Радост за очите - липи, акации, рози, магнолии... около НДК

До края на юли ремонтират и фонтана, а и водните каскади
32
Радост за очите - липи, акации, рози, магнолии... около НДК
Снимка: Булфото, архив

Ремонтът на фонтана и водните каскади пред НДК ще бъде готов до края на юни. Това е първият етап от проекта за цялостно обновяване на парка около НДК на стойност 13,5 млн. лв., който трябва да приключи до средата на октомври.

В средата на лятото най-вероятно фонтаните ще заработят, но решението ще се вземе от ръководството на Столичната община, посочи Ралица Маджарова, директор на дирекция "Зелена система" на Столичната община.

Тя информира, че от утре започва вторият етап от ремонта и възстановяването на парковото пространство около НДК.

Ще бъдат обновени площите, западно от сградата на НДК, зад пилоните, покрай паркинга, южно до Моста на влюбените.

Проектът включва подмяна на настилките, които се намират в лошо състояние, ново осветление, изграждане на поливна система, възстановяване на зелените площи, подмяна на дървесна и храстова растителност, обясни Маджарова.

Предстои засаждането на над 200 дървета, много храсти и цветя. Около 62 ще са иглолистни дървета - ели, кедри, смърчове, секвои.

Широколистните дървета ще са 203 броя - липи, акации, кестени, брези, чинари.

"Ще има и магнолия", обеща  Маджарова и добави, че в задната част на парка отново ще бъда възстановен розариумът, като в него ще бъдат засадени над 3000 рози.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Думи, думи, думи. В Борисовата градина бе унищожен розариума, тук "щяло" да се прави нов. Да не стане като живия плет по трасето на трамвай 7 - изсъхнали храсти и умряли рози. Кой слага рози по натоварен булевард??? Как Кой - Фандъкова - нали нейните фирми прибират милионите. Около НДК няма място да се поставят 200 широколистни и 200 иглолистни дървета - просто трябва да са едно до друго като ягодови корени....
28
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи за плочника на НДК не знам колко хиляди дървета с естетическа цел, а за бул. македония отсякоха старите дървета и залесиха с наполовина нови бройки, където всъщност има нужда нещо да спира прахта и тътена от трамваите. Да ви таковам озеленяването !!!
27
3
 
6
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 8 години
пропуснали са домати , краставици , чушки и *** , ще им струва още накой и друг лев но ще има безплатна храна за бездомниците
26
1
 
7
 
! Отговори
алергичен преди 8 години
До тоДа, освен "невинни" пухчета тополите пускат и "клончета" по главите на децата и само малко ги убиват. Освен в бг тополи има само в Турция и някой съветски градове. Садят ги защото растат бързо и са устойчиви на мръсен въздух. Единствената полза от тях е за пресушаване на заблатени терени, защото пият много вода..
25
16
 
2
 
! Отговори
Коментатор преди 8 години
Най-добре е този "дворец" да го съборят. Такава грозотия в никоя столица няма.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Samsung трябва да сложат реклама на видимо място от магнолиите.
23
0
 
3
 
! Отговори
........ преди 8 години
Камелии няма ли да има? Ако няма камелии, хич няма да им стъпя!
22
1
 
5
 
! Отговори
то преди 8 години
До алергиченТополите са полезни за еко системата и трябва да ги има друг е въпроса дали някой следи дали са женски или мъжки който пускат пухчетата с алергиите :)
21
0
 
7
 
! Отговори
набюдател преди 8 години
Браво радвам се наистина и нека съхраним направеното:)
20
1
 
4
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Nie stroim, vie chupite! Aman!
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
с пари всеки може. за 13.5 милиона трябва да свети повече от лувъра.
18
5
 
10
 
! Отговори
True преди 8 години
За какво са тези похвали, нали това е работата на кмета - да поддържа града. Само че в София се изливат милиони от данъкоплатците и евросредства, а резултатът е доста скромен - половин метро не е под земята, Витошка е отврат, цяла година стои затворено за тези фонтани около НДК за да се усвоят милиони, другаде ги правят за месец, подлезите - отврат...
17
2
 
5
 
! Отговори
алергична преди 8 години
До алергиченсъгласна съм... :'-(
16
5
 
11
 
! Отговори
алергичен преди 8 години
Трябва да се изсекат всички тополи защото са опасни и предизвикват алергии и на тяхно място да се засадят дървестни видове подходящи за градска среда. За това не са необходими пари. Продават се тополите на фирми и с парите се залесява.
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 4Това е резултатът от 45 години комунизъм!
14
2
 
5
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
със това крадливо племе ли ще си пред Гърция,преди имаше страх не се крадеше или малко се крадеше,сега демокрация всеки зима кой колкото може,а на обикновения човек остава ......
13
2
 
23
 
! Отговори
Софиянец преди 8 години
Това е добре, но никъде не прочетох нищо за охрана, видеонаблюдение и т.н. Подлезите под НДК бяха ремонтирани преди по-малко от 2 г. В момента там е старата *** - издраскано, изпотрошено и т.н. Предвид, че пространството пред НДК е сборен пункт на "бъдещето на България" (онези с цигарките в уста, двулитровка в едната ръка и спрей в другата) от сега виждам как до месец всички е изпонадраскано, лампите и пейките строшени, фонтаните също и т.н. Как ще се опази ремонтът???
12
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
13,5 млн за ремонт на площада на НДК? че то това е цената на километър магистрала качествена - подчертавам качествено направена магастрала в чужбина, заедно с цялата и провождаща инфраструктура, няколко слоя настилки и поне по три ленти - казвам поне! На площада от какво ще са плочките от злато ли? Крадете, крадете ама дано ви изсъхнат не ръчичките ами поколенията ....
11
4
 
4
 
! Отговори
istinata преди 8 години
samo GERB pudeli
10
3
 
4
 
! Отговори
bez преди 8 години
Bravo. Kef. Samo da ne slojat onia selskite plochki deto sa po Vitosjka. Inache super!