Отоплението на парно е по-евтино, сигурни са експерти

Никъде в Европа не използвали ток за това
Обновена: 26 сеп 2014 14:02 | 26 сеп 2014 12:10, Веселина Йорданова
86
Отоплението на парно е по-евтино, сигурни са експерти
Снимка: архив, БулФото

Отоплението на парно е по-евтино от това на ток, категорични са заети в топлофикационния сектор.

„Никъде в Европа хората не се отопляват с електроенергия. Освен това важно е да се вземе предвид каква е самата сграда, какъв е характерът на потреблението в нея, какви изолационни характеристики има тя, а също така е важно и какво е качеството на климатика, с който се отоплява жилището“, коментира Боян Паунов от “Топлофикация-София” пред БНТ.

Още по темата
Той подчерта, че отоплението при централизираното топлоподаване е по-евтино. Парното все още не е пуснато и затова по думите му не може да се коментира дали сметките през зимата ще бъдат шокови или не.

Очакванията са, че месечните сметки за използване на топлинна енергия ще бъдат по-равномерно разпределени през месеците от отоплителния сезон, като в пиковите моменти – декември, януари и февруари, когато в страната ни е най-студено, няма да бъдат с най-високи стойности, обясни Паунов.

По думите на Тодор Кузманов, експерт от най-големия топлинен счетоводител на пазара, сметките на хората, които ползват услугите на “Топлофикация”, са с 20-30% по-ниски, отколкото на ползващите електроенергия.

Новата наредба дава възможност абонатите на “Топлофикация” да не получават изравнителни сметки. Това означава реално отчитане всеки месец на отоплението и топлата вода, обясни Кузманов и допълни, че сметката зависи от потреблението и цената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко дни в годината са с -15C, че това да определя, ефективен ли е климатика? Факт е, че с климатик средните сметки падат наполовина.
28
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Парното е схема за организиран РЕКЕТ на народа.Бягайте от топлофикация!!!Аз НИКОГА не бих живял в жилище отоплявано от топлофикация.Самата мисъл че ежедневно някой краде от мен и аз не правя НИЩО, би ме убила.
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази "новина" от скепртите на "Топлофикация" защо не е в раздел "Платени публикации"? Малко е като статиите на тези от Адрес за цените на имотите - как растат ли, растат..
26
1
 
20
 
! Отговори
gio преди 9 години
разказвай го това на дедовия.Само 300 лева съм платил *** сградна инсталация на скапаната Ви топлофикация и се отоплявам на ток с клматици. Сметка за ток над 120лв. не съм видял.
25
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евтино е, ако го субсидира държавата както в София заради изборите. Иначе отдавна да е фалирало. Умишлено Фандъкова отказва да приватизира софийската топлофикация и така ГЕРБ печелят 1 милион гласа в София.
24
0
 
6
 
! Отговори
Чудейко преди 9 години
До Рументо тока като поскъпне с 50процента, цената на топлофикация хич няма да мръдне, така ли?
23
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Статията е с цел -баламосване на балъците.И за европа да не лъжат!!Отоплениет на ток е МАСОВО.
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никъде в Европа хората не работят за 200 евро .
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То е така, обаче сметката на топлофикация започва от 100лв. нагоре, т.е ако не пускаш парно или си махнал радиатори-100лв. и от там всяко потребление е нагоре. Изказванията на топлофикация са както дявола чете евангелието. Уж каже някоя истина, зад нея най-долна лъжа.
20
3
 
1
 
! Отговори
Румен до 22 преди 9 години
До тук добре, макар, че не ти вярвам, но тока се очаква да поскъпе с 50% до няколко години, тогава какво ще дрънкаш по форумите.
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лъжа! Термопомпата конкурира дори отоплението с дърва. Дори обикновените климатици вече имат КОП, с който цената на отоплението с тях е наполовина на реално плащаните сметки към Топлофикация.Лобизмът е другото име на корупцията, "Днес".
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За 25 години тези "експерти" до къде ни докараха !
17
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То ако става въпрос, никъде другаде в Европа топлофикациите не се управляват от некадърници и/или бандити.Виждали ли сте другаде котли, които топлят вода, без да произвеждат ток и пренасят тая топла вода с оголени тръби през цяла София?А виждали ли сте шеф на топлофикация да си прави баня - чудо на лукса със служебни пари и да е оправдан от съда?Виждали ли сте топлофикации да прокарват закони, задължаващи хора, които отказват услугите им, да плащат?Вижда ли сте? За Европа щом говорите!
16
6
 
4
 
! Отговори
Руди преди 9 години
ПОДКРЕПЯМ РУМЕН , ТУК ИМА ПРОДАВАЧИ НА КЛИМАТИЦИ.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евтино е да, ако нямаш крадци в блока......
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никъде в Европа не се използва ток за това?! Алоооо, тоя от родното си село излизал ли е? И ако да, случайно да е забелязал, че климатиците са на ток?И да не лъжат колко е евтино, защото миналата зима за 1 (!!!) работещ радиатор и то само нощем получавах сметки от около 200 лева месечно. Е, после имаха да ми връщат, ама какво от това като цяла зима се чудих как да си платя сметките.
13
2
 
9
 
! Отговори
LOL преди 9 години
Верно е икъде в европа договорите с гЪзпром не ги е подписвал Р.Овч....
12
20
 
8
 
! Отговори
Румен преди 9 години
А бе тия климатици защо не си ги заврете някъде ...!!!!! , имам чувството , че тук пишат някои собственници на магазини за ел. уреди. АЗ три бона за два климатика няма да дам никога, кога ще ми се изплатят ? , за парно и топла вода целогодишно плащам около 80 лв в София , не се оплаквам.
11
1
 
22
 
! Отговори
ГъзПром преди 9 години
Е сега ще видите колко е евтино парното, като ТЕЦ-овете заработят на мазут.
10
5
 
17
 
! Отговори
ss преди 9 години
парното е най-евтино, разбира се ако няма такива, които крадат от входа, един климатик ако работи толкова време колкото едно парно ще генерира много по-голяма сметка, факт , е че ако климатика работи в определени интервали, примерно само вечер сметката може и да е по-ниска