Опасно мръсен въздух в София - високи нива на азотен диоксид

Основната причина са автомобилите в столицата
18 ное 2019 15:19, Анисия Иванова
129
Опасно мръсен въздух в София - високи нива на азотен диоксид
Снимка: AirBg.info

Нови тревожни данни за мръсен въздух в столицата. Последните измервания на AirBg.info през октомври на нивата на азотен диоксид показват значително повишаване на нивата му.

Оказва се, че автомобилите са причина за завишените нива на азотния диоксид във въздуха. На 30 места до момента е направено мащабното проучване. Притеснителен е фактът, че всички измерени точки, с изключение на една, светят в червено.

"Трябва да разберем още по-добре местата на замърсяване и техните източници. Да видим доколко отоплението е проблем и откъде трябва да започнем в тази сфера. Стигаме до извода, че автомобилният трафик е проблем.

Слагаме тръбички на места, където има по-голямо струпване на хора", каза Стефан Димитров от AirBg.info пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че трябва да се предпазваме, като избягваме места с голямо струпване на автомобили и хора. По думите му трябва да планираме деня си съобразно това.

"Трябва да се замислим дали имаме нужда от толкова автомобили и да се возим самостоятелно в тях", отбеляза още Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я сложете на факултета ама далече от улицата да видим как ще е, а също така и на богаташките квартали с камините на дърва!
76
3
 
8
 
! Отговори
Аера преди 4 години
Да пускат по често зеленото билетче и строг контрол на замърсяващите коли.
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Основни замърсители с азотен диоксид:- тютюнопушенето- тецовете на газ и въглища- индустриални производства- самолетните двигатели- автомобилните двигатели
74
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Избрали най-задръстените кръстовища и улици и нещо измервали. Когато не показвало наднормено замърсяване, били местили мястото на измерване, докато намерят такова място. В случая не колите са много, а е изключително некадърно управлението на трафика. Няма град в ЕС с толкова некадърно управление на трафика като в София.
73
4
 
16
 
! Отговори
азотен диоксид преди 4 години
*** ПРИ ИЗГАРЯНЕТО НА ПЕТРОЛНИТЕ ГОРИВА!ОСНОВЕН ЗАМЪРСИТЕЛ---АВТОМОБИЛИТЕ В СОФИЯ И ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ!ДРУГОТО СА ПРИКАЗКИ ЗА НАИВНИЦИ!!!!!!!
72
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези тръбички за измерване на азотния диоксид ги слагали на пътните знаци. А защо не ги слагат закрепени на ауспусите? Нали целта е да се докаже колко е замърсено?
71
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудят се как да ни наложат нов данък за автомобилите и си измислят поредното замърсяване.
70
2
 
3
 
! Отговори
lilijo преди 4 години
До zeusКоментара с най-много лайкове, убедена съм, че всички харесали се возите комфортно в автомобилите си ежедневно и си викате, да го дишат другите аз си се качвам в количката и съм си добре....
69
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Автомобилът е за да си вършиш работата, а не някакви хахoвци да броят колко са колите и по колко човека са в тях. Щом му се налага на човека, пътува сам и в това няма нищо лошо. В България на практика няма значимо замърсяване от автомобилите. Това, което мерят сега за азотния диоксид го мерят в близост до ауспусите на колите,а на 1-2 встрани от ауспуха, вече на тротоара, замърсяването е незначително.
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Азотният диоксид се получава главно при горенето на горива, било в автомобилни двигатели, или например в електроцентралите, използващи газ или каменни въглища.*Значи горенето на въглища замърсявало с азотен диоксид...
67
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни антибългарски глупости. Погледнете на интернес сами за себе си а не да вярвате на тоя гнусен антибългарски вестник купен.
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕКАДЪРНОТО УПРАВЛЕНИЕ НИ ТРОВИ ПОВЕЧЕ ОТ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ а и на много избиратели им платиха за дърва и въглища и те си "гласуваха"
65
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как не им омръзна да лъжат, че колите са голям замърсител?! Първо лъжеха за фините прахови частици, сега за азотния диоксид.
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-вероятно пак става дума за горене на какво ли не за отопление. Нощите не бяха толкова топли, колкото беше през деня
63
1
 
8
 
! Отговори
будистките мирянини преди 4 години
дето гласуваха пак за кака си фъндуркова за 3ти пътзаблудени офсе ли са или ***?като от години тя нищо не прави по този проблеми 1 550 000 евро за полски трамваи на парче и смениха линиите на бул българия
62
2
 
16
 
! Отговори
1 преди 4 години
Също така, много често има пик в замърсяването в интервала между 23ч - 6ч, когато трафик няма, но ако се загледаме в кумините на тец-а, ехеее... Някой спира филтрите нощем, че ел.консумацията им е голяма
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Усещам накъде отиват нещата - коли и самолети само за правителството. Всички останали ще ходим пеш и ще дишаме чист въздух.
60
1
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Истината е да се въведат внезапни проверки от ДАИ + полиция. След като хванат нарушителя се спира от движение колата. След отстраняване на проблема да се регистрира отново в КАТ.
59
5
 
3
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Кви коли бе, плазмички, то хора няма, фъндъчката обгазявва денонощно да върви иемпито. Разливайте кола по улиците да унищожите плазмата на тиккквата!
58
6
 
12
 
! Отговори
123 преди 4 години
Дизелите отделят най-много отрови и трябва да се забрани при леките коли. Някои недоволстват от тротинетките, но тротинетката не замърсява, не вдига шум и не пречи на трафика като колата.