Студентски град: Хлебарки, дървеници, мухлясала баня

Потресаващата мизерия в общежитията остава и тази година
93
Студентски град: Хлебарки, дървеници, мухлясала баня
Снимка: Булфото, архив

Потресаваща мизерия в студентски общежития.

Студентите са принудени да живеят сред падаща мазилка, хлебарки и дървеници, които са плъзнали из целите блокове.

Условията са ужасни, като освен лошата материална база, голям проблем им създават и вредителите - хлебарки и дървеници, които са плъзнали из целите блокове.

Мухъл, мизерия и неканени вредители тормозят студентите в общежитията на Лесотехническия университет в София.

Често пред университета могат да се видят студенти и родители, нарамили нови материали, с които да освежат стаите в общежитията.

"Настаняваме сина ми. Балатум взехме, за тоалетната чиния капак, препарати да се изчисти основно каквото може. Не е поддържано", каза Владимир Илиев, баща на студент в университета, пред Нова тв.

Весела живее в общежитието, където дели стая с още две момичета от около година. "Банята беше в покъртително състояние. Имаше влага, навсякъде пълзяха хлебарки, подовата настилка е ужасна, тя се разгражда почти. Нищо не може да бъде почистено, защото просто е за цялостна смяна", коментира тя.

Ужасена от условията, търси управата на университета. Видях че има ремонтирани стаи, попитах "Добре, щом има ремонтирани стаи, може ли и моята стая, и моята баня?". Моментално ми беше отказано и  ми беше казано "Не мислиш ли, че това го правят студентите? Всеки един студент сам си ремонтира стаята, ние досега не сме ремонтирали стая", обясни още Весела.

Един от студентите, ремонтирали стаите си, е Ивайло Иванов, който заварил подобни условия и в неговото общежитие. "Баните, плочките, подовата настилка. На пода имаше балатум, който имаше дупки в него, стените бяха прогорени поради наличието на дървеници, хлебарки има постоянно", каза той.Това е и причината Ивайло и съквартирантите му да започнат ремонт за тяхна сметка.

"Положихме ламиниран  паркет, шпакловахме самите стени, обновихме с нови мебели, които лично ние ги купувахме. Опитахме се по някакъв начин да пригодим стаята, така че да бъде годна за живеене", обясни Ивайло Иванов.

Ремонтът им излиза 1200 лв., но според управата на университета, сумата не може да бъде приспадната. "След приключването на самия ремонт, ние запазихме всички фактури и касови бележки, опитахме се по някакъв начин да направим някакво споразумение, поне наемът ни да бъде намален, но мигновено ни беше отказано", допълни студентът в Лесотехническия университет.

"Така е прието с решение на комисията по социално-битови, да не се осребряват тази средства, които са вложили", коментира инж. Иван Кръстанов, директор "Студентски столове и общежития" в ЛТУ.

Друг сериозен проблем за студентите са неканените гости- хлебарки и дървеници.

"Фирма сме наели, която е една от най-добрите фирми. Целият блок се пръска, но ако студенти искат се пръска и отделно. Примерно дават заявка, идват и пръскат",обясни още Иван Кръстанов.

Годишно за поддръжката на сградите се отделят около 80 000 лв., но те оказват се крайно недостатъчни и стигат само за аварийни ремонти. За да се реновират  общежитията, от управата на университета изчисляват, че ще са им необходими между 3 и 4 милиона лева на сграда, които към момента нямат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И в Германия се отпускат стипендии, за разлика от тук. Та който е качествен студент или е заминал за Германия или за друга бяла държава или се организира да заминава. Тук нито образованието е образование, нито условията - нормални условия за живот.Каквито общежитията ни - такива и университетите и ученето.
30
0
 
56
 
! Отговори
Студент преди 4 години
Живях в Глазгоу на общежитие 1година.Всеки месец проверка на стаи,бани ,кухни за чистота.Съквартиранта ми камилар го изгониха на третия месец,заради *** стая/стаите са самостоятелни с бани и обща кухня/.Шум и купони след 22 забрави,един пирон нямаш право да забиеш без разрешение.Камери навсякъде,охрана също.Зона за учене с компютри и бюра 24 часа отворена/за тези ,които нямат собствени/Един път месечно свалят слушалката на душа за почистване антибактериално.600 паунда
29
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както се казва- ол инклузив.
28
0
 
52
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
преди 30 години беше същото...
27
0
 
44
 
! Отговори
Баща на студентка преди 4 години
До мивЩо не станеш, студент и аз да те издържам с моята пенсия след прекаран инсулт. Свободния наем дали е добър вариант.
26
7
 
45
 
! Отговори
111 преди 4 години
1200лв били дали. Ами това е инвестиция за децата ви бре господа, за 5 години учене и да живеят по 6 месеца в годината са по 70+ стотинки на ден. Кое ви е скъпо? Навсякъде по света ученето е скъпо. Не може всеки каруцар студенти да прави, защото е решил така.
25
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако беше както трябва щеше да им е скъпо!Все пак ще го ползват няколко години може да инвестират някои лев в ремонтВместо да мрънкат как не било добре да си го направят аз вкъщи си го правя както си ми е добре на мен ако плащам наем ще искам от хазяина да го ремонтира ако наема ми е висок а ако е символичен като на студентите ще си го оправя сам.
24
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ще им коства да вземат да си боядисват стените с латекс!Има всякакъв латекс за влага и няма да има мухал Е то на готово вече няма всеки сам трябва да си направи
23
2
 
45
 
! Отговори
Баща на студентка преди 4 години
До До Баща на студенткаВ такива условия и козите на село не държат. Сменихме тапетите, боядисахме тавана, сменихме мокета,купихме гардероб. Остава да сменим вратите и прозорците. Тази седмица чакам легло, което съм поръчал.
22
5
 
66
 
! Отговори
така е, да преди 4 години
В чужбина са хубави, но цените също са по хубави и студентите действително учат, а не пиянстват по-чалга кръчми и после да чупят наред като се приберат в квартирата си.Общежитията са отражение на цялото образование и лично възпитание на масовия студент. Мързи ги дори да си почистят мизерията след себе си.
21
0
 
36
 
! Отговори
Таню преди 4 години
До БащаЕвалата, така се прави.
20
0
 
43
 
! Отговори
Хиип преди 4 години
Ами те общежитията са винаги така, но да се радват родителите,че ги има. Някога и нашата стая беше ужас, ремонтирахме си я и си плащахме по 50лв наем и отделно си пръскахме с райд. Който има пари да си плаща по 400лв гарсониера на свободния пазар, но и там не е гаранция че няма да има ***. Трагичното в случая е че някой блокове поради лошо състояние ги продават на частни фирми, който теглят по една боя и слагат гипсокартон и след това разпродават на безумни цени. 1997 бях студент!
19
8
 
42
 
! Отговори
мив преди 4 години
има много жилища под наем. Да си наемат по избор.
18
1
 
54
 
! Отговори
щек преди 4 години
Винаги е било така и така ще бъде, че и по-зле даже. Търпиш и стоиш на евтинко или бачкаш и си наемаш квартира с 2ма другари или другарки в евтин квартал. Това да се учи и пие яко докато си студент и без никакво бачкане приключи отдаааавна. Сега времената са по-сложни и по-бързи и който като студент единствено гуляе после ще виси на борсата. Мамини и татини синчета разбира се извън тази теория.
17
0
 
60
 
! Отговори
Баща преди 4 години
И моята е в МУ,но поне с малко средства живее удобно.Само с разликата от първия наем си направихме ремонта и няма мрънкащи хазаи да повишават наема ,когато си искат.За този наем-това получаваш,все пак сметките са включени,а те не са малко.Запрятате ръкави и за 2-дена сте готови/стига да умеете да го направите,то не е като да пишете по форумите и да плюете/
16
3
 
56
 
! Отговори
До Баща на студентка преди 4 години
Не квалифицирай хората. Ами яхни магарето и ела някой вечер в Студентски да видиш дъщеря си какви ги върши по малките часове в чалготеките. Тези безмозъчни студентчета там и палатка не заслужават.
15
7
 
41
 
! Отговори
Баща на студентка преди 4 години
До пак старата песенВ Общежитието на МУ бл.7 още по лошо.Под вратата на банята може да мине куче толкова е изгнила.Повечето коментари са на ***.
14
1
 
48
 
! Отговори
Таню преди 4 години
Цялата пиендурна комисия, начело с тоя кръстанов на публичен линч... От друга страна - ако искаш да живееш като човек трябва първо да отстояваш позициите си, но както и да се погрижиш своевременно за битовия си комфорт... Ама повечето селЕнчета са не от тук и са за малко...
13
0
 
61
 
! Отговори
Баща преди 4 години
Преди две години:ламинат /сборен ,каквото е останало от различни видове,за по евтино/-140лв,тапети-30лв,лепило-5лв,плочки с лепило-100лв,боя за шкафовете и бюрата-10лв,гипс-3лв,хладилник, втора употреба,малък-80лв,малка пералня-100лв,Два дена отпуска на тримата бащи и една каса бира.За апартамент за 3 госпожици ни искаха 700лв без сметките.Сега са трета година в същата стая.
12
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В нашите общежития имаше такава договорка с дирекцията - който си оправи стаята за негова сметка/поне едно измазване с латекс/, получава отстъпка от таксата. Никой не е мерил и теглил дали е дал или е взел повече. Пак не беше лукс, но поне нямаше *** и тем подобни.