Бежанският център в "Овча купел" е препълнен

Има ръст на кражби и престъпления, извършвани от чужденци
182
Бежанският център в "Овча купел" е препълнен
Снимка: архив, БТА

В бежанския център в столичния квартал „Овча купел” са настанени 1000 души, а броят им трябва да е 866, заяви зам.-председателят на Агенцията за бежанците Стоян Петров пред Нова телевизия.

По думите му бежанците са били и повече, но част от хората са пренасочени към други центрове. Не всички центрове в страната са препълнени. Свободен капацитет все още има в обектите във „Военна рампа“ и „Враждебна“.

Храна има достатъчно, заяви Петров. По думите му сумата от 1100 лв. за издръжка на всеки бежанец не включва само разходите за нея, а на всеки се полагат и по 65 лв. джобни пари месечно.

Директорът на дирекция „Обществен ред и сигурност” към Столична община Красимир Димитров каза, че са се увеличили кражбите и престъпленията, извършвани от чужденци както на територията на „Овча купел”, така и в централната градска част. Затова са организирани патрули на Общинска полиция и 6-о Районно управление.

„Не е тайна, че условията в този и други центрове са трудни. Тук живеят около 200 души над лимита, а това усложнява ситуацията”, каза журналистът Нидал Хлайф, който поддържа редовен контакт със сирийските бежанци. Според него за условията в центровете вината не трябва да се хвърля само върху Агенцията за бежанците и бежанците трябва да знаят, че освен права имат и задължения. Те трябва да участват активно в опазването на реда, на имуществото, на хигиената, каза той.

От Асоциация „Свободна Сирия” настояват за подобряване на битовите условия и осигуряване на дежурни лекари в бежанските центрове. Наред с това представителите на организацията апелират най-вече за ускоряване на процедурите за получаване на бежански статут, който създава възможност за интеграцията на бежанците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
6
 
! Отговори
s преди 10 години
до 94, напълно съм сагласен с теб, но февруарските организатори и те бяха платени организатори и тях ги видяхме колко са спонтано организирани един бил в младежката организация еди коя си партия, абе мижи да те лажем сега каде са?защо не организират народа срещу псевдобежанците които са изпратени тук за по бързо ислямизиране на бг каде са сега няма кои да им плати и затова си траикат затова хората да се организират чрез нета и да спрем това нашествие че жална ни майка след време тия ще са пробле
89
0
 
25
 
! Отговори
Национален протест преди 10 години
До АнонименЧовещината ще ни коства живота- нашия и на децата ни много скоро, по-скоро отколкото си мислим! Тези хора идват от територия където е война и те ще се сражават за да оцелеят!!!!
88
0
 
42
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
до 99Каква човечност бе, наглеците си изхвърлят на улицата дарените дрехи, защото не били носели дрехи втора ръка. Бъркат от нашия джоб за по 1100 лв на калпак, а по- голямата част от българите не получават и половината от това. В същото време лицемерна Европа се крие зад някаква клауза, че бежанците трябвало да бъдат настанявани на територията, на която са влезли в ЕС и не искат и да чуят за сирийци на тяхна територия. Освен това се очаква броят на бежанците да се удвои...
87
0
 
2
 
! Отговори
dragko преди 10 години
Делимано Чопър...................
86
38
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българи, да бъдем човечни!!!толкова злоба, че става страшно!
85
0
 
14
 
! Отговори
Алооо преди 10 години
Нека да маркираме и причината тези бежанци да бъдат оставяни в България и настанявани на подобна висока издръжка. Работещ икономист с опит и чужд език в момента взема около 1000 лв. в София. Орешарски и сие разчитат ЕС да даде милиони финансиране за тези бежанци, за да може техни фирми и фирмички да излапат парите, а не им пука, че ако ЕС откаже напълно финансова помощ, бг данъкоплатецът (около 35% от населението) ще плаща и за тези, дали по хиляди евра да дойдат в БГ и да вземат документи.
84
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Действително е време за протест срещу този абсурд. Това е подмяна на населението и демографските данни показват едно прочистване на България от основния етнос. Не е реално за толкова кратко време София да се напълни с имигранти от всички страни на третия свят.Откачено е страна с нашите вътрешни проблеми да бъде тъпчена и използвана от останалите за клоаката на Европа. И никой няма право да нарича хората, изразяващи възмущението си ксенофоби или някоя от другите заучени фрази.
83
0
 
17
 
! Отговори
Алооо преди 10 години
Млади семейства с деца с ниски доходи, които не могат да осигурят издръжка на децата си. Възрастни хора, живеещи при тежки условия. Самотни родители, работещи на 2 работи. Може и малцинства да подкрепят - например с образователни инициативи. Но не, може би когато си охранен и задоволен материално човек, повече ти се мисли за страданието в Занзибар, но не и за съседчето със скъсаното якенце...и пияния баща. Това не е кауза, а битовизъм...
82
0
 
40
 
! Отговори
Алооо преди 10 години
Незабавно затваряне на българо-турската граница и въвеждане на строги пропусквателни мерки. Турция е мирна и богата държава, да потърсят убежище там. Всички незаконно влезли да бъдат екстрадирани в Турция. На тези хораот асоциацията само мога да кажа, че ако имат желание да поемат висши и смислени каузи, нека да спасят произволна група от нуждаещи се българи по техен избор. 1/2 от българите живеят под санитарния минимум заедно с децата си - ето там са нужни усилията на тези асоциации.
81
1
 
37
 
! Отговори
Национален протест преди 10 години
Точно сега е време за протести, после ще е късно! Къде са февруарските организатори да вдигнат цялата страна на протест срещу бежанците, на които дават повече от 1000лв. месечно, което е нашите сметки за ток на семейство през зимата. Вън на това предателско правителство! Протест срещу настаняването на бежанците на българска територия! Европа да си ги взима като толкова много ги жали!
80
2
 
9
 
! Отговори
Az.. преди 10 години
*** КАТО СА ХРИСТИЯНИ ДА НЕ БИ ДА СА СВЕТ??!! ГЕНА НЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОТ РЕЛИГИЯТА!!!
79
21
 
1
 
! Отговори
пфф преди 10 години
боже колко има простаци в тази държава!!! Затова другите нормални хора в нормални държави, гледат на българи като на диваци бе.
78
0
 
34
 
! Отговори
Az.. преди 10 години
До фердиВ ОВЧА КУПЕЛ ПЪРВО НАСЕЛИХА *** НЕ ЗНАМ ОТ КЪДЕ СА, НО СЪС СИГУРНОСТ НЕ СА БЕЖАНЦИ ОТ СИРИЯ :) ОБИКАЛЯТ САМО ИЗ КВАТРАЛА И ЗАДЯВАТ МОМИЧЕТАТА ВЕЧЕ КАТО МИНАВАМ ПРЕЗ КВАРТАЛА НЕ ЗНАМ В КОЯ ДЪРЖАВА СЪМ!!??НЯКОЙ ТУКА СЕ ИЗКАЗА, ПЪРВО ДА СЕ ПОКРЪСТЕЛИ И ТОГАВА ДА ИМАЛИ ПРЕТЕНЦИИ!!! И КАТО СЕ ПОКРЪСТЯТ КАКВО?????? ЩЕ СТАНАТ ДРУГИ ХОРА ЛИ БЕЛИ ЕВРОПЕЙЦИ АЙДЕ СТИГА ГЛУПОСТИ!!!
77
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ливан след Втората Световна е бил с над 80% християнско население и по численост горе-долу колкото сме ние. Почват да приемат всякаква *** и в момента там християните са едно отиващо си малцинство. Изглежда, че продажните ни политици имат същият сценарий и за нас-да ни унищожат.
76
2
 
26
 
! Отговори
до кога бе? преди 10 години
Протести, протести, не си стойте на гъзовете ами излезте. Ако си дремете скоро и територия няма да имате, не само държава. Комунистите са предатели.
75
0
 
14
 
! Отговори
стига преди 10 години
сами си вкарваме вируса. ако тия ни превземат, тогава турците ще ви се струват ангели. по-добре нашите турци, поне с тях може да живеем, особенно ако политиците не ни се месят.
74
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1100 лв. се полагат на всяка *** +65 лева отделно?Аз да стана бежанец тогава?!
73
2
 
23
 
! Отговори
до Pinko преди 10 години
Само дето "чужденците" отиващи в Англия са граждани на ЕС, за разлика от сирийските ***, сега стопляш ли разликата?
72
1
 
16
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! По добре е тоя вашият еврокомплексар да си мълчи, защото леля Кристалинка рече, че т.н. бежанци или ислямски терористи били шанс за преодоляване на демографската криза.
71
0
 
14
 
! Отговори
румен преди 10 години
ку4етата си лаят кервана си върви,лошо много лошо !!!!!!!!!!!!!!