Опасно мръсен въздух в София - високи нива на азотен диоксид

Основната причина са автомобилите в столицата
18 ное 2019 15:19, Анисия Иванова
129
Опасно мръсен въздух в София - високи нива на азотен диоксид
Снимка: AirBg.info

Нови тревожни данни за мръсен въздух в столицата. Последните измервания на AirBg.info през октомври на нивата на азотен диоксид показват значително повишаване на нивата му.

Оказва се, че автомобилите са причина за завишените нива на азотния диоксид във въздуха. На 30 места до момента е направено мащабното проучване. Притеснителен е фактът, че всички измерени точки, с изключение на една, светят в червено.

"Трябва да разберем още по-добре местата на замърсяване и техните източници. Да видим доколко отоплението е проблем и откъде трябва да започнем в тази сфера. Стигаме до извода, че автомобилният трафик е проблем.

Слагаме тръбички на места, където има по-голямо струпване на хора", каза Стефан Димитров от AirBg.info пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че трябва да се предпазваме, като избягваме места с голямо струпване на автомобили и хора. По думите му трябва да планираме деня си съобразно това.

"Трябва да се замислим дали имаме нужда от толкова автомобили и да се возим самостоятелно в тях", отбеляза още Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
4
 
! Отговори
До 34 преди 4 години
Ей, трола си е ***.Не знам дали си разбрал, ама Борис Бонев не стана кмет, а пак Фандъкова.
36
4
 
8
 
! Отговори
Бял Образован Човек преди 4 години
Докато бай ти *** ходи да си реже катализаторите ДПФ-ите и прочее, за да му върви повече голфу ще е тЪй!
35
1
 
12
 
! Отговори
Дъ Клаш преди 4 години
Е тва е от дизелите.Немски "премиум".
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
парите от изборите в някои квартали, са инвестирани в kюмюр и дърва Данчето какво се чуди ?
33
2
 
3
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Българинът е ***- *** и от автомобила си не слиза, дори за да стигне до края на улицата.
32
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борис Бонев от спаси софия защо не взема мерки за да спре замърсяването, защо не се пускат автобусите със зелен билет?Измами ни тоя урунгел, ОСТАВКА НА БОРИС БОНЕВ!
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Фъндъкова се осмели вечер да се поразходи из кварталите на София,ще трябва да я оборудват с противогаз.А ако набере смелост да сложи тук там някоя измервателна станция в тези райони,ще и светне откъде идва замърсяването.А ни да ни баламосва със зелени и бели безплатни билетчета.Демек-пак ще си дишате мръсния въздух,ама безплатно.
30
1
 
4
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Ако трябва да вярвам на някого измежду СО и еърбг, то при всички положения данните на вторите ми се струват по достоверни, най-малкото защото не извличат никаква пряка изгода от това, че ги предоставят такива, каквито са. Все пак вие сте напълно свободни да вярвате в думите на кметицата, че въздуха в София е чист. А тези, които имат малко акъл могат да поразпитат и да проверят колко пъти са се увеличили дихателните заболявания при децата и при възрастните.
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как през лятото не бяха автомобилите,а щом застудя и кюмбетата се задръстиха с ***,някой пак се опитва да измести проблема.
28
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма проблем - избрахте си борис бонев от смучи София, това замърсяване е част от Плана за София на НПО грантаджиите от документално несъществуващата организацийка!
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак се започва. Сега всяка седмица ще има по 2-3 статии и много интервюта с "експерти".
26
3
 
6
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До КалинПреекспонирате нещата.Старите коли в постоянно движение не са чак толкова много.Проста логика-ако няма пари за по нова кола то той няма пари и за нафта.Не съм софиянец но ми се струва че сте жертва на някакви "зелени" мероприятия.Къде са разположени измервателните станции.В колко часа се вземат пробите и т н.Няма инфо.
25
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но как от фини прахови частици изведнъж се заговори за азотен диоксид? Понеже на индийците горящи гуми няма какво да им вземат, изместиха акцента върху азотен диоксид. Така ще ударят дизелите, без да посягат на електората по махалите. Чудно просто, гарантирано от ГЕРБ...
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано тези фалшиви данни спрат селяните да идват в София.
23
8
 
3
 
! Отговори
Калин преди 4 години
До шматкаДизеловите печки....тия дето са на 150 хил. км и ги е карала баба на 78 години.Според мен трябва при извършването на годишният технически преглед, всеки да застане на 4-те си крайника и подиша въздуха който излиза от ауспуха на машината си за 2-3 мин, докато проверяващият е форсирал двигателя.Ако издържи, има право да се движи по улиците.П.С.И аз карам дизел, но бих се подложил на този тест....защото зная че автомобилът ми е в изправност.
22
1
 
10
 
! Отговори
Провинциалист преди 4 години
Когато ми се наложи да ходя в София по работа,винаги си вземам дневна карта за градския транспорт.Срещу само 4 лева цял ден мога да обикалям столицата.Метрото е супер,бързо,не чак толкова удобно но ефикасно.Проблемите ми идват на светофарите.Изнервени шофьори предимно с регистрации БР,М,РК и ЕВ.Иначе (да се върна на тези 4 лева) в Шумен да отида и да се напия на Барбароса с такси (отиване и връщане) ми е 15 лева.
21
2
 
9
 
! Отговори
студ бАрт мииии преди 4 години
Така е, електората на кметичката се топли с каквото му попадне пред очите.
20
0
 
8
 
! Отговори
смях преди 4 години
Пълни глупости са това дето се тиражират във всички медии...Няма ли поне един нормален журналист да ги попита тези дето са изкарали данните , какво отразяват те.Мръсния въздух през целия месец или най високата стойност отчетена през месеца.Нима искате да ми кажете, че през целия октомври това са данните за района, без значение, дали говорим, за събота или неделия, без значение дали става въпрос за час пик или в 3 през нощта, когато няма никакъв трафик
19
5
 
8
 
! Отговори
ист преди 4 години
Замърсен въздух над София може да идва от 100 километра дори от Сахара.Въздухът над София постоянно се сменя с въздушните течения. Стига въздушна политика.На тези които най силно протестират против праховите частици, да им се отнемат личните и служебни автомобили.
18
4
 
9
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Абе софиянци какви печки са ви виновни като през октомври температурите бяха 25градуса с изключение на 3-4дни.Ако измерването е направено тогава(през тези3-4) и се представя като обобщени данни за месеца то тогава това е манипулация