Българите умеят да съжителстват с други религии!

Фандъкова: Давали сме пример на Европа за истинска толерантност
Обновена: 28 сеп 2014 15:54 | 28 сеп 2014 15:47, Анисия Иванова
128
Българите умеят да съжителстват с други религии!
Йорданка Фандъкова на откриването на празника. Снимка БТА

През вековете страната ни е доказала, че спокойното съжителство между българи с различни религии може да се случва.

Днешният празник на религиите е възможност да отправим благодарност към поколенията преди нас, които са ни оставали такова прекрасно наследство изтъкано от търпимост, цивилизованост и приятелство. Това заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която приветства гостите на празника на религиите "Толерантни в разнообразието - европейско измерение за модерна столица", организиран от Националния съвет на религиозните общности в България и Столичната община.

Сред присъстващите бяха представители на шестте основни вероизповедания у нас, посланиците на Израел и на САЩ - Шаул Камиса Раз и Марси Рийс.

През годините сме давали пример на цяла Европа за истинска толерантност и човеколюбие, посочи кметът, цитиран от БТА. По думите й мястото на това събитие е емблематично - т.нар. триъгълник на толерантността, където едни до други се молят представители на почти всички религиозни деноминации в България.

Тук са една от най-старите църкви в София - "Света Петка Самарджийска", православният храм "Света Неделя", джамията "Баня Баши", най-голямата сефарадска синагога в Европа. Наоколо са католическата катедрала "Свети Йосиф", Арменската апостолическа  православна църква "Света Богородица", храмове на протестантската общност, подчерта столичният кмет.

Председателят на Националния съвет на религиозните общности проф. Рупен Крикорян заяви в своето слово, че днешният празник дава послания за мир, любов и светлина, които са философията на всяка една религия.

От 16.00 ч. пред Музея за история на София (Централната минерална баня) започва концерт на представители на отделните вероизповедания.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Втора джамия ще има ли в столицата?!
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не не съм турчин. Българин съм , както и майка ми и баща са българи. Това не ми пречи да виждам нещата такива каквито са ! За разлика от теб и повечето българи които грачат само това което им е изгодно като развалени радиоточки ! Както казах и по рано , ситуацията в страната говори много за това какви са хората....
40
1
 
14
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Другарко Фандъкова, що не го кажете това в очите на родителите на онова момиче, което беше намушкано от нелегален емигрант докато беше на работа в денонощен магазин в центъра на София?
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
44. Ти май си турчин !
38
1
 
3
 
! Отговори
до 46 преди 9 години
Ама ти упорито продължаваш да се вживяваш ... Моята реалност е различна от твоята . Хора като теб живеят в този описан от тебе свят , аз съм си избрал да живея по друг начин. Около мене няма ***, казани мизерия ... Има гора , чист въздух , река ... Птички пеят и ми е супер на душата ! Хората около мен ,също са добре. А ти сам си си избрал тая реалност ! Кво очакваш да постигнеш с тоя твой начин на мислене ? После другите ти били виновни ... Ами кой каквото си надроби да си го сърба !
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бе тази няма ли чувство за реалността в момента ?ДЖИХДИСТИТЕ избиват Християни знае че цял свят ги мрази , особено българите с такава робска история !Не можем да съжителстваме с такива !За какви религии ?
36
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога Левски са го водили да го бесят ,един българин не се е засилил да го спасява ! Ей това са и българите дето сега обитават тия свети земи ! МИШКИ ! Нали ви виждам по протестите , един дъжд да удари и бягате се криете ! Иначе по форумите революционери големи ! СМЕШНИЦИ ! Заслужавате си не 5ОО години робство , ами направо да ви затрият като род, защото сте срам за великите ви деди !
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На кой му пука за България хайде да ходим горе да коментираме за Лавров сега той е на мода новия "месия".
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** народ , слаба държава ! Ситуацията на страната в момента говори много за това какви са българите ... Останалото е вятър и празни приказки ...
33
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европейското разбиране ??Българите не могат за съжителстват с мюсюлманите - Джихадисти !Точно такива са ни клали !И това се връща в Сирия и Ирак !Сега ги прехвърлят в България !Фандъкова , разхождаш ли се вечер по центъра на София по посока Халите -Лъвов мост !
32
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все още има много болни мозъци в тая държава които оправдават собствената си некадърност с нещо къде се е случило преди толкова много години .... Няма и да се оправите !!! Умните хора му теглиха една майна и си живеят живота и си просперират, кой реши стана мюсюлманин , кой реши си остана християнин , някой избраха източни учения и са си добре хората... А вие сте болни и глупави и ще си умрете такива ! Злобата ви ще ви умори / тя вече го прави / !
31
1
 
8
 
! Отговори
до талибан преди 9 години
По времето на "светлия" комунизъм следяха хората които ходят на църква това е факт.
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ФАААНДЪК А ДРУГИТЕ РЕЛИГИИ УМЕЯТ ЛИ ДА СЪЖИТЕЛСТВАТ С НАС ВИЖДАМ ,ЧЕ ФАМИЛИЯТА ТИ Е ТУРСКА,ОТ ТУРСКАТА ДУМА ФАНДЪК-ТУРЦИЗЪМ ПРЕВЕДЕТЕ СИ ДУМАТА.
29
2
 
5
 
! Отговори
талибан преди 9 години
До Анонимен 32 .говориш за втората част на историята ,защо не казваш защо са прогонени , кажи и за пакостите които са сторили на местните .
28
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не сме толерантни и ако имах възможност всичките в морето
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има българи и българи . Всеки който смее да слага всички под общ знаменател , е безкрайно глупав ! Всички хора са толкова различни не само в България , а и по целия свят и когато някой се опитва да говори от името на всички си е чиста проява на плиткоумие ! Аз лично не съм християнин , нито мюсюлманин. Следвам си собствените си вярвания на база житейският ми път. Не натрапвам нищо на никой и смятам ,че не е редно да се натрапва някаква идеология или вярване !
26
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да,не си видял.Тези талибани трябваше да си останат в Турция.Нямат място тук.
25
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България вярващите са не повече от 2000 бабички много ми е интересно как БУГАРА се тупа в гърдите колко "голям" християнин е и т.н.
24
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 22-да видяхме българската ,,толерантност" в с. Розово, в училището в Пернишко и протестите в други части на страната.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Направили са,не като на.Щото още дължат пари за изселените от Одринска Тракия българи.А колко са изклали сигурно не знаеш.Ако бяхме като турците,сега нямаше да ми се налага да ти обяснявам разликата.