ УРАААААААААА
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха сега ще сме първи в света с професионално изчукан кон и непрофесионално изчукан цар.
35
1
 
4
 
! Отговори
Амет преди 11 години
Нашата работа е професионална работа...Аз съм чист българин...Преди работих алумин в Либия...Сега чакам да се върнат моите приятели, моите българи от там...Жена, запали ми цигарата...
34
0
 
2
 
! Отговори
Дръндер преди 11 години
Тия 10% си ги заври в з...ка на изчукания кон, за нищо не стигат поне като правиш нещо го прави като хората, от като сте на власт библиотекарите си стоят на 310-320 лева и като ги дигнеш с 10% какво?