Три "ситита" с небостъргачи: На Гарата, в Люлин, по Цариградско

В останалите зони ограничението е за строителство до 75 метра
18 юли 2017 12:37,
71
Три "ситита" с небостъргачи: На Гарата, в Люлин, по Цариградско
Снимка: Facebook

Три "ситита" с небостъргачи ще бъдат издигнати в София. Това ще са обособени зони, където ще има свободно високо строителство, обяви главният архитект на столицата Здравко Здравков.

Едната зона за високо строителство ще е по протежението на бул. "Цариградско шосе", другата по бул. "Царица Йоана" до Околовръстното шосе в Люлин и третата – до Централна гара.

Още по темата

"Ситита" ще гарантират запазване на гледката към Витоша на столичани, а строителството в тях ще се съобрази изискването на височина в останалата част от града от 75 метра.

Едната зона за високо строителство ще е по протежението на бул. "Цариградско шосе" - от 7 км до река Искър. Там се оформя район с високи сгради, районът е обезпечен с метро и инженерна инфраструктура, каза Здравков пред bTV.

Другото "сити" ще е в запазно направление по продължението на бул. "Царица Йоанна" до Околовръстното шосе в "Люлин". Висока зона ще има и до Централна жп гара.

В останалите зони се слага ограничение за строеж на високи стради до 75 метра.

Междувременно идея за строеж на небостъргач по бул. "България" изкара жители на района на протест. Има инвестиционни намерения и за терен в близост до Пирогов.

"До момента съм издал само едно разрешение за небостъргач – 202 метра сграда на "Скай форт" до Експо центъра", каза архитектът и допълни, че София е доста далеч от даване на разрешение за друг небостъргач.

Той призна, че има редица вратички в закона да се появяват небостъргачите хаотично из града.

"Желанието ни е да затворим нормативните пропуски", каза Здравков. Той съобщи, че ръководството на общината вече е представило промени в закона за устройството и застрояването на Столичната община на депутатите от ГЕРБ и се надяват парламента да ги приеме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
26
 
! Отговори
хм до 4 преди 6 години
Коментара му е много разумен.Не е проблем да издържа ,въпроса е ,че става много скъп ,а в България кои дава 3000 евро за "груб строеж"Небостъргачите са икономически изгодни само за богати държави и в центровете им.Ако реално мислиш ,че София е град на нивото на Лондон,пии си хапчетата.
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Асане, то продължението на "Царица Йоана" към околовръстното си баш срещу Филиповци, не се притеснявай, коня няма се преумори, 4-5 курса на нощ ще прави..
15
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В този малкия небостъргач няма свобдни места Вистеон са наели 4 етажа.. Собствениците са украински фашисти..
14
7
 
11
 
! Отговори
Инкасатор преди 6 години
Май не било небостъргач, а джамия обещана от Тиквата и учителката по руски език на Доган за ж.к. Люлин. До метрото баш и пансион към нея. Честито.
13
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НОВИТЕ ПЕРАЧНИЦИ НА ПАРИ.
12
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези хора въобще не мислят за Банкя.Един небостъргач поне, дори и повече.
11
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо 0 възвръщаемост, за това Capital Fort се е пълен с фирми. А това за земетресенията е пълна глупост. Нищо, важното е да се плюе, нали?
10
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мина модата на хотелите по крайбрежието и Мол-овете, сега дойде тази на небостъргачите.Еххх, български дух, грандомански.
9
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ОЩЕ ЕДИН ФАЛОС ДА НАПРАВЯТ- ПОНЕ НА СТО ЕТАЖАНА МЯСТОТО НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ НДК.
8
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато започнаха да строят молове и аз бях скептична, че бързо ще фалират, и е нещо глупаво , и ненужно, обаче фактите говорят друго- в почивен ден не можеш да се разминеш от хора. Така че нека поживеем и видим какво ще стане с небостъргачите след десетина години, не бързайте да ги бракувате.
7
4
 
17
 
! Отговори
инвеститор преди 6 години
Бежански центрове ли ще има в тях?
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема не е в Небостъргачите те за ИТ програмисти за и телефонистите . А ще скъпнат наемите на жилищата .. Пътят на програмистите пак ще се окаже на запад. за 1500евро заплата 500 евро наем няма да стане.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да и сега ще има инвеститори "първи" клас за тези небостъргачи - това е единствената далавера!А пуснах те ли им популярни филмчена където илюстрират какво става кат се подпали?
4
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1: Доста неподготвен и безумен коментар.... по твоята логика и в Япония не трябва да има небостъргачи, както и на много други места по света, но все пак има?! Има си специални изисквания към строежа на небостъргачи, които са с цел устойчивост при земетресение, без значение дали е в земетръсна зона или не!
3
8
 
15
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
В този земетръсен район при почти никаква икономическа възвращаемост да се говори за небостъргачи е пълен абсурд.Най-вероятно причината е друга изобщо да се говори за промени в наредбите.Звучи ми като истерията с моловете.
2
2
 
15
 
! Отговори
бла,бла преди 6 години
Ехааай, батко хАсанеее, колко ше има да си берете, ъхъъъййй! Много железо, братмиии!!!
1
4
 
22
 
! Отговори
Асан Жижигаса преди 6 години
Защо в Люлин,дайте малко по на запад към Филиповци?!