Опасно мръсен въздух в София - високи нива на азотен диоксид

Основната причина са автомобилите в столицата
18 ное 2019 15:19, Анисия Иванова
129
Опасно мръсен въздух в София - високи нива на азотен диоксид
Снимка: AirBg.info

Нови тревожни данни за мръсен въздух в столицата. Последните измервания на AirBg.info през октомври на нивата на азотен диоксид показват значително повишаване на нивата му.

Оказва се, че автомобилите са причина за завишените нива на азотния диоксид във въздуха. На 30 места до момента е направено мащабното проучване. Притеснителен е фактът, че всички измерени точки, с изключение на една, светят в червено.

"Трябва да разберем още по-добре местата на замърсяване и техните източници. Да видим доколко отоплението е проблем и откъде трябва да започнем в тази сфера. Стигаме до извода, че автомобилният трафик е проблем.

Слагаме тръбички на места, където има по-голямо струпване на хора", каза Стефан Димитров от AirBg.info пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че трябва да се предпазваме, като избягваме места с голямо струпване на автомобили и хора. По думите му трябва да планираме деня си съобразно това.

"Трябва да се замислим дали имаме нужда от толкова автомобили и да се возим самостоятелно в тях", отбеляза още Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
3
 
10
 
! Отговори
ф16 преди 4 години
Най -вече от дизелите.плюса на тея двигатели е само по -голямото кпд,нищо друго.кой ги разреши за леки коли ?
96
1
 
5
 
! Отговори
хм преди 4 години
Най-опасно е около Борисовата градина. Нима е възможно.
95
6
 
12
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
На 1во място са ТЕЦ-овете. В София има няколко такива. След това идват тези, които се отопляват на твърдо гориво и чак след това автомобилите. Освен азотен оксид има и цял букет други вредни газове и твърди микро-частици, които някак не се взимат под внимание.. Дали щото един определен електорат ги емитира?
94
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Софиянци 10 години само обещания от Фъндъкова и пак я избраха заслужават го.
93
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За софиянци най-опасен е чистия въздух - получават задух от него, от дишане на *** толкова години. или ще еволюират или ще се гътнат. друг вариант няма. мръсният въздух само Делхи бие София и не чакайте да се изчисти от само себе си, камо ли от общината... те имат по-важни неща за крадене
92
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Азотния окис няма общо с отоплението, той излиза от бензиновите двигатели.
91
3
 
10
 
! Отговори
до 87 преди 4 години
Трафикът не е постоянен през годината.През лятото има по-малко трафик навсякъде в града, защото първо, сравнително голяма част от хората отсъстват от града, и второ, поради хубавото време през сезона по-малко хора ползват автомобили.
90
2
 
3
 
! Отговори
ikar преди 4 години
До АнонименЗа съжаление наистина има училища без физкултурни салони или с недостатъчно такива, защото увеличиха часовете по физическо.
89
1
 
16
 
! Отговори
DO DO преди 4 години
До 51 : Сао дето всички автобуси и таксита са на ток в Лондон, всички Юбери са хибриди и в цнтрален Лондон карат само на ток, и в центъра всички коли са нови и екологички, защото влизането на стари е забравено,
88
0
 
28
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 4 години
Предлагам! Прави се замерване! Колкото е над нормата, толкова камшика на Фандъкова! И то тържествено, на площад Батенберг с военен оркестър! С много публика, с много доволна публика!
87
1
 
20
 
! Отговори
Людмила преди 4 години
Преди много год.София имаше много зелени площи и беше значително по малка...Градът започна да расте...появиха се много нови предприятия, заводи и квартали. Унищожиха безчет зелени площи,появиха се много превозни средства и от там и повече пътища...Софийското котловинно поле събира всичката мърсотия и отровен въздух създаден от хората...Статистики може да си правите но не се надявайте че нещо може да се оправи...
86
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова ни препраща към физкултурните салони,щели да иматвсички училища.Га ,че сега нямат.Тази четирилетка,знае ,че ще и е последна и всички пагубни неща ще ниприложи с властта,която има.
85
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тези места дето мерят, трафикът е постоянен през годината и се определя от ниската пропускателна способност на тези кръстовища и улици. Защо тогава има разлика с юни, юли, август, септември?
84
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има няколко измервателни станции в София. Показват нива на азотния диоксид максимално през денонощието между 24 и 32 никрограма/м3, а на Копитото 11 микрограма/м3. Явно боровете са станали двигатели с вътрешно горене.
83
2
 
26
 
! Отговори
Интересно преди 4 години
Сигурно през лятото има по малко движение и въздуха е по чист.Явно през зимата всички си карат колите и замърсяват.Откровени глупости.Щом отвориш прозореца и веднага усещаш с персоналната си станция /нос/ миризмата на изгоряло.Всеки гори който каквото му падне , а после колите виновни.То така беше и с Кремиковци-уж то замърсявало.Е , ликвидираха го , но въздуха изобщо не стана по чист.Когато парното беше 20 лева на месец нямаше подобни глупости.
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Измеравнето с ампули не е същото както с газхроматографията.
81
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според официалното измерване ПДК е 200 микрограма на кубик и никъде не прескача 35.В гугъл търсете ЕКОБЮЛЕТИН - СОФИЯ BG. Опитват се да ни скроят шапката.
80
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какви са стойностите на 2 метра встрани от ауспусите?
79
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ми напомня за един истински случай за измерване на замърсяването в един град в Македония. Там на един пункт за измерване винаги имало огромни стойности, за разлика от останалите. Оказало се, че измерителят е монтиран над комин на заведение със скара на дървени въглища. Та и тук е така.
78
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук тънкият момент е къде измерват. Измерват само на места с огромни задръствания като поставят измерителите в близост до ауспусите на колите. Ако въпреки това няма замърсяване, търсят друго място за измерване. Така си гарантират почти на 100% замърсяване при всички измерители.