Фандъкова срещу битовото отопление: Ще помогнат ли санкциите?

Горенето на отпадъци крие рискове за здравето, заяви кметът
Обновена: 11 дек 2019 09:22 | 11 дек 2019 09:22,
260
Фандъкова срещу битовото отопление: Ще помогнат ли санкциите?
Снимка: БТА

Проблем е изгарянето на отпадъци и това крие риск за здравето на хората, заяви столичния кмет Йорданка Фандъкова.

"Имаме мобилна станция, която, особено при прогноза за по-сериозни превишения, изпращаме на Орлов мост. Доста често имаме данни от там. Те не се различават много от останалите пет", посочи Фандъкова.

"Това са официалните измерватели, на база на които ние взимаме нашите решения. Аз следя и гражданските станции", поясни тя.

Още по темата

Тя посочи, че миналата година е имало официални срещи при министъра на околната среда и водите с екипа, който монтира и поддържа гражданските станции. Работи се така, че да могат да се съпоставят и данните да бъдат сигурни.

"Гражданските станции са по-скоро сензори. Официалните решения ние взимаме на база на официалните станции, но следим всичко", обяви Фандъкова пред "Нова тв.

Очевидно е, че най-сериозният проблем през зимата е битовото отопление, посочи столичния кмет.

"При най-сериозните нива, които бяха през уикенда, най-голямото замърсяване отново беше през нощта. Горенето на дърва и въглища е сериозна причина, за това са и мерките, които поискахме и предприемахме. В няколко района на София имаме проблеми с изгарянето на отпадъци. Това крие риск за здравето на хората. Живеещите в тези квартали буквално виждат горенето през прозореца. Понякога е трудно да се диша. Ние сме в контакт с гражданите, по тяхно предложение поисках и промяна на законодателството, за да може да се криминализира", обясни столичният кмет.

Решаването на проблема с чистотата на въздуха е комплексен. Не само трябва, а е почнато и се работи много активно, заяви Фандъкова. Тя припомни, че миналата година по нейно предложение беше променен законът и бяха въведени стандарти за дърва и въглища.

"Министерство на околната среда и водите разработва наредбата, не знам на какъв етап е в момента. Идеята е да се регулира при търговците, при продажбата. Тоест да не се продават въглища, които могат сериозно да замърсяват, или мокри дърва. Разбира се, това е процес", каза Фандъкова.

"Имаме възможността, вече работим по подмяната на отоплителните инсталации безплатно за хората на 20 000 домакинства. Защитихме 2 големи проекта. В момента се работи по набирането на заявления за първия от тези проекти. Той ще ни позволи на една трета от домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища в София, да бъдат подменени отоплителни тела", заяви тя.

"Ако разчитаме само на образование в някои от кварталите, които горят гуми  и кабели и тровят хората, няма как да се случат нещата. За това трябват сериозни санкции. За това говоря за комплексни мерки. Трябва да ограничаваме трафика, трябва да намаляваме и санкционираме колите, които замърсяват. Мисля, че ние трябва да изпращаме към цялото общество послание, че въздухът е такъв, защото ние го правим с нашата дейност. Ако не мога да си купя кола, която да е по-чиста, тогава ще използвам градски транспорт. Ролята на общината е да инвестира в това да направи градския транспорт достъпен и удобен", смята Йорданка Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
5
 
1
 
! Отговори
БКП:Бойко FAKE COPY преди 4 години
1. Сложете бариери в софия със специални чипове. който кара кола в София без чип в колата - глоба 5000 лв. Който иска да кара из София да си купи чип. Всеки месец 500 лв.2. Присъди и затвор 1 година, ако палиш печка без да покажеш фактура от къде си закупил дърва за огрев.3. Навсякъде, всички улици и пешеходни пътеки. Половин метър да бъде отнето и маркирано за велосепедисти. Така народа ще започне да ползва скутери и колелета до работа. ВСИЧКИ С ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СКУТЕРИ НА РАБОТА.
119
6
 
0
 
! Отговори
Край преди 4 години
1. забраняваш отоплението на твърдо гориво в рамките на града.2. разрешаваш социални помощи в сухи дърва само за социално слабите.3. в безветрени дни им забраняваш и на социално слабите да се греят на дърва.4. забраняваш кола без катализатор да се движи /не е изправна/.горните съвети ги давам безплатно на Фандъкова от нея се иска само малко смелост да ги приложи.Ако ли пък не всички ще сме с асми, емфиземи, пневмонии, грипове и РАК.
118
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СТРАНДЖАТАТи си си глупав по природа или ти плащат за глупостта?Само питам!
117
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Санкции - добре, ама да питам: кой ще ги плаща?Може ли някой да ми обясни, как ще вземеш "на босия цървулите"? От Асан и Айше - пари, а? Ще плащат тези, които работят - през данъци, такси, и всякакви такива механизми, нищо, че те се отопляват с ток или централно парно, накои и с газ!А Гафиня Фандък ще продължава да къса фандъци от платците и да ги дава на герберовите фирми!
116
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На госпожа кметицата и пожелавам електоратът и да я уважат както заслужава :) :) :)
115
2
 
12
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
Проблемът при замърсяването в София е отоплението, а проблема при транспорта е некадърно направената организация на движението и паркирането, която всяка година се влошава. Вко имахме организацията на транспорта на Виена, в София нямаше никъде да има задръствания и автомобилите движещи се по улиците щяха да са 10 пъти по-малко.
114
2
 
12
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Знае се, че автомобилите в София замърсяват пренебрежимо малко с фини прахови частици, но като ограничава автомобилите, Фандъкова имитира пред Европейската комисия, че се прави нещо против замърсяването, за да не ни глобяват, но ЕК не са будали и най-късно през 2020 ще ни наложат големите глоби. Реално действията на Фандъкова против автомобилите увеличават замърсяването от тях, но Фандъкова го счита за успех. Действие на Фандъкова, което увеличава задръстванията, води до по-голямо замърсяване, а
113
3
 
7
 
! Отговори
... преди 4 години
хора не оправдавам фандъкова по никакъв начин- да има много замърсяване от махалите, печки, коли, кал и прах по улиците и тн и съм съгласен за мерките, но маса хора не правят разлика между мръсотията във въздуха и мъглата. в софийското поле е имало мъгла и през 1903 и през 1945 година и сега и занапред ще има. просто мъглата за жалост задържа долу при нас тази цялата мръсотия. правете разлика, че повечето хора като видят мъглат и казват-ето я мръсотията. в планината има мъгла, но няма мръсотия.
112
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 117Ако Манолова предаде обувките си на топлофикация ще има гориво за един месец
111
3
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Ако София се блокира и направи преброяване... - ще стане ясно, че има 3 милиона души...
110
1
 
13
 
! Отговори
ГРОБАРСКА КОРУПЦИЯ преди 4 години
Фандъкова и ГЕРБ се борят срещу това обикновения човек да се отоплява през зимата. За партията ГРОБ най-добре е да седим на студено и да пукнем от студ.
109
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София в момента живеят по-малко от 800 хиляди човека, а в България около 4 милиона. Останалите 3 милиона завинаги са напуснали България, но се водят по постоянен адрес някъде в България, най-често в София. Освен 740 хиляди софиянци, има и около 60 хиляди от провинцията без адресна регистрация в София.Не се заблуждавайте от официалните данни, които продължават да броят завинаги избягалите от България.
108
5
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
В знак на несъгласие и саботиране на изборните резултати... - Мая изгорила всичките си обувки...
107
1
 
6
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Докато говорим за колите, когато говорим за замърсяването на въздуха в София, все по-зле ще става. Това го гледаме от 20 години. Добре, че Европейската комисия започва да налага глоби за замърсен въздух, та нещата с отоплението в София може и да се пооправят. Ще не ще, Фандъкова ще трябва да спре замърсяването с фини прахови частици от отоплението, защото само то има наднормени нива, понякога над 12 пъти над нормите. Фандъкова се опитваше да имитира, че нещо се прави, като говореше за колите, но
106
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди било по-чисто, преди София не беше 3 милиона. Елате на село, няма хора и няма кой да цапа. Проблема си е ваш.
105
0
 
3
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
До: коментар (номер 100)Гледам по едно време новина: за 200 лева мисля че беше, можеш да си вземеш трамвай под наем и в него да си направиш купон (например новогодишен).Малко след това я гледам Фандъкова на снимка, в трамвай!И нещо била говорила за фините прахови частици от ауспусите на колите, как хората трябвало масово да се возят на трамвай!Гледам, и се чудя...
104
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо това се случва само в клоаката софия?
103
1
 
1
 
! Отговори
Автомонтьор преди 4 години
До Анонимен 103Това може и да е било вярно за колите които се карат в София ама преди 500 000 км и много преди да им избият катализатора, филтъра за твърди частици, затапят EGR и чипосат за 30 коня отгоре.
102
0
 
7
 
! Отговори
Б преди 4 години
Нали казвахте, че само от автомобилите било замърсяването и да ползваме само градския транспорт :D Естествено, че мръсният въздух е основно от горивата за отопление и затова зимата е най мръсен въздуха, колите се карат така както зимата и лятото.. Така, че не казвайте че автомобилите само замърсяват въздуха, защото буклуците, които се изгарят са основният зъмърсител!!!!!
101
0
 
4
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
До: Аз (номер 97)Ха! Да не си случайно от Варненския регион някъде?Прочие, още навремето Рудолф Дизел е измислил двигател, който да работи с растителна мазнина, сиреч олио!В хода на проучванията вече е било установено, че може да работи и с дизелово гориво.Олиото е още по-екологично чисто и преди време имаше големи проекти за двигатели работещи изцяло на биодизел и етанол.Бензиновите двигатели могат да работят на етанол, сиреч ракия (шегувам се), който също е екологичен.