Наемите с лек спад заради COVID-19, едностайните средно са 520 лв.

Търсени са апартаментите в квартали около третия лъч на метрото
17 дек 2020 18:30, Елка Василева
44
Наемите с лек спад заради COVID-19, едностайните средно са 520 лв.
Снимка: архив, БГНЕС

По-засилено е било предлагането на жилища под наем в София през второто и третото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на 2019 г. вследствие на коронавирусната пандемия, която е накарала голяма част от наемателите, работещи в големи компании, да напуснат квартирите си.

Те са решили, че няма смисъл да плащат наем в София тъй като могат да работят от родния си дом и така се е стигнало до пренасищане на предлагането на апартаменти под наем. То е съвпаднало с период, в който активността на наемателите е била минимална, тъй като никой, който не е изпитвал сериозна нужда от търсене на ново жилище, не се е впускал в подобен тип сделка, пише компанията за недвижими имоти Primo+, цитирана от Investor.bg.

В същото време в стремежа си да задържат наемателите си голяма част от наемодателите са направили жест към тях и са намалили наема за определен период - до края на извънредното положение или от един до три месеца.

„Повишаването на предлагането на жилища под наем дава малка преднина на наемателите, които през последните години буквално нямаха избор от повече от два-три апартамента, отговарящи на техните критерии“, пише компанията.

Средният наем на едностайните апартаменти в София през второто и третото тримесечие на 2020 г. е намалял до 520 лв. спрямо 545 лв. през същия период на миналата година.

При двустайните апартаменти се наблюдава лек ръст, като средният наем достига 665 лв. през 2020 г. спрямо 658 лв. през същия период на 2019 г. Цената на тристайните апартаменти е останала почти непроменена, като средният наем към момента е 820 лв. при 830 лв. през второто и третото тримесечие на 2019 г., сочат данните на имотната компания, цитирани от Investor bg. Компанията отчита разлика в  типа на предпочитаните от наемателите апартаменти - докато през 2019 г. най-търсени са били едностайните жилища, през 2020 г. тристайните заемат по-висока позиция. Леко разместване се наблюдава и при предпочитаните квартали - през 2019 г. класацията водят източните райони, а сега те отстъпват първото място на южните. Значителен фактор за промяната в предпочитанията на наемателите е пускането на третия лъч на метрото от „Хаджи Димитър“ до „Красно село“.

Наемателите стават по-взискателни и към състоянието на имота – докато през миналите години жилищата са намирали наемател без особено значение в какво състояние са, тъй като търсещите не са имали избор, в момента остават заети само апартаменти, които са обзаведени с мебели и техника от среден или над средния клас. Най-голям удар на наемния пазар понасят бизнес имотите, въпреки че част от големите компании задържат офис площите си, дори да не ги използват, но много по-малки бизнеси или са намалили драстично площта на офисите си, или са преминали изцяло на работа от вкъщи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
22
 
! Отговори
The Real Бай Иван преди 3 години
София е новия Чернобил. Презастроен с празни коптори, които седят празни. И сега Бай *** като реши да ги даде под наем или продаде и ... изненада?Нещо сметките се объркаха май? А? Нали е тарикат да си туриш парите у един бетон, а защо тъй бе? Тарикатите се оказаха други - тия дето ви взеха парите за бетона.Така е. Човека взе парите, каза честито за "инвестицията", оправяй се.
17
1
 
14
 
! Отговори
bosnak преди 3 години
След пенсионната реформа на ББ (като не затваря заведенията и излага на риск много и предимно възрастни хора) ще има много наследствени имоти на пазара (вече опразнени)та цените ще само и твърдо НАДОЛУУУа и бачкатори няма да има кризата от централна и западна Европа ще се спусне към БГ, само да казжа още и туризма и черноморието са долуууу
16
1
 
23
 
! Отговори
The Real Бай Иван преди 3 години
Почна се. Гледайте само какво следва. Изчакайте само малко до пукването на пролетта.Бай *** много обича на инат да се запъва и като опре ножа до кокала изведнъж настава лудницата и паниката.Що тъй бе? Нали всичко тук само щеше да расте. Било много добре да си туриш парите в един бетонен коптор и да го даваш под наем на *** от Каспичат за 1,000 лв на месец, щото то това дори било малко бе. Само щяли да растат нещата.На пролет ще видим кои са баламите. Почва да става забавно.
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
днес.бг спирайте си наркотиците. Преди пандемията двустаен в Младост 4 беше 750-800 лева. Сега има и по 500!!! Обявите са няколко страници.
14
1
 
20
 
! Отговори
Kолю преди 3 години
Идва криза и който иска трябва да е търпелив и да натиска надолу.Много хора имат жилища по няколко.Все някой ще подаде или умре.Пазара е наситен много спрямо населението.Не се връзвайте на спекуланти и инвеститори.Гледайте не с розови очила и всичко е наред.
13
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз имам наематели на двустайна панелка в надежда за 700 лв на месец. Доволен съм. Плащат си редовно въпреки, че и двамата работят по ресторанти. Не са искали да им намалят наема.
12
11
 
5
 
! Отговори
Счети преди 3 години
Цените продължават да са надути заради алчните въжделения на една маса крадци, далавераджии и перачи. 350 лв вървят стаите само, 650 лв са двустайните в периферните гета, а за нормален тристаен на нормално място си пригответе 1300 лв.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали бяха нагоре?
10
3
 
12
 
! Отговори
Хс преди 3 години
Много се е лъже тука ..Кви 500 лева наскоро ми предлаагаха гарсониера в Обеля за 350 ..
9
28
 
5
 
! Отговори
Туск преди 3 години
Тая от статията да вземе да се гръмне. Професионален инвеститор в недвижими имоти съм. Имам 31 апартамента, сега ще взимам още един двустаен в лагера. Няма никакъв спад. Под 800 лв за двустаен и 1200 лв за тристаен не падам. И пак има хора. Тоя който говори за спад при жилщата е редови бачкер на 1000 лв заплата. Всичко се изкупува масово. Било кредит, било с лични средства.
8
3
 
27
 
! Отговори
до 4 преди 3 години
Едно нещо разбери- хората от София НЕ СА шопи. Хората, населяващи СЕЛАТА около София (Симеоново, Бистрица, Драгалевци, Лозен и подобни СЕЛА) са шопи. А хората от крайните квартали на София са бедни провинциални бачкатори от Кремиковци. С нулева квалификация. Неслучайно панелките са толкова зле- населявани са от ниската класа. В скъпите квартали на София живее интелигенцията. Самият аз съм роден в центъра, но живея в Симеоново и имам сносни съседи, но "кореняците" там са покъртително прости шопи.
7
1
 
24
 
! Отговори
Цецо Мен преди 3 години
Тези цени не са реални. Прави ми впечатление, че се пишат страшни глупости по темата с недвижимите имоти като цяло.
6
0
 
23
 
! Отговори
Хах преди 3 години
Живея в двустаен апартамент (ново качествено строителство ) на 20 секунди от метростанция. Наемът е 550 лв. 650 - 700 за двустаен си е надуване на цената отвсякъде
5
4
 
5
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
То има и коли за по 3000лв., ама дали са коли или по-скоро превозни средства?! Същото и като твоя двустаен- тотален коптор.
4
3
 
9
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Шопи пълните гyшkите, а се пазарите като евреи, щом дойдете в градчето.Тези пък от "Люлин" - 100% пишман-туристи и пишман-софианци !!Бегайте бееее ....
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да вдигнат цените малко, излагат се. Сега е момента да се изпразни София, още малко да вдигнат наемите и да ускорят процеса.
2
5
 
24
 
! Отговори
Фен преди 3 години
Стига лъжете хората, има и за 300лв. Едностайни в София.
1
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито ме интересуват наемите, нито нищо. В имоти влагат бабички- рентиерки. Умните хора влагаме в криптовалути, акции, фондове. Не, че нямам 3 собствени жилища, но ги държа, защото ми е жал да ги продам и имам сантименти към 2 от тях, а в третото живея. И да, две са под наем, но с годините само се вдига, не спада. Не притежавам панелка или коптор в Студентски град, че да му пада цената, а жилища в паметници на културата. Там центата само ще расте.