Новите жилища в София – все по-скъпи, но и по-качествени

Южните квартали започват да изчерпват капацитета си, обяви Иван Велков
22 яну 2020 09:14, Красимир Ангелов
118

Близо 150 000 сделки с имоти са вписани в цялата страна до края на септември 2019г., показват данни на Агенцията по вписванията. Само в столицата те са малко над 20 000 и нарастват с 5,5% на годишна основа. Всичко това идва на фона на това, че последните 3 месеца от годината са най-активни и се сключват рекорден брой сделки.

"Ниските лихви по кредите, огромното количество депозити в банковата система и традиционно липсата на много алтернативи за спестявания, които хората в България могат да имат и използват, водят до това, че интересът към покупката в големите градове и особено в столицата от години се превръща в тенденция, независимо какви са макроикономическите перспективи за света, Европа и в България в частност." Това заяви Иван Велков от Международната федерация за недвижими имоти в студиото на "България сутрин".

Още по темата
От думите му стана ясно, че последните няколко месеци на всяка година традиционно в столицата и страната се сключват рекорден брой сделки за недвижими имоти. Ръст на цените има в цяла София и имот, който се придобива в сграда, строена сега, е в пъти по-стойностен от такъв, който е купен преди кризата.

"Това се отчита в големите градове. Последните тримесечия винаги са най-активни", посочи той пред Bulgaria ON AIR. Иван Велков допълни, че българският пазар за недвижими имоти се движи със собствена логика и ритъм.

"Последните 2 години със сравнително стабилните и предвидими темпове на ръст на доходи и на ниски лихви - водят до тези резултати. Пазарите на недвижими имоти са инертни, бавни и консервативни и резки ситуации и катаклизми не им влияят така директно. Когато има избори - нашата администрация и чиновници, които са свързани с общинските процеси, рязко спират да работят и това натрупва опашка от желаещи да сключат сделки", каза още той.

Експертът е категоричен е, че броят на сделките, броят на сключените покупко-продажби и броят на наемите, който е най-сериозният индикатор за оживление в един пазар, в никакъв случай не са извън рамките на нормалното за развитие на пазарите.

По думите му дисбаланс в търсенето и купуването на имоти има, ако се сравняват големите с малките в градове. Иначе в рамките на София такива почти няма, категоричен бе той.

"Южните квартали в София започват да изчерпват капацитета си за строителство и в някои случай прекаляването на строителство в тези зони води до обратната тенденция", допълни Велков.

Той бе категоричен, че ръст на цените има в цяла София. По думите му качеството на строителството в момента е много по-добро, отколкото това отпреди 10-15 години. Така жилище в кооперация, строена наскоро, в бъдеще ще има по-висока стойност отколкото такова, строено в годините преди кризата преди 10 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре помня 96-та, когато ни заливаха с реклами на банки и вложения. Всичко си замина. Имотен балон не гърми всяка година, но гърми! По черноморието вече изгърмя. Къде са руснаците, англичаните и гърците, закупили апартаменти по курортите и затворените комплекси по за 600-1000Е квадрата? Колко струват сега и колко обяви има? А по зимните курорти как е? Когато се презастри квартала - става гето, с шум, прах и смрад, без светлина, въздух и полянки. А колко струва имот в гето? Скоро ще разберете!
78
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: 51Скоро и в София като спре водата цените и тук ще станат като в Перник!
77
0
 
16
 
! Отговори
мда преди 4 години
До проблемът:До някъде си прав, не са само те, а и има мн хора, които работят в чужбина и инвестират после в БГ имот (застраховка за старини). За жалост положението, в страната е такова, имот без кредит малко хора могат да си позволят. Единствено специалистите, които са високо платени (лекари, адвокати, програмисти, финансови анализатори...)
76
3
 
7
 
! Отговори
до 79 преди 4 години
програмистите са 20 000 човека, ако ще и по 5 апартамента да имат, всичкиъимат по-малко отколкото са регистрирани последните 3 месеца като сделки.проблемът е в селяните. там най-важното нещо в живота е да се дойде в София, ако ще и с куррвалък, ако ще и с изгладуване... е това е проблемът... другият проблем, е че се разреши презастрояване, което унищожи града... ама ако не го бяха разрешили, щяхте да плащате колкото в европа - по 1 милион за апартамент, което немаше да стане с продажба на ниви
75
4
 
16
 
! Отговори
София преди 4 години
Заради 50 000 Перниканци без вода ще останат столичните квартали "Симеоново", "Драгалевци", "Бояна", "Княжево", "Горна баня", вилните зони около тях, град Банкя, както и селата Железница, Бистрица, Панчарево, Кокаляне и Мало Бучино.
74
18
 
2
 
! Отговори
проблемът преди 4 години
Проблемът с жилищата идва от една малка каста/секта сравнително млади хора.Програмистите.Програмистите имат прекалено много пари и работят за западни компании. Заради многото си пари не гледат много много какви имоти купуват ,а купуват много (средно 2-3 апартамента на човек).Така вдигат цените нагоре ,което се отразява много зле на останалите които искат да си купят апартамент.
73
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Панелките нямат "срок на експлоатация" Нито една сграда няма такъв срок! Нито в нормативите има подобно понятие. За панелките - бетона стяга 100 години, следващите 100 стои стабилно. После следва леко разхлабване на връзките за период около 150 години! Като мине това време, пак ще си говорим.
72
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледах един много интересен научнопопулярен филм за живота на мравките и, че те мислят, че освен техния мравуняк няма нищо друго на света, и за това се въртят само около него. Май в София същата работа.
71
2
 
32
 
! Отговори
пфуу преди 4 години
Купих жилище, но чакам с нетърпение да се пенсионирам и да се махам от тук! Отивам си в родното място, а апартамента под наем! Никой не иска да живее в Столицата! В малките градове няма работа, няма образование, няма болници....Просто съм принуден да дойда да живея тук! Ще си взимам наема и ще си живея на спокойствие, но има мноооого време до тогава!!! Иначе- некачествено, маломерно, нерелано скъп апартамент!
70
1
 
14
 
! Отговори
Румен Гечев- поразяв преди 4 години
Дано вотът мине..2-3 банки съм набелязал..да катурнем като КТБ- то и ...цените на имотите ще паднат до 500 ? както си е нормално..Няма само Цвъки и Цецка да се уреждат,ние сме за социална справедливост.Но надеждата ни е..ВОТЪТ ДА МИНЕ И БАЦЕ..у панделката..
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 70Ох, експерте социалистически! За кой да гласуваме? Я ме светни умните за кой гласувате. Та да не правя повече глупости.
68
3
 
19
 
! Отговори
Ха ха ха преди 4 години
Бе какви са тея цени дори и столица какво от това !? За тези пари може да си купите обзаведен апартамент в слънчева Испания ! Аз вече 7месец работя в Ирландия и събирам пари за имот в Испания !
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 70Ти ако нямаш покрив над главата, ще си купуваш книги ли за да четеш или за да се топлиш с тяхТези били глупави, онези били глупави, ама в повечето страни трябва по 30 години да работиш за да си изплатиш къщата и апартамента.Това се отнася дори за най богатите държави.
66
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За разлика то предишното увеличение на цените ,сега апартаментите се гълтатат още на "зелено". И не стоят празни. А качествот е потресаващо. Теч и мухъл. Абсолютно некачествена хидроизолация. Поставят хотелски врати на входа на апартаментите. Обявяват ги за ателиета, или офиси за да избягнат по-тежките изискванията за отстояние. Никаква шумоизолация. Абсолютно некчествено изпълнение на въздуховодите. Шумни и смрадливи. Ако някой отдолу си пусне абсорбатора *** жална.
65
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българинът е глупавщом гласува за моабетаджията Бойкоглупав щом си дава парите за надценени жилищаглупави са и тези с откраднати пари, които ги набиват в жилищазатова ни е таква държаватазащото са глупави хоратаникой не си дава парите за образование и книгиникой не казва аз научих това и товавсеки гледа да изкара пари и да покава материални придобивкизатова сте на това положение
64
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По българските форуми е пълно с разбирачи и гроздето е кисело...Ако някой има апартамент и мисли, че в момента има балон, нека ни го продаде на нормална цена от 500 евро на квадрат и да го оттървем от него.Не мога да си представя , че тук пишат само безимотни.Не бъдете като грабителите, а си обявете апартамента на нормални цени от 500 евро и съм сигурен , че веднага ще ви отърват от бремето да сте собственици на имот в *** София
63
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До 57 провинциалистПриятелю , хубаво си направил , но помисли ли колко е срока на експлоатация на панелката ?
62
1
 
6
 
! Отговори
Селянин с колело преди 4 години
Много добре казано от Асен-63Аз бих го казал много по-кратко. *** народ слаба държава.
61
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и за какво ти е апартамент в софия ??? зимата е 3 месец са най-мръсния въздух в топ 5 в света е софия.Градът трябва да се разрасне към пловдив,а не да се свие как е сега.
60
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 58нещо не ти харесвам, че успявам да спестявам и имам къща в родното си място, вместо да се заробя с кредит? Първо дядо ми си е правил сам тухлите за един етаж много труд и един живот, после и баща ми, после и аз, къщата е реновирана и луксозна в момента. Не работя за 700-800 лв, разботя за много повече, но възможност да си купя апартамент на тези цени в София нямам. И три поколения си икарваме парите с честен труд!