В кварталите песовете малко, в промишлените зони не

1000 бездомни кучета кастрирани в столичните ромски махали
Обновена: 4 окт 2013 19:49 | 4 окт 2013 19:44,
15
В кварталите песовете малко, в промишлените зони не
Снимка: архив, Булфото

Намалява броят на бездомните кучета в жилищните квартали на столицата, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която заедно с омбудсмана Константин Пенчев откри клиника за лечение и кастрация на бездомни животни в Банкя, предаде БТА.

Междинните данни от преброяването, което е започнало на 18 септември сочат, че все още е висок броят на безстопанствените кучета в промишлените зони, в крайградските райони и в ромските квартали, посочи тя. Затова и там се прави целенасочена програма за кастрация.

От началото на годината около 1000 бездомни кучета са кастрирани в ромските квартали. Фандъкова съобщи, че е успешна програмата за кастрация на дворни кучета в районите около София, по която от началото на годината са обработени 337 кучета.

Фандъкова каза още, че през пролетта на следващата година ще е готов и вторият етап на приюта от отворен тип за бездомни кучета в Горни Богров, който ще бъде за над 1000 животни.

Предстои да бъде обявена процедурата за избор на строител на обекта.

По време на откриването на клиниката Пенчев припомни, че беше инкриминирано насилието над животни. Той изтъкна, че една община колкото и да има воля, не може да се справи с проблема с бездомните кучета.

Пенчев се обърна към министъра на земеделието Димитър Греков най-сетне да се направи национален регистър на безстопанствените животни. Той посочи, че няма да престане да настоява всяка една от институциите да си върши работата, за да може хората да живеят по-добре.

Клиниката в Банкя е изградена от Столична община и фондация "Четири лапи". Тя е на два етажа с обща площ над 200 кв.м и в нея ще се кастрират минимум 1200 животни годишно. Инвестицията по оборудването и ремонта на сградата е на фондацията, а сградата е предоставена от Столична община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
absurdi преди 10 години
хората и децата свикнаха с пейзажа на уличните кучета и вече си го възприемат като нормално навсякъде в столицата и градовете ни да има кучета и да не може човек да ходи свободно, животните станат ли по-важни от хората изчезват градовете, в Букурещ вече има малко дете разкъсано от куче, въпрос на време е да стане и унас...
6
0
 
3
 
! Отговори
Елате във Варна преди 10 години
Елате във Варна, точно сега виладжиите пускат кучетата си и те скитат из крайните квартали. Допълнително, Кучкарската организация пуска още кучета и стават многолюдни кучешки гета във крайните квартали. Новият кмет, като стария. на Един акъл са. Тревите неокосени, кучетата се разхождат на глутници. Зимата ще е страшно, ама кой го е еня. Румънците решиха кардинално въпроса с евтаназията. Кой е по-ценен - кучетата или хората?. Ще ви кажа - интереса, интереса клати феса. Алчна обществена прослойка.
5
0
 
6
 
! Отговори
Big Bad Wolf преди 10 години
Нещо са се объркали - *** е трябвало да кастрират.
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега въпроса е с какво ще си запълват времето изкуфелите кучелюби по кварталите?
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След тези мероприятия вероятноста да бъдете изнасилен от куче рязко намаля
2
8
 
21
 
! Отговори
аз преди 10 години
Убий куче, спаси дете!
1
4
 
16
 
! Отговори
1944 преди 10 години
Бедните животинчета и те видяха зор от нашата пуста "димукрация " и те умират от глад като българите!