Роми на протест: Узаконете ни къщите в София

Над 200 души, организирани от ДРОМ, протестираха в центъра
20 дек 2016 14:37, Анисия Иванова
149
Роми на протест: Узаконете ни къщите в София
Архив: Булфото

Над 200 души от ромски произход недоволстват в центъра на столицата. Причината е липсата на грижи от страна на Столичната община за ромските квартали в София.

Проявата е организирана от политическа партия "ДРОМ", а основното искане е от бюджета на общината да се заделят средства за по-добра инфраструктура в териториите, населявани от роми, съобщава "Дарик".

Недоволните поискаха също така кметът на града Йорданка Фандъкова да съдейства за узаконяване на къщите, в които живеят.

Проявата се организира пред сградата на Столичната община, има засилено полицейско присъствие в района.

Основното искане на участниците в протеста е къщите им, в които живеят, да бъдат узаконени.

"Търпението ни свърши", "Искаме равни права", "Искаме нормални улици" са призивите, които се четат на издигнатите от протестиращите транспаранти. Чуха се също призиви за оставка, както и мотиви от български възрожденски песни.

Протестиращите са приготвили жалби, които предстои да адресират до европейските институции, защитаващи правата на човека.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
4
 
! Отговори
ХМ преди 7 години
До АнонименАми като искат узаконяване на постройките си, нека стартират първо със закупуването на земята, на която те са построени/в повечето случаи частна собственост/. На второ място да посетят общината и да си изготвят проект за строеж,да си платят данъци, да се включат към ЧЕЗ, ТЕЦ,да си заплащат редовно сметките и тогава да претендират.Нека законите да важат за всички, а не според етноса.
102
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Равни права? - Да, НЕЗАКОННИТЕ постройки да бъдат съборени, точно защото пред закона всички са равни.
101
0
 
20
 
! Отговори
Ъ преди 7 години
Аре сега и тия.... да им узаконят кое точно като дори нямат и скица на къщите си...... еееей значи всичко което не е с Бяла кожа в Европа адски наглеее ....о *** х а света значи
100
0
 
9
 
! Отговори
човека с бича преди 7 години
Аз знам нещо по-хубаво-един волски бич!
99
0
 
5
 
! Отговори
Bagger преди 7 години
Ravni li ...? No pro...
98
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха сега БХК да запретнат ръкави, да откупят земята от общината и да заплатят всичките разходи по това мероприятия. Нали ги е много грижа за х.лебарките.
97
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Категорично отказвам да плащам данъци, за да хрантутя тия! Да учат, да работят и да се издържат. Като искат дом, да си го купят, както всички останали. С какво са толкова специални, че да заслужават някакви привилегии? Заради незадминатите им постижения в науката, архитектурата, литературата?
96
0
 
22
 
! Отговори
Законна държава преди 7 години
Законите са еднакви за всички!
95
0
 
16
 
! Отговори
А ние преди 7 години
Каквоо? Да ги легализират? Ние балгарите от македониа и западните покраини искаме безплатна обштинска зема за да може да се преселим и направим кашти в мака Балгариа.
94
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Търпението ни свърши", "Искаме равни права", "Искаме нормални улици", това са наши думи, не цuганите да ги казват. Пък и никой не е длъжен да им осигури наготово каквото и да е. Да си купят земята, да си изкарат необходимите документи, да си прекарат ВиК и електричество както си му е реда. Да започнат да си плащат данъците.
93
0
 
30
 
! Отговори
Кукувица преди 7 години
За да продам жилище в София, в кооперация строена през 1955 година ми искаха да представя документ, че жилището има разрешение за ползване. Когато отидох в архитектурното, госпожата ми отвори недвусмислено, че ако искам да ми се издаде такова разрешение в приличен срок трябва да платя подкуп.Сега за нашите *** сънародници...да се построи къща в България не е никак трудно или скъпо. Да се изкарат документи, които разрешават строежа е трудното. От какво живеят в София 500 000 чиновници?
92
0
 
22
 
! Отговори
До Хъ преди 7 години
Има нещо, наречено журналистическо разследване.Питам се, ще се намери ли в наше време български журналист на място, който да разследва какво е струвало на българския данъкоплатец съществуването на такава жена, като тази, за която ти говориш?Нейната майка е ползвала платено майчинство, детски надбавки и други помощи, докато тази е растяла. После самата тя е започнала да се размножава и за всяка бременност и дете е получила доста, плюс медицинското обслужване.А колко са другите като нея?
91
0
 
7
 
! Отговори
Володя преди 7 години
МВР се закрива и протестиращите по отработена Европейска практика от поне 60 години се третират с "Циклон Б". Нови работни места за екарисажа ще има. "Партизанката" фандъковска също изчезва за россия да и разхвърлят прахта в Москва река.
90
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо никой не казва искаме равни задължения, а само права?
89
0
 
37
 
! Отговори
void преди 7 години
Равни права - добре. Ами равни задължения ?
88
0
 
23
 
! Отговори
хъ преди 7 години
Преди време ми се случи да си говоря с една жена с такъв произход.На възраст малко над 40-те. Ходила на училище само 3 дни. Трудовият й стаж е по-малко от 6 месеца. Има 8 деца и 6 аборта.
87
0
 
25
 
! Отговори
аз преди 7 години
Днес дойде при мен едно ромче в седми клас Не знаеше колко е 16 -3 За какво узаконяване става въпрос
86
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ее много расисти в тая държава. Горките добри хорица с цената на много труд и лишения са построили къщички и вие искате да ги съборите. Озаконете им къщите, да се въведе закон, който ясно да казва, че милите добри специални хора могат да ползват всичко безплатно и всеки е длъжен да им помага.
85
2
 
14
 
! Отговори
хъ преди 7 години
"мотиви от български възрожденски песни."?Дайте запис да чуемИскаме да чуемИскаме бе
84
0
 
49
 
! Отговори
До Ognyanz преди 7 години
Интеграцията започва от две опорни точки:1/ Образование - ходиш на училище и получаваш диплома заради реални знания. После усвояваш някаква професия и удостоверяваш това също със законна диплома.2/ Труд - сам си изкарваш парите, нужни за твоята издръжка и за издръжката на децата ти, за да не тежиш на обществото. Но паралелно с това плащаш данъци, защото държавата, в която живееш, харчи за много неща, които и ти ползваш!Който не е минал през тези два етапа, няма право на претенции!