Българите умеят да съжителстват с други религии!

Фандъкова: Давали сме пример на Европа за истинска толерантност
Обновена: 28 сеп 2014 15:54 | 28 сеп 2014 15:47, Анисия Иванова
128
Българите умеят да съжителстват с други религии!
Йорданка Фандъкова на откриването на празника. Снимка БТА

През вековете страната ни е доказала, че спокойното съжителство между българи с различни религии може да се случва.

Днешният празник на религиите е възможност да отправим благодарност към поколенията преди нас, които са ни оставали такова прекрасно наследство изтъкано от търпимост, цивилизованост и приятелство. Това заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която приветства гостите на празника на религиите "Толерантни в разнообразието - европейско измерение за модерна столица", организиран от Националния съвет на религиозните общности в България и Столичната община.

Сред присъстващите бяха представители на шестте основни вероизповедания у нас, посланиците на Израел и на САЩ - Шаул Камиса Раз и Марси Рийс.

През годините сме давали пример на цяла Европа за истинска толерантност и човеколюбие, посочи кметът, цитиран от БТА. По думите й мястото на това събитие е емблематично - т.нар. триъгълник на толерантността, където едни до други се молят представители на почти всички религиозни деноминации в България.

Тук са една от най-старите църкви в София - "Света Петка Самарджийска", православният храм "Света Неделя", джамията "Баня Баши", най-голямата сефарадска синагога в Европа. Наоколо са католическата катедрала "Свети Йосиф", Арменската апостолическа  православна църква "Света Богородица", храмове на протестантската общност, подчерта столичният кмет.

Председателят на Националния съвет на религиозните общности проф. Рупен Крикорян заяви в своето слово, че днешният празник дава послания за мир, любов и светлина, които са философията на всяка една религия.

От 16.00 ч. пред Музея за история на София (Централната минерална баня) започва концерт на представители на отделните вероизповедания.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
69. И това е само в България , да чуваш пеенето до съседните улици !В други държави си пеят вътре на членовете в джамията !Другото е че никъде няма религиозна политическа партия !В САЩ няма мексиканска партия .Има демократи и републиканци !!Не се създава изкуствено етническо напрежение !
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИсмаилИсмаиле, прав си донякъде - отсам Дунава българите са православни християни, оттатък Волга обаче са мюсюлмани... Така че отъждествяването на българите с вяра е невъзможно, освен ако не говорим за Тангра ;) . Затова и предлагам дружно да престанем да се кланяме на някакво божество, което и християните, и мюсюлманите са гепили от евреите и да престанем да спорим и да се избиваме за глупости.
60
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте Македония и шиптърите и какво се случва там, вижте измислената държавица Косово, защо си мислите, че точно това не ни се готви и на нас? Каква толерантност, когато става дума за съществуването ни на картата като нация и култура, като държава и етност? Та вече се готвят да ни правят "двуезична" държава, скоро с втори официален език. Слепи ли сте, глухи ли сте? Валяк ли ви е смачкал, та останахте без съпротивителни сили?
59
0
 
15
 
! Отговори
aviatora преди 9 години
Разделени ще ни управляват по-лесно. Запомнете това. И още нещо. Изкуственото "присаждане" на "бежанци" е част от плана. Защото милите ни политици се стремят да усвоят "онези" 6 000 евро на калпак ,които Европа плаща за да ги държим тук.. И въобще не им пука за нас.
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вярно бе.Тез брадясалите са голяма досада като замучат от минарето.Вътре да се дупят на който си искат ама що додяват на хората с воя си.Ако са в Исоания ще им мерят децибелите и ще ги глобяват на поразия
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Религията е опиум за народите", казал е другарят Маркс и е бил много прав. Според Маркс и предхождащия го Хайне, и религията, и опиумът са оправдано добри, но стават неоправдано зло, употребят ли се свръхмерно като единствено средство за обяснение и решаване на реалните житейски проблеми на хората - опиумът за страдащия човек, религията за бедстващия народ. Па нека да е грозен ***.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
59.По данни на Американското посолство , християните в България са 82 %.Но както виждаш , ти може и да си български мюсюлманин , но дали ти харесват , тези които в момента влизат в България ?
55
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората имат нужда да принадлежат към нещо, религия , националност, съюз, организация и тн. Това им води един куп главоболия... Отърсете се от тия неща и ще видите колко по леко ще ви е на душата...
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това, че християни и мюсюлмани са оцелели заедно в продължение на 500 години, не е белег на верска търпимост, а на това, че са били в що годе сходни социални групи. Единствените мюсюлмани, с които християните по Балканите са мелели брашно, са били също толкова бедни, колкото и тях. Големите чифликчии и "господари" са се отнасяли с всички бедняци като с рая. Християнската рая е имала по-малко привилегии, но иначе - разлика никаква.
53
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боли ме фара дали ще пее джамия или бие камбана или ще слушам некой да мантрува с мегафон по площадите ... Като отида и мога да си поговоря с него чисто човешки кво ме е.е кво прави той ?! То ако става въпрос има хора къде ги дразнят уличните музиканти , ама кво супер са си пичове повечето !
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коментар 59 е най доброто доказателство за думите ми и за насилственото и плавно променяне на етноса и европейския характер на държавата ни! Или сме в Европа, или сме в Азия! Или сме с християнски ценности, или с азиатски и почваме да забулваме жените и да ги пребиваме с камъни! Място за "толерантност" не остана!!!
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
57. Ми да те помюсолманчат тогава , след като аз нямам право да се изказвам ! Живейте си с джамийте дето ще ви пеят по всички улици ,след като е стигнало до там !
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Търпимост - превод на думата толерантност, не означава да позволиш на някой да ти се качва на главата с наглостта си! А в България точно на това сме свидетели! Зад една измислена думичка се прокарват интереси, грубо нарушаващи националната ни сигурност! Под формата на "бежанци" ни натресоха насила няколко десетки хиляди мюсюлмани от най примитивните и мързеливите! И сега са тук като бомби лимонки и минират държавата отвътре, заедно с промиването на мозъците на местните мюсюлмани!
49
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен52 Eto nali ste tolerantni,zashto ti pre4i peeneto na hodjata to i az slusham vseki den kambanata na carkvata no edna duma ne obelvam zashtoto uvajavam religiite,i da ne mi se opravdavate 4e Bg e hristiyanska darjava kakto vijdame naselenieto na BG gore dolu ve4e 50 na 50 e s drugi religii
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен:%52 Аз съм от турски произход понякога ходя в джамия,що се отнася за тези високоговорители, аз също съм против!
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ти кво правиш извън България ? От къде на къде ще казваш кво ти харесва тука и кво не , след като си си бил/а камшика в чужбина ? Аз стоя тук , като не ми харесва нещо организирам другите на които не ми харесва задвижва се една леко дълга процедура и се отстоява това което искам ! Година , две резултати се постигат с акъл и упоритост ! Като не искаш в центъра да ти пее джамия , организираш си хората които ги възмущава това и се почва битката !
46
1
 
9
 
! Отговори
какво лицемерие преди 9 години
Религиите и религиозната пропаганда са част от политиката за владеене на масите.
45
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От тая толерантност сме на това дередже я.
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
46.Весело ли ти е ?На мен не , Като бях в България това лято и седнахме в центъра след обяд да се храним, от джамията се разнасяше пеенето , което не го приемам и ми е гадно . Имаше наблизо Православна черква и от там никой не ти се натрапва . Да си правят вътре каквото искат , но да си служат с говорители за да стига до улиците - може да е ОК за мюсюлманска държава , но не и за такива като мен ! Да оставим това какви се движат там. Значи столицата се дели от площада към Витошка и халите -лъв
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето още един българин който като не му изнася истината ще коли и беси , а тия къде те докараха до това положение що не отидеш да ги колиш и бесиш ? Или за пред тях нямаш топки ? И не съм *** , повече българин съм сигурно дори и от теб !