Зелена София - без коли в центъра, още пешеходни зони и велоалеи

Какви са рисковете и къде е баланса...
5 окт 2017 09:18, Петя Славова
90

Удължаване на пешеходните зони и повече велоалеи в София. Това са част от препоръките на световноизвестния архитект проф. Ян Геел за подобряване на градската среда.

Той препоръчва на Столичната община да изнесе трафика извън центъра на града. Една от идеите е част от бул. "Цар Освободител" да бъде затворена за коли.

И докато от общината са категорични, че ще търсят баланса между движението в града и насърчаването на пешеходно и велосипедно движение, според неправителствения сектор разчетът на доклада от местната власт може да се окаже погрешен.

"Най-големият риск, който стои пред нас в момента, е този доклад да се произведе в едно механично изкуствено и неефективно рисуване на велоленти и велоалеи по тротоарите и просто затваряне на няколко преки от пешеходния център", коментира пред Bulgaria ON AIR Гергин Борисов от "Спаси София"

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
10
 
! Отговори
Brexit преди 6 години
Според изследване за настаняване на организацията ЕМА, град София е провален град и отговаря само на 2 от 30 критерия за нормален живот,Фандъкова и истерично кресливият и екип са тотален провал!Извод;Трябва тотална ревизия на Столична община и смяна на екипите!
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То най-доброто решение за София е да се забранят велосипедите, но вместо това, забраняват на пешеходците да вървят по тротоарите, за да може на тротоарите фандъкова да направи велоалеи с по една боя за много милиони.
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българска велоалея - 2 черти в пръста, нарисувани с пастел ...
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какви са тия глупости?!кой ще кара колело 6 месеца на тоя студ тука, това да не е атина бе ***
37
4
 
5
 
! Отговори
do 33 преди 6 години
Ами в Норвегия като е с релефа на България, че даже и по-пресечен също ползват колела и притискат автомобилистите. И да не ти казвам как, чак боли. Трябва да решим, искаме да сме здрави или да сме мързеливи. Липсата на движение е в пъти по-опасна от тютюнопушенето. Няма лошо малко да пораздвижим кълките.
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все едно грък да иде да им обяснява на холандците как да си пият узаки на Северно море...Идиотщина е да се сравняват несравними неща!
35
1
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
"Той препоръчва на Столичната община да изнесе трафика извън центъра на града."Защо фандъкова и бандата й не коментират това предложение, за което няма нужда да викат експерти - това може да го каже всеки средно интелигентен човек? С нови велоалеи, затрудняващи движението на пешеходци и автомобили, трафика няма да се изнесе от центъра на София.
34
1
 
9
 
! Отговори
няма значение преди 6 години
С оглед постигане на целта за "по-зелена София", бих предложила, всички налични софийски граждани да носят по една саксия на главата си. Друга възможнаст за озеленяване май няма...
33
3
 
10
 
! Отговори
Колело ли? преди 6 години
Холандия-релеф абсолютно равенБългария-релеф всякакъв, слезте от Симеоново с колело и после се върнете!Холандия-климат -почти еднакви температури целогодишноБългария-от минус 20 до плюс 45 градуса. Хайде, моля помислете малко, преди да ми давате Холандия за пример!
32
2
 
14
 
! Отговори
drdr преди 6 години
Трябва да се раширят основните булеварди, а кръстовищата да се освободят от светофари и да се вдигнат на 2 или 3 нива. Не може по Цариградско да има само 2 ленти и задръстването да започва от Горубляне и да стига до Орлов.. И като тръгнеш да караш в буслентата те издебват Сигмите, спират те и акт.. Цялата им политика на Софийска община е сбъркана. Фандъкова, като е толкова горда с работата си по градския транспорт, защо не тръгне и тя с рейсчето или с метрото, а ходи със С класа?
31
0
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Защо ни цитират част от препоръките, а не публикуват целия документ на холандеца, за да се види какво реално предлага? Най-вероятно ни казват само най-маловажните неща и то те трябва да се реализират в комплект с важните, за които няма нито дума по новините. Дайте документа да го прочетем! Защо го криете?
30
1
 
7
 
! Отговори
До 29 преди 6 години
Така ти се струва само на теб. Реално нещата са съвсем други. То и сега заради изключително лошата организация на движението в София, навсякъде в София стват задръствания и се виси с часове, а ти си тръгнал да ни плашиш с още едно задръстване. Щом хората не слизат от колите въпреки задръстванията, би трябвало да ти просветне, че колата им трябва и не могат да си свършат работата с градски транспорт или пеша, както явно си мислиш.
29
4
 
3
 
! Отговори
До Математиците преди 6 години
Няма смисъл да се разсъждава над неща, които отдавна са измислени ...Забавения ход замърсявал повече - да, ама само първата седмица. Ще минеш веднъж, ще ти се скъсат нервите, че трябва да караш с 10км/ч, през 100 метра трябва да спираш заради пешеходци(зона 30 значи пешеходеца е с предимство навсякъде), два пъти... и всеки, който има поне грам интелект ще прецени, че няма смисъл да виси 50 минути в задръсване за разстояние, което пеша минава за 10.
28
0
 
7
 
! Отговори
До 20 преди 6 години
Идеите ти са безумни, въпреки че на пръв поглед изглеждат добри.Ти изобщо усещаш ли се какво предлагаш? Застроиха паркове и градинки и затова под предтекст, че ще правим други зелени площи, дай да национализираме чуждо имущество, което после няма да стане зелени зони, а пак ще се застрои и презастрои. Проблемът е в общината, начело с кмета и помощниците му. Докато не изберем хора, които да си вършат работата, все по-зле ще става. Велоалеи на тротоарите, а пешеходците на улиците,това е фандъкова
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 20Идеята е добра, но терените под сградите са частни, трябва да се инвестират стотици милиони, даже милярди. Няма управляващи и воля за това.
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Холандците и немците са другата крайност, тука в ГЕР има много хора които в дъжд и вятър си карат децата на седалка, монтирана над задната гума на колелото. Малките са като мокър чувал с картофи, а на мама и тати им е се тая щото по-важно им е да щадят околната среда. А тва за политиците са глупости, и тука ги карат службите им с аудита и мерцедеси, елате в Берлин. Не става да ходиш на работа с колело, потиш се, мизерия е. Трябва си метро, влакове и електро бусове ефективни и проблемът е решен.
25
2
 
7
 
! Отговори
Реалистът 2 преди 6 години
... И как ще бъде осъществен този проект , а ?!?! ... Пълен смях ! ... Чисто и просто НЯКОЙ или НЯКОИ ще си сложат едни добри парички ... в джоба ..... по този ... "ПРОЕКТ" ... и всичко ще се замаже и потули в последствие ! ..... Знаем ги тези "работи" вече ! НЕ сме паднали от Марс. Живеем в Абсурдистан все пак и сме свикнали. Поне , ако имат възможност , да ограничат идването на отвратително нагли *** в Столицата ... защото положението вече наистина става нетърпимо !!! .......
24
0
 
4
 
! Отговори
Данчето 2 преди 6 години
Какви са тия глупости! Първо трябва да се изгради модерна инфраструктура ,защото тази е изграждана през 1900 г. ,и след това вело , мело и тем подобни!
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама полудявам вече, ква е логиата на това да наплескаш някаква маркировка в цяла София и ПАК ДА НЯМА жив човек да следи, дали се спазва? Какъв е смисъла?
22
1
 
11
 
! Отговори
Реалистът преди 6 години
... Каква "ЗЕЛЕНА СОФИЯ" , бе ?!?! Ха ха ха ..... :) По - скоро кажете - "ТЪМНОЗЕЛЕНА , БИЕЩА ВЕЧЕ НА СИВО СОФИЯ" ..... Толкова е кирливо вече тук ..... И няма да става по - добре ! Ще става по - зле ! ... Това е истината ! Защото вече сигурно половин България е в ..... София ! :( НЕ ги обвинявам хората ... Когато няма препитание за теб и семейството ти в родния ти град - Какво да правиш друго ? Или по - голям град или ... Чужбина ! Само вижте ЗАДРЪСТВАНИЯТА СУТРИН И БУТАНИЦАТА В МЕТРОТО ! ...