Фандъкова призова: При възможност - не се отоплявайте на дърва

Фините праховите частици са били три пъти над нормата
256
Фандъкова призова: При възможност - не се отоплявайте на дърва
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова столичани, които се отопляват на дърва и въглища и имат възможност, да използват друг начин на отопление.

"През зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление на дърва и въглища. В дни с мъгла, то се задържа в приземния слой и поради котловинния характер на релефа на София трудно се разсейва. Поради тази причина Столична община защити проекти за безплатната подмяна на печките на дърва и въглища на 20 хил. домакинства в София. Призоваваме всички граждани, които използват този начин на отопление, да подават заявление за участие. В момента Столична община монтира и коминни филтри на домакинства, които използват твърдо гориво за отопление в районите "Красна поляна" и "Слатина", съобщи Фандъкова.

До три пъти над нормата фини прахови частици са регистрирани през последното денонощие в София, съобщават от пресцентъра на Столична община.

В съобщението се уточнява, че през изминалото денонощие са били регистрирани среднодневни превишения до 3 пъти над нормата от 50 мкг/куб. м на 4 от 5-те градски станции.

Прогнозата е концентрацията на фини прахови частици в рамките на днешния ден да намалява.

Във връзка с регистрираните превишения и днес екипи на Столичния инспекторат продължават извънредни проверки за нерегламентирано горене на отпадъци. Последните дни са извършени над 60 проверки.

От Столична община призовават гражданите да подават сигнали на телефон 02 987 55 55.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
0
 
22
 
! Отговори
Атанасов преди 4 години
А палмово масло да папкаме може.
182
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво стана с идеята за домашни ветрогенератори,които са свързани с ел.мрежата,от която да дърпаш ток,когато ти трябва.?
181
0
 
16
 
! Отговори
Тъпи преди 4 години
Как с 200 лева пенсия да не се отопляваме на дърва и въглища ???В каква среда живеете госпожо Фандъкова ?
180
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А да сте чували за миене на улиците, в Германия се прави и в България се правеше преди 30 години.
179
1
 
21
 
! Отговори
Гурбетчия преди 4 години
Току що видях и чух нещо мн. важно по телевизията. Един французин каза-Когато няма разбирателство между управляващи и управлявани хората излизат на улицата, това за нас означава демокрация. А вие как протестирате, тука на дивана. С телефона ли? Кой вие виновен, малко се за мислете..
178
1
 
9
 
! Отговори
Цинизъм преди 4 години
За десет години строго в концесионните договори трябваше да следите подновяването на ел. мрежата. Не да унижавате хората, и да им давате помощи, а да направите достъпна услугата парно и ток.Сега пак едни пари ще лапате с филтри по комините ХА ХА.Сега разбрахте ли защо трябваше да строите Южен Поток, Син Поток, Северен, и не един, а два АЕЦ- то не става да слугуваш хем на САЩ, хем на Русия.Слугува се на народа, а не на политиката на др. държави, умираме докато слугувате и трупате милиарди.
177
0
 
14
 
! Отговори
Става преди 4 години
Тая поставената да направи тока 2стотинки и всичко ще си дойде на място няма да се секат гори и въглища няма да се купуват и екопелети/***/няма да се ползуват.
176
0
 
7
 
! Отговори
от провинцията преди 4 години
Най-евтиния начин да се отоплявате е с дебели дрехи.Ако сте по заможни може да си купите и ел.одеало а ако не с дебели родопски!Къпане и пране само вечер на нощната тарифа!
175
0
 
16
 
! Отговори
Цинизъм преди 4 години
За да не се отопляват хората на дърва, за ДЕСЕТ год. управление трябваше да построите 2 АЕЦ-а, и да внасяте климатици три пъти А.Да не изнасяте евтиният ток на Козлодуй, за да печелят депутатите.Да забраните дъродобива и продажбата на въглища и дърва.Само че дървената мафия в парламента трябва да взима милиарди.Днес вечерта център на С-я от от асансьора на партера ме обви приятна смрад на дим и пушеци.Не се диша - прилоша миКога за последно ми улиците, ВАС те задължи 4-пъти месечно да миеш!
174
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мръзнете и дзинзирикайте на воля,
173
0
 
0
 
! Отговори
(гин)еколог преди 4 години
До: 181Имам особено мнение към такива радетели на борбата срещу измисленото "глобално затопляне".Не съм против екологията, не съм против опазването на планетата.Човекът замърсява най-много. Наскоро четох за кит, от корема на който извадили тонове пластмасови отпадъци. Океанът е огромен. Но хората са милиарди. Пластмасата не се разгражда, а се натрупва. Или по-точно се разгражда с векове - много по-бавно отколкото се произвежда. И въздухът се замърсява. Но затопляне - друг път! НЯМА!
172
0
 
13
 
! Отговори
123 преди 4 години
И аз искам да не се отопляваме на въглища,ама- НЕ!Имам сключен договор с Овергаз със срок на изпълнение на захранването 30,08,2019 г.До сега-НИЩО.Няма работеща група,НЯМА газ,няма спазване на СРОКОВЕ по договора.Г-жо Фандъкова ???
171
4
 
10
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
Имам си печка на дърва, имам си комин.При възможност ще се отоплявам на дърва.Продават екопалети по магазините, много са икономични, евтини, екологични.Изгарят без остатък и са по-евтини от Топлофикация!
170
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро всички ще минем на дърва като гледам екофашагите като Грета Тумберг на какво уважение са радватв ЕС, ООН и медиите,цените на тока,и американския скъп газ,който ще откаже останалите на парно.
169
1
 
11
 
! Отговори
Човек преди 4 години
Хората мислят, че трябва да дойде някой специален лидер за да оправи всичко. Истината е, че няма такъв. Какво пречи на управляващите в по - некорумпирани държави да не крадат и да са нормални? Не, не е защото са морални. Страха е. Страха от народа. Ако сгафят знаят, че са аут и ще има отпор. А управляващите тук какво знаят? Дай да си правим каквото искаме, няма кой да ни направи нещо. Това ни е проблема.
168
0
 
13
 
! Отговори
Mitko преди 4 години
До Анонимен 174: Пелетите, като горят, не отделят пушек и прах. За една седмица се отделя около 2 кг прах и то без да пуши коминът. Плюс е разбира се, че се подават автоматично. Но са почти 2 пъти по-скъпи от същите калории от въглища. Газът е още по-скъп. Ироничната ми мисъл беше, че за някои етноси може да се дават помощи, а за други-не...
167
0
 
14
 
! Отговори
гербера преди 4 години
айде накарайте ме да се отоплявам със скъпо гориво.госпожа йес, да си знае.....
166
2
 
6
 
! Отговори
До 176 преди 4 години
Велосипедите казваш, но не знаеш, че наистина велосипедите по два начина допринасят за по-голямото замърсяване на въздуха в София с фини прахови частици.
165
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Велосипедите са виновни .За мръсня въздух .
164
2
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Живея в провинцията и се топлим с дърва и въглища, защото е най-евтино, но е трудоемко! Да не мислите, че не искам да се отоплявам на газ, но не можем да си го позволим! В провинцията заплатите са около минималната! Дилемата е: или чист въздух или да умрем от студ! Помислете за това г-жо Фандъкова, преди да ни призовавате да не се отопляваме с дърва!