До 2021 година 20% от автобусите в София ще са електрически

Целта е ясна, по-чист въздух, смята кметицата Фандъкова
7 яну 2020 22:20,
30

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

До края на 2021 г. около 20% от всички автобуси по улиците на столицата ще са електрически. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова предаде Агенция „Фокус“.
Още по темата

„В моята програма за новия мандат ще заложим 10 нови електролинии. Автобусите, за които текат в момента процедури и има осигурено финансиране, до края на 2021 година ще се движат по улиците на София“, посочи Фандъкова. По думите ѝ така около 20% от всички автобуси по линиите в града ще бъдат електрически автобуси.

„Това е едно добро постижение за нашия град, който се развива по отношение на електробусния транспорт на равно с много други европейски градове“, подчерта тя.

„Не съм съгласна с твърдения на общински съветници, че електробусите нямат място в София. Точно обратното. Аз съм привърженик по няколко причини. На първо място е екологията. Нулеви емисии и най-чистият за града градски транспорт. Техните първоначални разходи за закупуване са доста по-високи от газовите и дизеловите автобуси, но експлоатационните разходи и разходите за гориво са в пъти по-ниски", каза още кметът на София.

От 27 януари ще се удължи линия 123 и ще се намалят интервалите й чувствително

„При разход на дизелов автобус от 100 литра за 100 километра, електробусът харчи 16 литра на 100 километра. Разликата е чувствителна. Освен това разход за смазочни материали няма никакъв. Експлоатационните разходи са в пъти по-ниски“, подчерта Фандъкова.

„Това означава, че инвестицията, която сме направили, се връща много бързо, а ползата за екологията на практика са несравними.

"Няма как да говорим за мерки за по-чист въздух, ако не говорим и не работим за добър градски транспорт, така че хората да бъдат мотивирани да слизат от колите си", подчерта Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Фандък преди 4 години
Пълна лъжкиня! Обещава нещо и после хоп...нищо. За толкова време кмет, други градове в Европа се променят драстично в ползва на хората. А София...
25
0
 
2
 
! Отговори
Курти преди 4 години
Фъндъкова пак иска да мине за по-умна отколкото е. Да демонтираш трамвайни линии може само някой с диагноза от Психиатрията каквато е тя. А всички знаем, че много краде. И да и припомним, че Не е от Град София.
24
0
 
1
 
! Отговори
АЗ преди 4 години
Днес бях в София,като видях тъмния смог на влизане и започнах да се чудя вие там как дишате,трябва спешно да се вземат мерки,че нещата не са на добре.
23
0
 
1
 
! Отговори
Психото преди 4 години
2020 година ри се сетихте за еко транспорт прошляци.Майкка ви *** баввно развиващи се психично болни крадливи кокошкари!!!
22
0
 
0
 
! Отговори
за сведение преди 4 години
от миналата година в града където живея можеш да "дупчиш" билет с банкова карта или каквато и да е джаджа с NFC,
21
1
 
8
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Не е ли по-удачно да бъдат прокарани тролейбусни линии.За ел.бусите възниква въпроса за броя цикли заряд-разряд на батериите,колко струват новите такива при подмяна,къде ще се съхраняват и къде ще се утилизират излезлите от употреба батерии,и колко ще струва,и т.н.При тролейбусите тази дейност отпада,но има първоначална инвестиция в контактната мрежа
20
0
 
9
 
! Отговори
? преди 4 години
А другите градове ? Провинцията ? То вярно България е София.... другото е декор за снимки на ББ
19
1
 
10
 
! Отговори
Анализатор преди 4 години
Чистия въздух е много важен! Затова ще горим отпадъка на Европа. Електрическите автобуси ще се движат с тока произведен от боклукТЕЦ-овете на Ковачки. И комисионни ще име от обществените поръчки. Въобще затворен цикъл. Идилия!!
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честито на тея които са взели поръчката. :)) другите... хурка, късмет, и т.н.
17
0
 
4
 
! Отговори
Провинцията преди 4 години
В Пловдив сме с кондуктори още. Ако нямаше коли, нямаше да съществува града.
16
0
 
5
 
! Отговори
Agenta преди 4 години
Дупчим билетчета като през 70те смях... Хората на запад махнаха електроните карти и вече пътуват с дебитни карти, а ние дупчим билети...
15
1
 
6
 
! Отговори
Azz преди 4 години
Голям праз, като пътуват на 20мин. И ти трябва 2часа да отидеш на работа...
14
0
 
10
 
! Отговори
Сп???нс преди 4 години
Важното е като влезеш в новия автобус (за 1млн ?) е да има къде да си дупчиш билета, моля на кметицата да направи всичко възможно ,на апаратите за самотаксуване да им се даде статут на паметник на културата и да се вземат пари по някоя ?-програма за реставрирането им.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие по-добре увеличете броя им,че в пиковите часове не се диша вътре
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Планът за развитие на градът през 2020-та година: ще купим още няколко тролея. Още малко и всяко ново кошче за бо.ук ще бъде медиино събитие със снимки и рязане на лентички.
11
7
 
9
 
! Отговори
Изобщо преди 4 години
ГЛУПОСТИТЕ НА ЛЪЖЛИВАТА (ФАНДЪКА) ПРОДЪЛЖАВАТ. МНОГО НАГЛА ЖЕНА СЕ ОКАЗА ТАЯ.
10
2
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
А в останалите - ще има само електрически столове...
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайски брaкми е купила, след 2 години ще са брак.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"От 27 януари ще се удължи линия 123 и ще се намалят интервалите"И ще стане линия 12345. А ако се намалят интервалите, няма да се чете.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжа! Лъже ромската кметичка!