Всеки пети е страдал от психично разстройство

Рискът всеки българин да се разболее от психично заболяване е около 20%
22
Всеки пети е страдал от психично разстройство
Снимка: Булфото, архив

Според експерти рискът всеки българин да се разболее от психично заболяване е приблизително 20%, а всеки пети у нас поне веднъж в живота си е страдал от психично разстройство. Това съобщиха от пресцентъра на Александровска болница по повод Световния ден на психичното здраве - 10 октомври.

От началото на годината през университетската клиника по психиатрия в болницата са преминали 1040 болни, 2/3 от които жени.

Повече от 50% от пациентите са първични за клиниката, 60% са приети по спешност поради тежки психични заболявания, 23% са били с висок риск от самоубийства.

Най-голям е броят на болните с афективни разстройства – около 500, като преобладават болните с депресия.

30%, което е 280 от лекуваните, са с шизофренно разстройство. 63 болни са с психични разстройства, провокирани след употреба на психоактивни вещества. Около 10% страдат от личностови разстройства и тревожност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин преди 10 години
Шизофренията е наказание от бог за много лош характер, тоест когато човек стане напълно добър и чист ще се излекува. Това означава в нито един момент да не правиш зло и да не желаеш зло, само добро.
17
0
 
1
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 години
До Анонимен - всеки трети е със стомашно разстройство т.н. ***
16
0
 
2
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 години
" личностови разстройства " - пише се личностни - ало , ало -
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Живеем в невероятно напрегната обстановка. Нездравословна работна атмосфера, ниско заплащане, ако въобще го получиш. Парите не ти стигат да покриеш елементарните си разходи, в същото време гледаш как шепа хора охолстват, изнудват те, мачкат те и накрая чашата ти прелива и като онзи човечец от бургарско теглиш куршума на банкерката.Като не вървят неащата на раб. място, като нямаш пари и едва преживяваш, няма как да вървят нещата и вкъщи, да се радваш и наслаждаваш на дребните житейски неща.
14
0
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
До vesko02"Поулацията" да се чете "популацията",учените думи са ми чужди.
13
0
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Кукувиците са много повече и поулацията им расте непрекъснато.Най много помагат политиците ни.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние сме народа, който най-силно е отстъпил от вярата на предците си. Ходенето на Църква се е изродило в суеверие, а вярата в магиите в насъщна потребност. За това комунизЪма има категорична и неоспорима доза вина. А безбожието е лудост само по себе си. Кой да ни е виновен, когато търсим причините в бедността? Комунистите. Проблема не е в бедността, а в неверието и безнравствеността. Но тия, които твърдят това, самите луди им запушват устите.
11
2
 
2
 
! Отговори
vrvr преди 10 години
Ами кой може да е виновен освен самите ние! Винаги е било така! Има обаче лекарство за всички! Има, повервайте ми - нарича се чужбина! Колкото се може по-далеч!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А всеки втори с физическо разтройство...
9
2
 
4
 
! Отговори
Нике1класик преди 10 години
Моите впечатления са че Делян Пеевски успя да превърне оредяващите протестиращи в пълни шизофреници!Тея знаят само неговото име да повтарят вече!Между другото името Пеевски подхожда за ДАНС но в крайна сметка си избраха начело някакъв невзрачен дръскач-писач а не певец!
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По- рано бях шизофреник, сега сме добре и двамата!
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми да, то и аз си мислех по едно време, че нещо не съм в час, но гласовете ми казаха, че съм си ок, та затова сега пиша в тоя сайт.......
6
4
 
13
 
! Отговори
Болен Сидеров преди 10 години
Станах лидер болен, на балъците любовен.
5
2
 
6
 
! Отговори
наистина разстроен преди 10 години
Напишете нещо и за стомашните разстроиства на личноста....Аналното разстройство да не е по лесно да га преживееш ,като в тези градове не остана и едно храстче за прикритие ,и тоалетни няма ,а там дето има са ги направили да се изхождаш пред публика ,прозрачни и без каквато и да е шумоизолация--да те е страх да пръднеш ,че *** ще сеспука от смях на гишетолллл
4
2
 
14
 
! Отговори
Гошо Пернишкия преди 10 години
Аз пък не страдам, наслаждавам му се.
3
1
 
16
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Рибата ВИНАГИ се вмирисва откъм главата, е казал народът...;-)
2
5
 
2
 
! Отговори
dragi zritel преди 10 години
Нека ви кажа как стават по принцип нещата в много от случайте.Когато кажеш,че иконите са гнусни идоли и православието е идолопоклоничество и "Звяра",веднага ще се намери някой като бившия министър Константинов по предписание на борисовата златна кутийка и епикриза на миризливия Въртоломей/Димитриос/ и с благословията на партньорската на Борисов Мосад да ви въведе в "православния път".Някога по същия път е минал и Сергей Антонов/пак по предписание/.
1
7
 
13
 
! Отговори
... преди 10 години
Те тава сме си, луда нация, чакай сега да видим кой точно в виновен за това...