Конят на Цар Освободител се изчуквал професионално в Требич

Паметникът ще си е на мястото след два месеца
Обновена: 9 окт 2012 14:48 | 9 окт 2012 10:37,
133
Конят на Цар Освободител се изчуквал професионално в Требич
Паметникът на Цар Освободител беше демонтиран през септември. Снимка: Булфото

Паметникът на Цар Освободител се реставрирал в единствената професионална леярна в столичния квартал Требич, заяви министърът на културата Вежди Рашидов пред БНТ.

Той определи като глупости твърденията на проф. Велислав Минеков от движението на Меглена Кунева, според когото паметникът е зарязан в селски двор близо до „Требич” и от едната страна пърлят прасе, а от другата тенекеджия изчуквал ламарината”.

„Карате ме да коментирам глупости. Дайте да говорим за по-важните неща. Какво означава изчукват коли? Това си е леярна. В леярната се чука метал, чукат се камъни. И това е една добра леярна, където от 20 години се отлива почти всичко поради липса вече на други леярни“, отсече министърът на културата.

Той заяви, че и негови скулптури са правени в същата леярна, а самият леяр също бил скулптор, по думите на Рашидов „наш колега, Марин, който завърши академията“.

„Той си е от „Требич” момчето. И си купи там едно ТКЗ-сарско място, два-три декара. И това е единствената професионална леярна. Какъв е проблемът?“, възмути се Рашидов.

По думите му редица професионални организации, творчески съюзи не са реагирали за начина, по който се извършва реставрацията. Проф. Минеков го определи като ванадлизъм.

Още по темата
Рашидов заяви, че в тази леярна трябва да се отлеят краката на коня, защото „100 пъти показахте, че те са напукани“.

„Да говорим глупости пред хората, да, напукали са се, от времето е също. Нормално е след време да бъде някакъв ремонт, какъв е проблемът. Да, разбира се, за да се отлеят наново напуканите крака, трябва да се отрежат и отново да се заварят. Главата на коня, както виждате, има и дупчици. Това са нитове, с които всяко парче се отлива и се прихваща към тялото и се прави заварка. Същото ще се направи, за да се гарантира заварка, да е сигурно. Какво коментираме, аз не разбирам? И какво – във всяка манджа сме мерудия, след два месеца конят ще си дойде на мястото“, категоричен е Рашидов.

Паметникът бе демонтиран на 5 септември с цел да бъде реставриран и трябва да е готов до края на годината. Очаква се официалното откриване на вече обновения паметник да се състои на 3 март 2013 година - Денят на освобождението на България.

Рашидов каза още, че са предвидени средства с 10% да се вдигнат заплатите на работещите в областта на културата.
„Хубаво е българските артисти, след като сърцато работят, аз смятам, че е добре малко и самите артисти, хората, които произвеждат духовния продукт, да бъдат с по-добри заплати”, смята министърът на културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
5
 
! Отговори
до възмутените преди 11 години
Всички, дето сте много възмутени от заглавието, проблемът си е чисто Ваш. Отворете тълковния речник и вижте какво пише срещу "изчуквам".Това, че на Вас асоциативното мислене Ви докарва първо нецензурни жаргонни значения, означава, че не знаете литературната форма на собствения си национален език.
32
0
 
4
 
! Отговори
разбрал преди 11 години
Ясно. Вчера са изчукали задницата на коня, днес чукат предницата, в сряда ще чукат задницата на царя, в четвъртък ще *** предницата, в петък - фуражката. Само не ми е ясно в събота и неделя какво ще изчукват?
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Минеков дрънка глупости (не защитавам Рашидов), като явно разчита на политическа кариера в новия кръжок на Кунева.Това, че е професор в НХА не означава, че разбира всякаква култура, от музеи и художествено наследство.И крайно време е да разбере, че не творците (и художниците вкл.) дават оценка на труда си. Поне това показва световната практика!
30
0
 
6
 
! Отговори
нимфоманка преди 11 години
Каде е това Требич ? Искам и мен да ме "***'професионално...щом го правят с коне,значи може и с мен.пп.Горкият цар...все пак е мъж,нали ???
29
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те те това ни е министър на културата!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Срам ме е!Колкото до паметника залагам 1:1000 , че няма да бъде готов до два месеца!Ако въобще стане някога!
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нямам думи да опиша възмущението си от 'министъра на културата'... нищо не заслужаваме като народ, докато търпим такива.
27
0
 
19
 
! Отговори
ром с манго преди 11 години
Благодаря че ме осведомихте къде има толкова много цветно жилезо.Аз и чаветата скоро ще си правим голем моабет/банкет/а Веждито с 1 200 000/милион и двеста хиляди/ лева може да купи два нови паметника.Айде,със здраве и още веднъж благодаря.
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
'По-остроумно" заглавие не бях срещала!
25
1
 
12
 
! Отговори
възмутен селянин преди 11 години
Добре де, разбрах, че професионално ще изчукате хайванчето, а ми царя кой, кога и как ще ***, или той не се брои? Я Министерствот на кОлтурата да обявява конкурс за професионално изчукването на царя!
24
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Това е цитат от изказването на Вежди Рашидов, не е авторско, виж текста.
23
0
 
7
 
! Отговори
неразбрал преди 11 години
Колко професионално е изчукването на "Цар Освободител"?
22
5
 
26
 
! Отговори
2 преди 11 години
Авторе:Това е паметник на ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ.Той не се ИЗЧУКВА.Имай малко уважение към историята ни, турчееща се ***!
21
2
 
9
 
! Отговори
Само да припомня преди 11 години
Уважаеми тенекеджии! Само да припомня, че преди два месеца Европейската Комисия забрани секса с животни!
20
2
 
17
 
! Отговори
блондинка преди 11 години
При положение, че триете толкова много коментари, с голямо учудване премеам заглавието на статията!!! Не ви ли е срам!!! Когато хората пишат истината за Бойко вие триете всичко, а сега публикувате статия с такова заглавие!!! Моля имайте малко уважение към историята!
19
5
 
17
 
! Отговори
:) преди 11 години
Рашидов няма как да не се дразни от този паметник. Може да е разпоредил да изчезне и на негово място да сложат статуя на гушнатите Ердоган и Бойко с надпис "Българо-турската дружба - гарантирана от САЩ" :)
18
1
 
7
 
! Отговори
кобила преди 11 години
Конят де не е кобила?
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ех този паметникДа бях поет да му посвета поемаДа бях художни ще го нарисувамНо нали съм си тенекеджияХахахахахаха
16
2
 
8
 
! Отговори
БТК преди 11 години
Заради това заглавие,някой ще изгори ... :)))
15
4
 
13
 
! Отговори
Огнян преди 11 години
Ало автора!!! Това да не е на дядо ти жигулата!
14
1
 
9
 
! Отговори
Веждю преди 11 години
Ми дали сме го на наше момче, ше делнеме мангизите с него и ше изчукаме по един апартамент от далаверата