Фандъкова призова: При възможност - не се отоплявайте на дърва

Фините праховите частици са били три пъти над нормата
256
Фандъкова призова: При възможност - не се отоплявайте на дърва
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова столичани, които се отопляват на дърва и въглища и имат възможност, да използват друг начин на отопление.

"През зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление на дърва и въглища. В дни с мъгла, то се задържа в приземния слой и поради котловинния характер на релефа на София трудно се разсейва. Поради тази причина Столична община защити проекти за безплатната подмяна на печките на дърва и въглища на 20 хил. домакинства в София. Призоваваме всички граждани, които използват този начин на отопление, да подават заявление за участие. В момента Столична община монтира и коминни филтри на домакинства, които използват твърдо гориво за отопление в районите "Красна поляна" и "Слатина", съобщи Фандъкова.

До три пъти над нормата фини прахови частици са регистрирани през последното денонощие в София, съобщават от пресцентъра на Столична община.

В съобщението се уточнява, че през изминалото денонощие са били регистрирани среднодневни превишения до 3 пъти над нормата от 50 мкг/куб. м на 4 от 5-те градски станции.

Прогнозата е концентрацията на фини прахови частици в рамките на днешния ден да намалява.

Във връзка с регистрираните превишения и днес екипи на Столичния инспекторат продължават извънредни проверки за нерегламентирано горене на отпадъци. Последните дни са извършени над 60 проверки.

От Столична община призовават гражданите да подават сигнали на телефон 02 987 55 55.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горете нещо по-тегаво то дрЪва , че сме на 3то място по най-некачествен въздух в момента В СВЕТА! (еър куолити скивайте...) Така , че квото ви падне(пластмаса , бутилки, матраци) та да ни забележат извънземните и да дойдат да ни спасят ! Благодаря
202
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ги призоваваш, директно в затвора. Глобите също са решение, но швеците не плащат...
201
3
 
22
 
! Отговори
От село преди 4 години
Нали дизелите уж били най-големия замърсител в София? Само, че събота и неделя те бяха командировани до село... и пак мръсно.
200
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ситият на гладния не вярва
199
2
 
9
 
! Отговори
у преди 4 години
слагат на ромите коминни филтри ама колко е красна поляна , отново фокуса не където трябва
198
0
 
14
 
! Отговори
13 преди 4 години
Кво висите да драскате тук?! Гербажиите одавна вече запалихме печките, извадихме кисело зеле и ракия от гаражите, и пребихме жените. Хорате вече слагат въглен на салатата, на вас Фандъкова ви дава въглен безплатно да дишате и пак мрънкате. На Баце трябва да му целувате краката.
197
2
 
15
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Тази кметица никога не дава умни съвети???Съветите и изглеждат платени???Харчи пари за обслужване на Плевнелиев и компания, а ефекта за хората е:По мръсен въздух.По високи данъци.По големи задръствания.Квартали в западна София с инфраструктура от 18 век.
196
2
 
13
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
ама тая на улави ни прави повечето квартали сме роби на топлофикация , а самолетите дето се приземяват над александър невски , навсякъде правят обход тук директно над града р после софия е котловина между планини
195
0
 
30
 
! Отговори
абсурдистан преди 4 години
Призоваме ви да не горите дървапризоваваме Перник да пият по-малко водапризоваваме пенсионерите да мрът по-бързо ,та да не им плащаме пенсиипризоваваме ви да сте здрави ,та да не ни харчите от паричкитепризоваваме ви да си дадете всичките пари на нас ,та да имаме повече за крадене
194
9
 
6
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
Ето го простия пример за консуматорското общество, на най ниско ниво, всеки гори квото му падне.....Скоро нема да се оправите
193
1
 
13
 
! Отговори
! преди 4 години
Аз нямам пари за дърва и въглища о горя *** и гуми
192
1
 
13
 
! Отговори
Бедняк преди 4 години
Сиромах човек, жив дявол!
191
2
 
16
 
! Отговори
Фандъкова преди 4 години
Дай да се сменим аз ще поживея "Манастирски ливади", а ти в центъра.Става ли? Гиди хитреци всичките живеете в баровски квартали с чист въздух и не ви пука за хората.Що не живееш в Красна поляна *** при избирателите си?
190
0
 
15
 
! Отговори
Европеец преди 4 години
Наистина ли това е столицата на европейска България? Мани, бегай......
189
0
 
11
 
! Отговори
Парно и ток преди 4 години
Миналата година използвах комбинирано парно и ток - 300 лв.с ДДС.Защото парното го пускат на макс само събота и неделя, през останалите дни радиаторите са хладни и трябва да живеем в малки катакомби тип пещери, за да ни е топло.Уморихте си Фандъкова избирателите. Политиците отде ще крадете, като сицките с вашта световна политика ще ритнем камбанката. То верно в сметките си имате милиони и милиарди, *** кво ще правят гладните нови политици?
188
1
 
14
 
! Отговори
УбавиНовиниДнес преди 4 години
Много убаво. Ако нямате хляб при възможност яжте пасти
187
0
 
5
 
! Отговори
Въздух преди 4 години
Най-чистият въздух вчера е бил в Горна Баня и Манастирски ливади, по принцип Иваняне и Люлин.Та знаят къде да живеят милионерите. Да му мислят бедните.Къде живеят Фандъкова и ББ, депутатите - ми е интересно, освен в Изток?
186
0
 
7
 
! Отговори
Бедна баба преди 4 години
Много стоѝностен призив, при възможност да не се отопляваме на дърва, а при невъзможност на какво да се отопляваме другарко?
185
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С 220 лева пенсия немам пари за дръвца.Автомобилни гуми под път и над път.Чакам филтрото на комину да обира саждито,от което че правим активен въглен за маските на депутатите!
184
10
 
0
 
! Отговори
София преди 4 години
Селяните са виновни за мръсния въздух в София .Трябва да сезабранят продажбите на бензинови и дизелови автомобили .Да се забранят разширенията на улици и булеварди .