Свастика и "Смърт на eвреите" се появиха на синагогата

Задържани са четирима на възраст между 19-20 години
5 юни 2014 17:17, Анисия Иванова
34
Свастика и "Смърт на eвреите" се появиха на синагогата
Софийската синагога. Снимка: архив Булфото

Вандалски антисемитски акт беше извършен върху оградата на Централната софийска синагога на 4 юни - на  празника Шавуот, един от най-големите еврейски религиозни празници, съобщава Организацията на евреите в България "Шалом".

За деянието са задържани четирима души на възраст 19 - 20 години с инициали: А.Б., И.В., Р.Р. и С.В., съобщават от МВР.

Извършителите са надраскали върху информационното табло на синагогата свастика и надпис: "Смърт евреи". Охранителните камери на синагогата са ги заснели, а материалите са предадени на компетентните органи.

От "Шалом" припомнят, че празникът Шавуот е посветен на времето, в което Мойсей е получил десетте Божи заповеди в  планината Синай през 2448 г. от еврейския календар или през 1312 г. преди новата ера и ги е предал на еврейския народ след изхода от Египет.

Предаването на Божите заповеди е най-значимото събитие, извършено от Бог и подарено на хората, за да знаем как да живеем на този свят.

Посегателството срещу един от символите на юдеизма в България е факт, който за пореден път доказва, че всички спешно трябва да започнем активен диалог срещу проявите на омраза, ксенофобия и антисемитизъм, за да съхраним  общочовешки ценности, заявяват от "Шалом".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
анон преди 9 години
Те сами ги пишат,за да ни изкарат антисемити.
28
0
 
0
 
! Отговори
tova e iatinata преди 9 години
До истинатаIstinata e che ti ne rabotish za evreite a rabotish za da izhranish *** na balgaria, da im platish medicinskite uslugi, lechenieto, da im platish toka, vodata, da gi nosish na garba si dokato ti zi jiv.Edna vodeshta se samotna ciganka na 22 godini rodila 5 deca snes poluchava nad 1000 leva i jivee mnogo po dobre ot teb bez da raboti i bez nikakvi zadaljenia kam darjavata- zashtoto sashtatata darjava e reshila ti da rabotish za kradlivite i ciganeta.Istinata se gleda v ochite
27
0
 
2
 
! Отговори
човек преди 9 години
До АнонименА, защо дори, когато има антиеврейско действие да не го кажем с думата, която го описва - антисемитизъм, забранено ли е? При това е споменато, че има и други видове расизми...не омразата, интелигенте,не е една, има различни видове омраза има расизъм общо от там има омраза към ромите, ислямофобия, туркофобия, омраза към чужденците-общо ксенофобия, омразата към евреите, която си има самостоятелна история, като всяка друга се нарича антисемитизъм, въпреки че някои искат да я омаловажат
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до Някой,това е грозно и нечовешко,изключителна простащина/събират се в пепелника нали/
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
омраза,ксенофобия и антисемитизъм,това натъртване всеки път на антисемитизма нервира като че ли те са повече от другите и те другите са просто мразени а те евреите видите ли имали нужда и от допълнителна защита,ако някой те мрази те мрази не защото си човек,но различен от него,а точно защото не те смята за равен с него,мрази защото си арабин,мрази защото си "жълт".мрази защото си черен,така че стига с тоя антисеметизъм,омразата си е омраза и си има за нея думи ОМРАЗА,НЕНАВИСТ,НЕПОНОСИМОСТ
24
4
 
5
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Една загадка: Къде в една кола могат да се поберат 21 евреи?
23
3
 
12
 
! Отговори
Приятел преди 9 години
Уважаеми БОГОИЗБРАНИ Моше - ници, какво очаквате?! Окрадохте всички и всичко, та чак и господа! Сами предизвиквате действия срещу себе си, та да ви съжаляват и да не ви преследват за престъпленията, които вършите! Фашизма, хорлокоста и пр. са ВАШЕ ДЕЛО! ПРОЧЕТЕТЕ СИ ИСТОРИЯТА - гонени сте от всякъде за отвратителните си прояви! По страшни разрушители сте от ***! Земният свят, над който искате да доминирате е по-голям от вас и ще ви истрие! Опомнете се! Самоунищожавате се!
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
10 те заповеди са преведени от иврит с умишлена промяна от създателите на християнството. Особено 1-та. А 2-та какво гласи на БГ език? Прочетете внимателно. Какъв парадокс само!!! Нещо за идоли/кумири май беше...май нещо такова :-)А постъпката на тези 4мата пишльовци е отвратителна...
21
7
 
8
 
! Отговори
емо преди 9 години
чифутската партия герб е проводникът на еврейското влияние в българия.спомнете си къде отиде на първото си посещение боко тиквата и ,глупостите на младенов около атентата който спретна мосад в бургас
20
12
 
15
 
! Отговори
Ганев 1488 преди 9 години
Най-нагло взеха на палестинците земята, сега и нашата ли искат за вземат? Ние, които ги спасяваме... По-неблагодарни са и от куче болно от бяс! НЕ СА ХОРА!JUDEN RAUS! BOMBEN AUF ISRAEL!!!JUDEN AUF DEN GAS! SIEG HEIL!!!!
19
4
 
15
 
! Отговори
Ганев 1488 преди 9 години
За да съхраним общочовешки ценности?Това си го разбирам като мултикултурализъм, което е най-отвратителното нещо... Какво значи общочовешки ценности, чифутските ви ценности не са ценни за нас! И откъде накъде...Евреите са най-наглите създания на земята, това са най-големите ***, те са виновни за вскичко и не го казвам като ,,*** скинар", който обвинява евреите само защото ,,чичкото с мустака'' така е казал, а го казвам като човек отварял книги на тази тематика!
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ОТ ЕВРЕЙСКИ ПРОИЗХОД НО ОТ ТЕХНИТЕ УПРАВНИЦИ НЯМАМ ДОБРИ СПОМЕНИ. НЕМОЖЕ ДА СИ ПРИСВОЯВАШ ЧУЖДА ЗЕМЯ И ДА КАЗВАШ ЧЕ Е ТВОЯ. НЕМОЖЕ ДА УБИВАШ НЕВИННИ ХОРА А В СЪЩОТО ВРЕМЕ ДА КАЗВАШ ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ УБИВАТ ЕВРЕИ. НИЕ В БГ ИМАМЕ МНОГО ПОСЛОВИЦИ И ЕДНА ОТ ТЯХ Е. НЕ ПРАВИ НА ДРУГИТЕ ТОВА КОЕТО НЕ ИСКАШ ДА ТИ НАПРАВЯТ НА ТЕБ. НО ПО ВСИЧКО ЛИЧИ ЧЕ ЕВРЕИТИ НЕ Я ЗНАЯТ ТАЗИ БЪЛГАРСКА ПОСЛОВИЦА. А ИНАЧЕ СЕ ПИШАТ ЧЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ. ДА АМА НЕ.
17
6
 
22
 
! Отговори
Мойсей е свиня преди 9 години
Ей сега ще съсипят живота на момчетата заради скъпоценните им евреи, от които само помия сме видели.
16
4
 
20
 
! Отговори
един еврейски виц преди 9 години
Слиза Моисей от Синай с 10-те Божи заповеди на 2 големи камъка и търси на кой да ги даде.Насреща арабин, но като прочел "не убивай" отказал се арабина и отминал.След него французин, като прочел "не прелюбодействаи" и той отминалСлед него срещнал ***, но като чул "не кради" и той не ги взел.Накрая срещнал евреин:- Моше, колко ги даваш тия двата камъка ?- Безплатни са, дар от Бога за човека- Щом са безплатни дай ги и двата ! казал евреина и ги взел.И така заповедите попаднали в евреите
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами че те 10-те Божи заповеди дадени на Моисей са записани на всеки православен календар. Преведени от иврит са абсолютно същите. Не се бъркам на господ в работата но ми е чудно защо точно на евреите ги е дал
14
4
 
25
 
! Отговори
истината преди 9 години
....а кога ги спасявахме от Хитлер не реваха, да е.а и неблагодарниците им, ей затова ги мразят по цял свят !!!
13
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еййй, АМАН от тия евреи. За всичко правят от мухата слон. Ми драскал е някой. Всеки драска. И аз. Са ще опищят медиите за това колко са неоправдани милите. Ми марш оттук - не ви щем използвачи долни. Цял свят е вдигнал ръце от вас.
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ALOOY Q DA NI PUSNETE DECATA .VYN EVREITE OT BG.
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
evrei e mrasna dyma....
10
3
 
34
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Еврейте да не забравят, че са гости в България и като такива трябва да спазват някои неща наложени им от българския народ. При това тези гости никой не ги е канил. А не да реват по международни организации само и само да получават компенсации във формата на пари, както са свикнали повечето от тях. Истината е че това е българска земя, а не еврейска. Така че в случая провокаторите са "Шалом" защитаващи еврейските интереси. На наша българска територия. Вие сте гости тук и нямате право да ни съдите.