Новите жилища в София – все по-скъпи, но и по-качествени

Южните квартали започват да изчерпват капацитета си, обяви Иван Велков
22 яну 2020 09:14, Красимир Ангелов
118

Близо 150 000 сделки с имоти са вписани в цялата страна до края на септември 2019г., показват данни на Агенцията по вписванията. Само в столицата те са малко над 20 000 и нарастват с 5,5% на годишна основа. Всичко това идва на фона на това, че последните 3 месеца от годината са най-активни и се сключват рекорден брой сделки.

"Ниските лихви по кредите, огромното количество депозити в банковата система и традиционно липсата на много алтернативи за спестявания, които хората в България могат да имат и използват, водят до това, че интересът към покупката в големите градове и особено в столицата от години се превръща в тенденция, независимо какви са макроикономическите перспективи за света, Европа и в България в частност." Това заяви Иван Велков от Международната федерация за недвижими имоти в студиото на "България сутрин".

Още по темата
От думите му стана ясно, че последните няколко месеци на всяка година традиционно в столицата и страната се сключват рекорден брой сделки за недвижими имоти. Ръст на цените има в цяла София и имот, който се придобива в сграда, строена сега, е в пъти по-стойностен от такъв, който е купен преди кризата.

"Това се отчита в големите градове. Последните тримесечия винаги са най-активни", посочи той пред Bulgaria ON AIR. Иван Велков допълни, че българският пазар за недвижими имоти се движи със собствена логика и ритъм.

"Последните 2 години със сравнително стабилните и предвидими темпове на ръст на доходи и на ниски лихви - водят до тези резултати. Пазарите на недвижими имоти са инертни, бавни и консервативни и резки ситуации и катаклизми не им влияят така директно. Когато има избори - нашата администрация и чиновници, които са свързани с общинските процеси, рязко спират да работят и това натрупва опашка от желаещи да сключат сделки", каза още той.

Експертът е категоричен е, че броят на сделките, броят на сключените покупко-продажби и броят на наемите, който е най-сериозният индикатор за оживление в един пазар, в никакъв случай не са извън рамките на нормалното за развитие на пазарите.

По думите му дисбаланс в търсенето и купуването на имоти има, ако се сравняват големите с малките в градове. Иначе в рамките на София такива почти няма, категоричен бе той.

"Южните квартали в София започват да изчерпват капацитета си за строителство и в някои случай прекаляването на строителство в тези зони води до обратната тенденция", допълни Велков.

Той бе категоричен, че ръст на цените има в цяла София. По думите му качеството на строителството в момента е много по-добро, отколкото това отпреди 10-15 години. Така жилище в кооперация, строена наскоро, в бъдеще ще има по-висока стойност отколкото такова, строено в годините преди кризата преди 10 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
22
 
! Отговори
Варна преди 4 години
До ВасилевНякои хора не преценяват възможностите си и си мислят че парите растът по дърветата.За мое съжаление познавам двама човека, които си сложиха край на живота заради кредити.Теглят без да мислят как ще ги връщат.Иначе за пича по долу в коментарите....В България има в момента 3-4 града с концентрация на населението.София, Пловдив, Варна и може да бъркам Стара Загора.
58
4
 
20
 
! Отговори
Асен преди 4 години
До АнонименА ти откри топлата вода бе колега. Българина е дребен крадец, не знам защо всичките плюят политиците, че били мошеници и тн., при положение, че всички сме такива. Те политиците не са от Марс, те са хора от народа. Като сме 70% крадци, лъжци и ***, каква да ни е държавата. Ние вина не носим никога, все някой имагинерен е виновен, я световна конспирация, я рептили. Баш майстора си краде и вика, ти да видиш другите какво правят, моето нищо не е, това мислене ни е проблема.
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има квартали, в които и по време на предишната криза цените не паднаха, даже бяха нагоре. Има го и обратното разбира се, но това че идва криза, не означава че хубавите имоти ще поевтинеят. Няма начин.
56
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости. Нови сгради с итонг, чиято замаска пада на втората година от тавана, а да не говорим как слагат изолация. Наблюдавала съм строежи, на които ясно се вижда как още на строеж започва да се рони сградата. И цените за качесвто са в пъти завишени.
55
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Принципно кредит за имот (ипотека) се взима на възраст макс 45 години, за да има човек 20 години да го погасява. Кредит взимат хора наемни работници, добре платени, но все пак си е риск, защото трябва през тия 20 години да си здрав и да работиш яко. А това си е Божа работа.
54
1
 
27
 
! Отговори
aa преди 4 години
10 годишния бизнес цикъл свърши, започва поредната криза и поредното сваляне на имотите до 700-750 евра както беше преди 4 години. Двама познати се набълбукаха с апартаменти по 1300 евра квадрата в младост, защото минавало метрото там - ооо чудо. Единия панелка. Ама *** все разбира и все на акан ходи.
53
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 53Е как успявате да спестявате бе?!?! Нали всичките "работите за по 700-800 лв." Ааа, сетих се - като се добавят разни далавери за още 1500-2000 лв. на месец и нещата се връзват. Тя и къщата ти в родното ти място така е построена. Когато заплатите бяха по 100-130 лв. когато официално нямаше тухли, цимент и желязо, тогава масово в провинцията се строяха къщи на по 2-3 етажа. Как? Ами с кражби естествено.
52
3
 
15
 
! Отговори
провинциалист преди 4 години
Преди 15 години се преселих в София по финансово-кариерни причини. Продадох си голям апартамент в областен град и си купих по-малък в столицата. Държах изключително да е с ТЕЦ. Избрах си стара панелка в "Дружба", близо до езерото. Около мен над 50 декара зелени площи, паркоместа колкото щеш. За късмет на 200 метра направиха метростанция и на всичко отгоре санираха блока по програма. Не разбирам хора като мен, които идват в София но си купуват жилища с бойлер и климатици. ?!?
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо прекръстите България на София, то се видя, че други градове няма и нямат значение.
50
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На никой не му пука от поредната платена реклама на строителните фирми.На дневен ред ми е закупуване на жилище в Холандия. Поне си струва, за разлика от това, в София.
49
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък имам две панелки в Младост и все ми викаха, махай ги тези ще се разпаднат, а пък те още са си на място и не само , че не са паднали а всеки месец ми носят 1500 лева от наеми.Едно време бяха в полята, а сега са на 500 метра от Бизнес парка и не са стояли и ден без наематели последните 15 години
48
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не купувам с непосилни кредити в момента, за сметка на това спестяваме семейно, ако преценя след време, че имам достатъчно за да платя голям процент със спестени средствата, както спестените да стигнат и за нотариални такси, комисионни, ремонт, обзавеждане и нанасяне може и да купя, ако нямам толкова спестени, под наем до пенсия, а при пенсиониране си се прибирам в провинциалнита ми наследствена къща. Но няма да треперя на банката и да ме е страх да не остана и един месец без работа.
47
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
къде го това качественото ново строителство? че явно съм в друг град и гледам други обекти но не и тези качествените....
46
10
 
12
 
! Отговори
Софийска баница преди 4 години
До Анонимен 32Е, ти щом "на Запад" взимаш заплата, която е само 3 пъти по-висока от тази в София, ясно е, че за нищо не ставаш. И освен себе си, друг не можеш да заблудиш, че живееш добре с тия пари. Живееш все едно да взимаш 800 лв. в София, демек живуркаш нещо там, ден да мине, друг да дойде. Междувременно си изливаш злобата от жалкия емигрантски живот по българските форуми. Абе, знаеме ви вас, емигрантите...Големите инвеститори ХА-ХА-ХА.
45
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХазаинЩе си ги държат в ДСК ...Няма да забравя дядо ми и баба ми, всеки месец вкарваха по 100 лева в спестовната си книжка , за да имало за старини и така много години и бяха събрали над 30 хиляди лева , а тогава апартаментите са стрували по 20 хиляди.После дойде инфлацията махнаха им нулите и останаха с 300 лева.От пари за тристаен апартамент в София им остана да си платят сметката за парното за два месеца.Лихвите по депозитите в момента са 0.1%а инфлацията си хапва здраво
44
0
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 44Разбирам те, но дори на тази цена не мога да купя къща ако е по-голяма от 10 - 15 квадрата, това са ми възможностите с ипотеки, мипотеки, монтеки и капулети, само толкова мога да изплатя освен ако не съм вече умрял дотогава от старост, макар да имам още много години до пенсия.Слава Богу, имам собствено жилище, така че ми е все тая и по 10 хиляди евро да направят квадрата в София, малко ме вълнува.
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надувайте момчета да стане на парчета. Балонче хвърковато как хубаво си ти.....!!!
42
1
 
15
 
! Отговори
друг пролетарий преди 4 години
До: пролетарийИ аз имам колежка в същия комплекс. И тя виеше на умрело, същата работа.Но вече свикна, примири се. Къде ще ходи?Сега гледа на мене със завист: Вика ти си имаш панелка апартамент, но ти е саниран, топъл, уютен, и най-важното имаш тишина и спокойствие.Вика плащаш му само данъка, а аз трябва и данък и ипотека да изплащам!Е викам кой как се уреди, нали никой не те е карал насила?Съжалявам че се прецака така, но и е късно вече да промени каквото и да било.
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не ви кара да купувате в София,Отивате в Сливница и си купувате къща за 200 евро квадрата, не за 1000.Един колега си продава там наследсвена къща на 30 км от София е пък за 70 квадрата къща с двор не може да вземе колкото за гараж в София
40
5
 
40
 
! Отговори
пролетарий преди 4 години
Преди няколко години колега се ожени. Напънаха се двата рода и купиха "ново" строителство в "Цариградски комплекс". Колегата гледаше с високомерие на нас плебеите в панелките с парно. Сега вие като чакал, какви сметки плаща за ток, потдръжка на входа и паркомясто. На заплата не излиза с нас да пием по едно, понеже е скъсан финансово. И това при положение, че му купиха жилището, а ако плащаше и ипотека...трябваше да мине на фотосинтеза...