Бежанският център в "Овча купел" е препълнен

Има ръст на кражби и престъпления, извършвани от чужденци
182
Бежанският център в "Овча купел" е препълнен
Снимка: архив, БТА

В бежанския център в столичния квартал „Овча купел” са настанени 1000 души, а броят им трябва да е 866, заяви зам.-председателят на Агенцията за бежанците Стоян Петров пред Нова телевизия.

По думите му бежанците са били и повече, но част от хората са пренасочени към други центрове. Не всички центрове в страната са препълнени. Свободен капацитет все още има в обектите във „Военна рампа“ и „Враждебна“.

Храна има достатъчно, заяви Петров. По думите му сумата от 1100 лв. за издръжка на всеки бежанец не включва само разходите за нея, а на всеки се полагат и по 65 лв. джобни пари месечно.

Директорът на дирекция „Обществен ред и сигурност” към Столична община Красимир Димитров каза, че са се увеличили кражбите и престъпленията, извършвани от чужденци както на територията на „Овча купел”, така и в централната градска част. Затова са организирани патрули на Общинска полиция и 6-о Районно управление.

„Не е тайна, че условията в този и други центрове са трудни. Тук живеят около 200 души над лимита, а това усложнява ситуацията”, каза журналистът Нидал Хлайф, който поддържа редовен контакт със сирийските бежанци. Според него за условията в центровете вината не трябва да се хвърля само върху Агенцията за бежанците и бежанците трябва да знаят, че освен права имат и задължения. Те трябва да участват активно в опазването на реда, на имуществото, на хигиената, каза той.

От Асоциация „Свободна Сирия” настояват за подобряване на битовите условия и осигуряване на дежурни лекари в бежанските центрове. Наред с това представителите на организацията апелират най-вече за ускоряване на процедурите за получаване на бежански статут, който създава възможност за интеграцията на бежанците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
русия ( северна азия) поддържа войната в сирия.Всички бежанци да бъдат пратени в русия
69
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей каква си тия жени нинджи дето ги пускате бе!??!?
68
0
 
53
 
! Отговори
не правете дарения преди 10 години
защото нашите неканени гости отказват дрехи втора употреба. Г-н Йовчев попотайте ги от коя модна къща искат дрехи. Само това не сме направили.ЗАТВОРЕТЕ ГРАНИЦАТА.Превръщате ни в заложници в собствената ни държава.
67
0
 
59
 
! Отговори
Az.. преди 10 години
1. ЗАЩО НЕ ТЪРСЯТ УБЕЖИЩЕ В МЮСЮЛМАНСКИ СТРАНИ, НАЛИ НИЕ НЕ СМЕ ПРАВОВЕРНИ?2. ЗАЩО НЕ ХВАНАТ ДА СИ ПОЧИСТЯТ ДОМОВЕТЕ КОИТО СМЕ ИМ ОСИГУРИЛИ, А СНИМАТ МИЗЕРИЯТА, КОЯТО САМИ СА СИ ОРГАНИЗИРАЛИ И СЕ ОПЛАКВАТ?3. ЗАЩО НЕ ГИ ОСТАВЯТ ДА РАЗПОЛАГАТ С ПЕНСИЯ ИЛИ МИН. ЗАПЛАТА? ДА ВИДИМ ДАЛИ НЯМА ДА ПОТЪРСЯТ ДРУГО УБЕЖИЩЕ?ИСКАТ, ИСКАТ..... И АЗ ИСКАМ АМА СЪМ С ПО-МАЛКА ЗАПЛАТА ОТ БЕЖАНЕЦ В СОБСТВЕНАТА СИ РОДИНА!!!
66
1
 
23
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Niama pari za starcheski domove. Balgarskite starci dali jivota si i zdraveto za Balgaria, cial jivot raboteli za izgrajdaneto na tazi strana umirat v mizeria a te vadiat pari za arabi i chujdi hora na koito nito proizhoda nito biografiata e iasna.
65
0
 
4
 
! Отговори
да очаквате: преди 10 години
dnes.bg/blizak-iztok/2013/10/08/al-kaida-obuchava-deca-za-kamikadzeta-v-severna-siriia.201932
64
0
 
23
 
! Отговори
До 16 преди 10 години
Личи, че си футболен фен - ***, по-***, най-***, футболоман. *** нахален като въшка в стремежа си да внушиш нещо, но за да се покажеш - лъжеш виетнамците бяха по държавна спогодба, бяха хиляди, живееха в хубави общежития, обучаваха ги и после работеха години в България. Нямаха статут на бежанци, не ставаха граждани на България. Което става сега е предателство на България по заповед на Запада. Бързат да населят Родината ни с всякаква ***, половината от прииждащите изобщо не са сирийци. Прогонват ни.
63
1
 
16
 
! Отговори
избегал преди 10 години
Дали някой може да каже какви са били доходите в Сирия, здравеопазване, образование ? Просто е интересно да се сравни с доходите на българина.
62
0
 
35
 
! Отговори
ttt преди 10 години
Като чета коментарите, се успокоявам малко че все пак хората имат усет за жизнено пространство и че то трябва да се отстоява на всяка цена от аграсивно размножаващи се ***. За съжаление, *** и продажниците от които зависят решенията относно политиката ни към бежанците а и към родните ***, нехаят за интересите и настроението на народа. Държавно предателство се извършва в момента. Кристалина заслужава разстрел за безотговорните и изказвания.
61
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По Нова показаха пакистански и афганистански бежанци подслонили се в недопостроен блок в София. Със самолет ли дойдоха дотук? Едва ли е пеша.
60
0
 
18
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Преди над 70 години Шикелгрубер интегрираше в лагери - лоши хора дойдоха и ги събориха!До скоро, *** се изнесоха в Западна Европа пак в лагери-лошите хора ги събарят!Сега арабучакалите са в БГ на лагери- пак хуманисти скачат да ги пускат на воля!
59
1
 
26
 
! Отговори
sim преди 10 години
Някои от бежанците се опитаха да избягат в Западна Европа, защото не са доволни от условията на живот, които им предлага държавата, но ние упорито държим на тях и ги върнахме обратно.
58
3
 
30
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Маймуняка Барак забърка тази каша! Скапана хамериканска империалистическа гмеж!
57
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първо, тия са бежанци колкото аз съм принцеса Даяна! Това са по-скоро нелегални емигранти дошли от къде ли не, представящи се за бежанци за да имат легален статут. Истинските бежанци са в държавите граничещи със Сирия и чакат с нетърпение да се завърнат, а не да хукнат из Европа! Второ, значи баба ми може да живее с 200 лева пенсия, а за тия и 1000 са малко! И от къде на къде? Че и на всичкото отгоре пак са недоволни! Ами като не ви харесва марш обратно от където сте дошли!
56
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Войната в Сирия е от 2+ години. Досега бежанци нямаше. Откакто се разбра че обамчо няма топки да се бие със сирийската армия, веднага се появиха бежанци. Кои са те и от какво бягат? Това са тези които загубиха битката. Това са въстаниците които западът финансира да се бият срещу народа си, а сега ние трябва да ги храним и търпим цял живот. Не мерси. Еднопосочен билет до метрополията Париж.
55
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Време е вече столичните футболни агитки да се обединят в името на България и да почнат да прочистват София от тези ***.
54
0
 
25
 
! Отговори
Ужасс преди 10 години
Защо не ги издържат с 300 ?
53
0
 
50
 
! Отговори
Ужас преди 10 години
Минаха всички граници...За пенсионер 200 за бежанец 1000За дете 40 Нямам нищо напротив издръжката да им е 1000 ако и се осигурява такъв минимум за българите - заплата, пенсия ... детски
52
0
 
40
 
! Отговори
гого преди 10 години
Виктор Николаев и Ани Цолова да вземат по 3-4 сириичета вдомовете си така щеДАДАТ пример на другите за съпричастност а не да подсмърчат по телевизията.
51
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези на снимката са новите Софиянци.