Фалшиви оферти за наеми "набират" клиенти, оказват се примамка

Някои оферти в София удариха 2500 евро за двустаен апартамент
2 сеп 2019 17:52,
23
Фалшиви оферти за наеми "набират" клиенти, оказват се примамка
Снимка: Pixabay

2 хиляди фалшиви обяви излизат на ден излизат само в София. Пикът е именно в този период - около началото на академичната година.

В момента наемите на двустаен апартамент в София варират между 250 и 2500 евро. Средната цена на жилище обаче е около 500 евро за месец.

Топ квартали, оферти на атрактивни цени - това ни грабва окото при бърз преглед на обявите в сайтовете. Например, изгодната оферта за  двустайно луксозно обзаведено жилище за 500 лв. в столичния квартал „Дружба 1”.

Лиза Петрова попада на примамливо предложение в един от сайтовете за имоти. Отскоро търси апартамент под наем в столицата, обаче удря на камък.

Още по темата

"Обадих се за един апартамент, който изключително много ми хареса на снимките в обявата.– Брокерът ми каза, че въпросният апартамент вече е отдаден под наем – предложи ми няколко други имота. Това, което видях въобще не отговаряше на това, което аз искам и останах разочарована”, коментира тя пред "Нова тв".

Схемата с фалшивите обяви е позната на брокерите. Наричат ги "набирателни" тъй като с тях измамниците целят да "наберат" нови клиенти след като съберат достатъчно данни за тях.

"Пускат се имоти, които реално не съществуват с цел да се обадят клиенти, да се вземе тяхното име и телефон, да се разбере какво се търси”, обясни Десислава Здравкова, управител на агенция за недвижими имоти.

"Това се прави с цел да се отклони вниманието от тази оферта и да се предложи нещо друго, което не е нито на тази цена, нито е толкова атрактивно”, категорична е Анастасия Велева от Национално сдружение „Недвижими имоти”.
 
Така брокери бързо разчистват имоти, които не са атрактивни и са трудни за отдаване под наем директно в интернет. Фалшивите обяви са трудни за разпознаване, разказва професионалният брокер Даниела Чапова.

Обикновено 90 % от тези оферти са предназначени само за частни лица.

"В момента много трудно клиентът може да разграничи реалната от фалшивата обява, тъй като разликата в момента е минимална – около 100-150 лв. Имоти в предпочитани квартали, с хубаво качество, на достъпни цени, което реално в момента имотният пазар не го позволява”, обяснява тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
7
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Ам доколкото си спомням това измамата беше подсъдно! Къде спи прокуратурата и не се самосезиара?! Като се затворят две-три агенции, и отиде някой на топло макар и за месец, ще секната измамите!
16
4
 
9
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Така ще бъде,докато има прости,*** и мързеливи хора.Вместо сами да ходят и да търсят,звънят на "брокери".По времето на социализма как си намирахме квартири?Или ще кажете,че не е имало търсене.Имаше,но обикаляхме по блокове и къщи.И си намирахме.И нямаше измами.
15
1
 
4
 
! Отговори
ДО 19 преди 4 години
В България едностаен означава - Хол , Кухня и Баня .Студио е една врата , хол и баня .Нещо се бъркаш .
14
2
 
22
 
! Отговори
асд преди 4 години
само тука в България едностаен значи само едно помещение...на такова нещо се казва студио...едностаен - one bedroom е 2 стаи.само в България като ти кажат че апартамента е 100кв, той всъщност е 70.и никъде няма толкова много фалшиви обяви...тука хората масово се лъжат...елате да видите в манастирски ливади колко недовършени сгради има...и тротоари нямапълна прoстотия е в тая държава...
13
0
 
16
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
За да станеш брокер на недвижими имоти няма изисквания . Куцо , кьораво и сакато са *брокери* . Обикновено това са млади хора , токо-що завършили средно образование и с мързел за Висше , мислят че с голямата лъжица ще накусат пари до пенсия .
12
0
 
7
 
! Отговори
Добро утро преди 4 години
То си е така откак го има тоя пазар.
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
че това е така откак се помня... новина ли е, или ще направят нещо по въпроса
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С хазяи или без хазяи е по-добре? Без хазяи сигурно е по-скъпо, а дали е по-добре?
9
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази "професия" трябва да я премахнат
8
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сезона на наемите, сега "инвеститорите", ще осъзнаят, че инвестицията им в апартамент, ще се избие след 30 години, ако апартамента е празен не повече от месец през годината и е купен без кредит. Иначе един живот не стига да си изкара парите. Ако щете смятайте.
7
4
 
26
 
! Отговори
Каракочев преди 4 години
Не са виновни брокерите. Виновни са потребителите. Преди две години пуснах обява с изричното условие, че преговарям само с дсиректни наематели. Не се обади нито един.
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Русия така правят с обяви за коли - уж много изгодна кола , но като отидеш , все я няма там и те залъгват с някоя друга Разликата с нас е че там много хора снимат на видео с телефона цялата разправия и така се разчува и така помагат на други Не тук не смеем да снимаме такива неща и да ги сложим в ютюб
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5150-450 лева, зависи колко си далече от метрото и колко е голям апартаментът.Тристайните доста се харчат - заради трите стаи наемът е по-нормален от на двустайните.Режийните са отделно, често парното е спряно.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А една стая да наемеш в София, колко излиза? Сериозно питам.
3
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой нормален уважаващ себе си човек, не ползва услугите на тези мошеници, които реално нищо не вършат, а просто прибират едни пари. А вече са толкова гладни, че мамят само и единствено да докопат някой левец. Виж на цецко ухото с чакрите енергията и кривата глава, брокера е друго нещо. Еле пък на паци хасиендата.
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички брокери са мошеници,поне във Варна е така,има обяви от собственици,звъниш ,отиваш на място правиш договор,мислиш и гледаш!
1
1
 
38
 
! Отговори
т.е преди 4 години
Брокер мошеник.