Студентски град: Хлебарки, дървеници, мухлясала баня

Потресаващата мизерия в общежитията остава и тази година
93
Студентски град: Хлебарки, дървеници, мухлясала баня
Снимка: Булфото, архив

Потресаваща мизерия в студентски общежития.

Студентите са принудени да живеят сред падаща мазилка, хлебарки и дървеници, които са плъзнали из целите блокове.

Условията са ужасни, като освен лошата материална база, голям проблем им създават и вредителите - хлебарки и дървеници, които са плъзнали из целите блокове.

Мухъл, мизерия и неканени вредители тормозят студентите в общежитията на Лесотехническия университет в София.

Често пред университета могат да се видят студенти и родители, нарамили нови материали, с които да освежат стаите в общежитията.

"Настаняваме сина ми. Балатум взехме, за тоалетната чиния капак, препарати да се изчисти основно каквото може. Не е поддържано", каза Владимир Илиев, баща на студент в университета, пред Нова тв.

Весела живее в общежитието, където дели стая с още две момичета от около година. "Банята беше в покъртително състояние. Имаше влага, навсякъде пълзяха хлебарки, подовата настилка е ужасна, тя се разгражда почти. Нищо не може да бъде почистено, защото просто е за цялостна смяна", коментира тя.

Ужасена от условията, търси управата на университета. Видях че има ремонтирани стаи, попитах "Добре, щом има ремонтирани стаи, може ли и моята стая, и моята баня?". Моментално ми беше отказано и  ми беше казано "Не мислиш ли, че това го правят студентите? Всеки един студент сам си ремонтира стаята, ние досега не сме ремонтирали стая", обясни още Весела.

Един от студентите, ремонтирали стаите си, е Ивайло Иванов, който заварил подобни условия и в неговото общежитие. "Баните, плочките, подовата настилка. На пода имаше балатум, който имаше дупки в него, стените бяха прогорени поради наличието на дървеници, хлебарки има постоянно", каза той.Това е и причината Ивайло и съквартирантите му да започнат ремонт за тяхна сметка.

"Положихме ламиниран  паркет, шпакловахме самите стени, обновихме с нови мебели, които лично ние ги купувахме. Опитахме се по някакъв начин да пригодим стаята, така че да бъде годна за живеене", обясни Ивайло Иванов.

Ремонтът им излиза 1200 лв., но според управата на университета, сумата не може да бъде приспадната. "След приключването на самия ремонт, ние запазихме всички фактури и касови бележки, опитахме се по някакъв начин да направим някакво споразумение, поне наемът ни да бъде намален, но мигновено ни беше отказано", допълни студентът в Лесотехническия университет.

"Така е прието с решение на комисията по социално-битови, да не се осребряват тази средства, които са вложили", коментира инж. Иван Кръстанов, директор "Студентски столове и общежития" в ЛТУ.

Друг сериозен проблем за студентите са неканените гости- хлебарки и дървеници.

"Фирма сме наели, която е една от най-добрите фирми. Целият блок се пръска, но ако студенти искат се пръска и отделно. Примерно дават заявка, идват и пръскат",обясни още Иван Кръстанов.

Годишно за поддръжката на сградите се отделят около 80 000 лв., но те оказват се крайно недостатъчни и стигат само за аварийни ремонти. За да се реновират  общежитията, от управата на университета изчисляват, че ще са им необходими между 3 и 4 милиона лева на сграда, които към момента нямат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ремонтът им излиза 1200 лв., но според управата на университета, сумата не може да бъде приспадната. "След приключването на самия ремонт, ние запазихме всички фактури и касови бележки, опитахме се по някакъв начин да направим някакво споразумение, поне наемът ни да бъде намален, но мигновено ни беше отказано", допълни студентът в Лесотехническия университет."Може би, трябваше да се уговорят прдварително и да сключат договр?
50
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зарийте всички общежития, махнте всичк държавни поръчки.Нека, един студент да трябв да плаща по 5000-10000 лева на година, нека, дори и да успее, да събере тези пари, да плаща по 6-7000 лева за жилище.Сега е зле с фалшивите университти и загубените студенти? Я пробвайте, БЕЗ НИКАКВИ!
49
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Но пък студентите могат да работят и това, което получават за 4 часа е повече от това, което ще вземат у нас за цял работен ден"За ЦЯЛ! Аз за едни 20 часа на седмица, правих повече, отколкото правих за месец, като продач в един магазин.
48
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Но пък беше весело, щото бяхме млади"Беше ад ...
47
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 50 лв наем и претенцНагло е отношението ти. Тези общежития имат огромни бюджети отпускани от държавата. Защо изобщо ги има, ако не могат, да осигурят базови условия за живот? Защото едни хора си точат яко парички от там.А в Англия 800 паунда, ако си англичанин, се изкарват много, ама много по-лесно, отколкото, ако си 500 лева в България. Освен това, имаш и редица студенткски кредити и прочие.
46
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До безобразиепфф алоу франсетата да не са като българите да се делят на парижани и пришълци в университетите... само тука го има тоя комплекс
45
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То не може построеното през социализма да се ползва вечно, трябва й да се поддържа, ако беше жив бай Тошо, за изминалите 30 години да е съборил тези блокове и да е построил нови.
44
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
студентите да се обявят за роми и ще им построят и общеития и ще им ги обзаведат...
43
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"За да се реновират общежитията, от управата на университета изчисляват, че ще са им необходими между 3 и 4 милиона лева на сграда, които към момента нямат." за толкова пари ще се построят нови, що за ремонт?...
42
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До zamunda film festИстина е.
41
13
 
44
 
! Отговори
50 лв наем и претенц преди 4 години
В общежитията на Лъндън скуул ъф економикс наемът е 800 паунда-над 1600 лв. Сумата се плаща от всички, вклч и от бг студентите там, и се смята за нисък наем-пазарния наем е 4 цифрена сума. Като в България наемът за общежитие е символична сума нямате право на претенции. Претенции-като наемът стане близо да пазарния. Наем на гарсониера е поне 600 лв ,значи наемите в студентски град трябва да са поне 500 лв. При наем от 50 лв нямаш право на претенции, нагло е.
40
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Студентските общежития си имат стопани/собственици. Тези лица да си направят аритметиката и да си подържат имотите. Да измислят и по-гъвкав вариант - студентите си ремонтират стаята, но средствата за това се приспадат от наема.Винаги е било мизерно в общежитията и *** е имало... И по времето на родителите и по времето на бабите и дядовците на днешните студенти. Но пък беше весело, щото бяхме млади
39
13
 
37
 
! Отговори
безобразие преди 4 години
На запад в общежитиеята на дадения университет с предимство са студенти от съответния град, а не пришълците. В общежитията на Сорбоната с предимство се настаняват парижани, а не провинциалисти. Никъде по света няма подобна забрана като в България студенти от дадения град да са на олщежитие в своя град. Друг пример- в общежитията на Лъндън скуул ъф економикс лондончани се настаняват без проблеми,дори с предимство , а при много кандидати има конкуренция на база успех от следването.
38
1
 
48
 
! Отговори
Информиран преди 4 години
Парите отиват за ремонти на асансьори, а ремонтите за асансьори са фиктивни, само, че разходите на година, могат да надхвърлят, за блок, над 50 000 лв..Схемата я имаше в Пирогов, а това е най-голямото перо обичайно, защото иначе ви плашат, че трябва да си смените асансьора, а вие поради глупост и липса на закони, които да ви гарантират гаранцията на новия асансьор, не можете да докажете, че ви крадат с ремонтите за стария ви асансьор.Фирмите за поддръжка са едни и същи от 20 години...
37
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Храната е наистина на едни цени, дрехи, други консумативи. Само наемите са по-високи в Германия и цените на жилищата. Но пък студентите могат да работят и това, което получават за 4 часа е повече от това, което ще вземат у нас за цял работен ден. Който има акъл и не е детето на мама и тати си опитва късмета и заминава. Да не гние тук.
36
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали твой познат получава стипендия в Германия е без значение.Някой твой познат пък може да не знае дори, че има такава държава. Това нищо не означава. Въпросът е, че такива се отпускат.Както се писа - дори не са само държавни, а финансирани от частни предприятия. Зависи какво учи студентът. Ако е някой лековата специалност - политология, социология и тем подобни, много ясно, че няма да намери спонсори. Предприятията отпускат основно за инженерни и други технически специалности.
35
4
 
35
 
! Отговори
Дддд преди 4 години
Ние сме тричленно семейство и през отоплителния период миналата година платихме за един радиатор 1020лв,ток 400лв ,вода 260лв,това за шест месеца,при всичките икономии и дете на градина.Излиза по 93лв на човек на месец.Толкова ви излиза общежитието заедно с наема,ами можете да вложите малко средства и децата ви да живеят в нормални условия.Безплатен обяд няма.
34
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Редно е да се каже, че наемите във студентските общежития вече не са ниски. Цамо за наем един студент плаща около 60 лв. Във една стая не живеят по-малко от 3-*** души, което прави около 180 лв. Стаята е малко по-голяма от една спалня. Сметките за вода, ток, и т.н са надути от университетите с около 150/200 %. Пример когато живеех на общежитие всеки плащаше по 21 лв. за студена вода. Има и доста голяма помощ от държавата!!!!!! Кражбите са потресаващи !!!!!
33
4
 
35
 
! Отговори
33, преди 4 години
"В Германия стипендии няма , обучението е безплатно и толкоз повече не дават нищо.."Че има стипендии - има и в Германия, но никого не гонят, че да му "дадат". Човек сам си търси, интересува се, кандидатства, работи. И освен това образованието е безплатно. И е качествено, което е най-голямата му разлика от това, у нас. От четвърт век единици специалности стават тук за нещо. Напоследък и те са вече изчезнали. Та-каквото ни образованието-такива ни и общежитията.Каквито те-такова образованието!
32
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има стипендии, но то и акъл се иска за такива:За жалост тук, в този жалък сайт, не може да се копира иначе важна и пхолезна информация.Вижте, например, над 2200 организации в Германия предлагат финансова помощ на студенти.Има хубави статии по въпроса в Дойче Веле-"Как да спечелите стипендия в Германия", Изложение за световно образование - "Стипендии за обучение в Германия"; Германска служба за академичен обмен, Еразмус+, редица неправителствени стипендии - който търси и има акъл - намира.