Фандъкова срещу битовото отопление: Ще помогнат ли санкциите?

Горенето на отпадъци крие рискове за здравето, заяви кметът
Обновена: 11 дек 2019 09:22 | 11 дек 2019 09:22,
260
Фандъкова срещу битовото отопление: Ще помогнат ли санкциите?
Снимка: БТА

Проблем е изгарянето на отпадъци и това крие риск за здравето на хората, заяви столичния кмет Йорданка Фандъкова.

"Имаме мобилна станция, която, особено при прогноза за по-сериозни превишения, изпращаме на Орлов мост. Доста често имаме данни от там. Те не се различават много от останалите пет", посочи Фандъкова.

"Това са официалните измерватели, на база на които ние взимаме нашите решения. Аз следя и гражданските станции", поясни тя.

Още по темата

Тя посочи, че миналата година е имало официални срещи при министъра на околната среда и водите с екипа, който монтира и поддържа гражданските станции. Работи се така, че да могат да се съпоставят и данните да бъдат сигурни.

"Гражданските станции са по-скоро сензори. Официалните решения ние взимаме на база на официалните станции, но следим всичко", обяви Фандъкова пред "Нова тв.

Очевидно е, че най-сериозният проблем през зимата е битовото отопление, посочи столичния кмет.

"При най-сериозните нива, които бяха през уикенда, най-голямото замърсяване отново беше през нощта. Горенето на дърва и въглища е сериозна причина, за това са и мерките, които поискахме и предприемахме. В няколко района на София имаме проблеми с изгарянето на отпадъци. Това крие риск за здравето на хората. Живеещите в тези квартали буквално виждат горенето през прозореца. Понякога е трудно да се диша. Ние сме в контакт с гражданите, по тяхно предложение поисках и промяна на законодателството, за да може да се криминализира", обясни столичният кмет.

Решаването на проблема с чистотата на въздуха е комплексен. Не само трябва, а е почнато и се работи много активно, заяви Фандъкова. Тя припомни, че миналата година по нейно предложение беше променен законът и бяха въведени стандарти за дърва и въглища.

"Министерство на околната среда и водите разработва наредбата, не знам на какъв етап е в момента. Идеята е да се регулира при търговците, при продажбата. Тоест да не се продават въглища, които могат сериозно да замърсяват, или мокри дърва. Разбира се, това е процес", каза Фандъкова.

"Имаме възможността, вече работим по подмяната на отоплителните инсталации безплатно за хората на 20 000 домакинства. Защитихме 2 големи проекта. В момента се работи по набирането на заявления за първия от тези проекти. Той ще ни позволи на една трета от домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища в София, да бъдат подменени отоплителни тела", заяви тя.

"Ако разчитаме само на образование в някои от кварталите, които горят гуми  и кабели и тровят хората, няма как да се случат нещата. За това трябват сериозни санкции. За това говоря за комплексни мерки. Трябва да ограничаваме трафика, трябва да намаляваме и санкционираме колите, които замърсяват. Мисля, че ние трябва да изпращаме към цялото общество послание, че въздухът е такъв, защото ние го правим с нашата дейност. Ако не мога да си купя кола, която да е по-чиста, тогава ще използвам градски транспорт. Ролята на общината е да инвестира в това да направи градския транспорт достъпен и удобен", смята Йорданка Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
1
 
! Отговори
Селянин с колело преди 4 години
Напълно съгласен с "селянина с 3 колелета" Аз също долу горе съм на неговия "хал" изобщо не ми е зле, нямам милиони. А вие се бутайте там и си мислете, че живеете.
99
3
 
0
 
! Отговори
до 82 преди 4 години
Така е, ама и тия които идват от телевизионната кула и се включват в булеварда могат да се движат в ускорителната лента чак до Латинка без проблем, и да се вливат там елегантно, обаче те веднага се ръгат щом се появят на булеварда през непрекъснатата линия, което говори за много много ниска култура на шофиране. И това затруднява много, първата тапа е от това.
98
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До коментарОтиди живей във Враца и все едно си в София без пришълци. Празно, няма хора, ниските заплати и т.н. Нали не мислиш, че от София като се махнат пришълците и се изпразни заплащането ще си остане същото. За това който иска празна София да отива във Враца и да си живее там на спокойствие.
97
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко замърсяват печките?Като изгорят едно парче гума, печките замърсяват с фини прахови частици между 10 и 50 грама, в зависимост от големината на гумата.
96
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко замърсяват леките автомобили?За да замърсят с 1 грам фини прахови частици, леките автомобили трябва да изминат определени километри и според евростандарта това са бензин и дизел с Евро 5 и 6 - 200 кмдизел с Евро 4 - 40 кмдизел с Евро 3 - 20 кмдизел с Евро 2 - 12,5 кмдизел с Евро 1 - 7,143 кмЕвро 1 е за леките коли произведени 1994-1997 годиниЕвро 2 - 1998-1999Евро 3 - 2000-2004Евро 4 - 2005-2009Евро 5 - 2009-2014Евро 6 - 2014-досегаВ София почти няма леки коли преди евро 3
95
1
 
7
 
! Отговори
селянин с BMW преди 4 години
До селянин с тракторИма!В моето село няма кьорав швед!На няколко пъти се опитаха,станаха разни екшъни,и до там!Повече никой не е припарил!Между другото,лично аз и цялото село се отопляваме с дърва,и въздуха си е чист!
94
5
 
6
 
! Отговори
Автомонтьор преди 4 години
Като запалим една дизелова кола в сервиза и за 2 минути можеш да се удушиш. Помещението е огромно, но и пушляците от бараките 17-та употреба дето карате са катастрофални. Рядкост е да видиш изправна кола. Ще се давим с пушек докато да имаш кола в БГ е евтино удоволствие.
93
0
 
8
 
! Отговори
коментар преди 4 години
Г-жа Фандъкова,това с приказки не става. Трябва личен пример. Вие предполагам , че пътувате за общината с кола.Вирнете се от там ,откъдето сте дошла и ПРИШАЛЦИ всички като вас да се върнат по родните места. СОФИЯ ЩЕ СТАНЕ РАЙ......
92
0
 
3
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
До: Номер 91 (3 колелета)Странна работа. Все си мислех, че Берн се намира в близост до Бернските Алпи, не знаех, че тамошните Алпи се наричали "Еленски балкан"...
91
0
 
11
 
! Отговори
гражданин с лада преди 4 години
Топля се екологично, между две бедра!
90
2
 
4
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Имам малка закусвалня. Праженето ми във фритюрник ми е основно занимание. Изхабеното олио какво да го правя,къде да го изхвърля? Реших проблема,вместо да цапам природата аз си направих отопление с водна риза използвайки шлаката на олиото.Хем не го изливам в канализацията,хем се топля! Сега ще го пробвам на стария си автомобил дали става за гориво примесен с нафта! Мисля,че е много по екологично откошкото ако го излея в мивката!
89
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Можеше вместо 2 милиарда за стиропор да бяхте купили климатици, дори най-обикновените да ги бяхте калкулирали по 2 хиляди бройката това са 1 милион климатика.
88
0
 
5
 
! Отговори
селянин с рикша преди 4 години
Вярно е , гумите цапат но и топлят много.
87
1
 
10
 
! Отговори
селянин с трактор преди 4 години
по селата отдавна няма козе овци прасета и кокошки, всичко това си го купуваш от магазините внос.--няма да, всичко това е заменено с роми. Вече няма село без роми.
86
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слагайте една винетка от 2000лева за кола в София и проблема ще се реши.Който иска да се фръцка с кола в София да си плаща.
85
3
 
3
 
! Отговори
селянин с мотоциклет преди 4 години
До 3 колелетаБраво! Ти си голяма работа!
84
4
 
8
 
! Отговори
3 колелета преди 4 години
До селянин с мотоциклетДа ти кажа честно селянин съм 800 кв озеленена градина която се полива с таймер и коси автоматично от робот, петък ползвам собствената сауна а нощем спя на спокойствие. Всяка събота и неделя карам байк в Еленския балкан. За твое сведение по селата отдавна няма козе овци прасета и кокошки, всичко това си го купуваш от магазините внос. Има си интернет,телевизия и всеки курирер доставя за 1 работен ден до врата. Приятни изживявания с ауспуха ти пожелавам.
83
5
 
5
 
! Отговори
хе-хе преди 4 години
До селянин с мотоциклетМного бързо забрави от къде се домъкна в София!:)
82
6
 
6
 
! Отговори
селянин с мотоциклет преди 4 години
До Селянин с колело1500 еврака на квадрат и сутрин се будиш лапнал ауспуха-и пак е по добре от това да ти мирише на прасета, кокошки, тор и всичките миризми дето се носят по селата та не се трае.
81
3
 
7
 
! Отговори
и как ще стане преди 4 години
До Иван СофиянскиА бе аз като ви казвам,че само луди сте по форумите,вие се сърдите!?