Кандидат-депутат към родители: Гледала съм 2 деца вкъщи, не виждам какъв е проблемът

Над 10 000 деца останаха без места в градините, родителите гневни
18 май 2021 19:29, Красимир Ангелов
348

Гневни и недоволни родители след първото класиране за детските градини и ясли в София. Около 10 хиляди деца остават без места, а недоволните родители се събраха на протест пред сградата на общината.

Повече от половината деца, чиито родители са кандидатствали, не получиха места в детски градини. От общината посочиха, че за 2021 г. спрямо 2020-та кандидатстващите са се увеличили с 4000.

За първи път приетите деца са по-малко от неприетите. Родители съобщиха, че и следващата седмица се готвят протести.

Още по темата
Маргит е майка на 3-годишната Ивайла - едно от 10-те хиляди деца, които не бяха приети в столичните детски ясли и градини след първото класиране. "Наистина не мога да повярвам, че живеем в европейска столица, 21 век, че плащаме данъци, а не сме пълноправни граждани на тази столица", каза тя пред телевизия Bulgaria ON AIR.

И докато Маргит се чуди какъв вариант да намери за отглеждането на своята дъщеря, подобно на хиляди други майки и бащи в София, чиито деца останаха без място в детските ясли и градини, се появиха и коментари като този: "Платете си в частни детски градини, докога държавата ще се грижи за отрочетата ви?"

Това пише Анжела Димчева във Facebook групата на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която има повече от 100 хиляди последователи.

Анжела Димчева е писател и литературен критик. Тя беше в листите на ГЕРБ-СДС на последните парламентарни избори. Гневни родители заснеха думите ѝ във Facebook, преди тя да ги изтрие. А коментарите не закъсняха: "Това е мисленето на тези хора. Ако държавата не е длъжна да се грижи за децата, страх ме е да си мисля за какво би трябвало да се погрижи".

"Учим го това дете да бъде толерантно и се появява някой и казва "ти се махай от София", това е недопустимо, особено за кандидат-депутат", допълни Маргит Беньо.

В телефонен разговор Анжела Димчева обясни, че позицията ѝ е принципна и държи на нея.

"Лично аз съм гледала двете си деца вкъщи, не виждам какъв е проблемът. Аз съм кореняк софиянец, защо трябва София да се пренапълва, а не си останат в малките градове", обясни Анжела Димчева.

След като публикува позицията си в социалната мрежа, Анжела Димчева е получила над 200 обидни коментара и е решила да изтрие своя статус.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
247
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
246
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
просто София е гаддна за живеене, мръсотия, криви хора, задръствания, ама пари имало....те парите са по-важни от чистия въздух и спокойствието на децата, нали??????
245
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 265А не бе, много ясно че хората ще се борят за определени градини.Никой не иска детето му да е в градина, за която почти целия град знае, че тормозят децата, че не ги гледат добре и т.н. Всеки се опитва да даде на децата си най-доброто на което е способен.
244
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление, в европейските държави, където повечето бягате ( Англия, Германия и т.н.) места в градините няма, майчинството е макс. 6 месеца, градините и яслите не са целодневни и пак им се налага да гледат децата или да плащат на бавачки, като за 2 деца, може да ти излезе по-евтина бавачка от градина.А каката, дето си е гледала и двете деца у дома, да каже и какво работи мъжът ѝ, защото така е лесно. Единия със заплата за трима, другия гледа децата. Но не всички са така.
243
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Места в детските градини в София има достатъчно. Проблемът е,че има много кандидати за определени детски градини. Когато 1000 човека искат децата да са им в детска градина с 300 места,то наистина има проблем.
242
3
 
19
 
! Отговори
Просто факт преди 2 години
В София няма места в градините, в провинцията сградите са празни - факт. Няма как да се предвиди колко народ ще се изнесе към столицата и колко деца ще се родят, за да построят градини за всички. Пък и място вече не остана.
241
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Писател, софиянка и кандидат от Герб?Това е абсолютно невъзможно!Нещо като дървено желязо в газообразно състояние. Не вярвам, че човек от София и то писател е възможно да е от партията на селските разбойници!Тая трябва да е менте софиянка и менте писател, за да е от менте партията Гроб, която всъщност е чиста организирана престъпна група, съставена от абсолютно криминални елементи!
240
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София 1878г. е била 12 хиляди души-*** шоплушка дупка. А сите шопи са Печенези, те не са дори и българи....Хубавото е, че огромната част са се изселили в чужбина.
239
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
238
20
 
21
 
! Отговори
Чипът преди 2 години
Много се засегнаха селските пръчки. Значи госпожата е права. Иначе никой нямаше да й обърне внимание. Лично аз не съм против да идвате тука все пак наемчета ми вършат добра работа.
237
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До someoneРадев сега ще ти налрави и пътища след като смени системата.
236
4
 
10
 
! Отговори
Дупетат преди 2 години
"Наистина не мога да повярвам, че живеем в европейска столица, 21 век, че плащаме данъци ....И ние в Народното събрание не можем да повярваме че още плащате данъци ... ама като имате пари за даванееее ...
235
6
 
14
 
! Отговори
someone преди 2 години
това е то като дойде време за данъци стрижи яко населението , а като дойде време за държавата ти викат аа не я чакай ? Ами за какво да я чакам тогава , като умирам ли ? Пътища нула, здравеопазване яко плащане и там държава няма , полиция само декоративни функции ? Държава трябва да се усеща навсякъде ,а не да ми викат дай пари и плащай , няма да давам пари да си гледате работата нахалници.
234
2
 
24
 
! Отговори
Fervi преди 2 години
Аз не разбирам защо въобще има спор столица - провинция. Да не би в столиците в ЕС да е по-различно? Събират се всякакви хора - умни, глупави, криминални типове и т.н. Самите хора не са виновни - нито столичани, нито провинциалисти. Проблемът е, че поради абсурдната крадливост на управниците не се поддържа адекватна среда спрямо населението, което от своя страна генерира една трета от БВП на държавата. Да няма места в ДГ е проблем за всички, не само за кореняците. Всички искат да живеят добре.
233
6
 
12
 
! Отговори
Кастрев преди 2 години
Дойдох от прованса в София, станах шефче на екип от 20 души у голема фирма, половината от които кореняци. Вземам по-добра заплата от тех, че нали съм им шеф.
232
1
 
22
 
! Отговори
Чандро преди 2 години
Абе Димчева, а софиянци що ходят по чужбината да се пречкат на хората там ами не со стоят у софето?
231
4
 
9
 
! Отговори
Тити Камара преди 2 години
Ало Димчева, ако не е тайна, кое поколение софиянка си? За едно преаятелче питам, че се интересува.
230
10
 
3
 
! Отговори
до 242 - Факт преди 2 години
Среданата рабтна заплата в София е много над 1200 лв!Явно не си от София.Явно мучиш от някоя продънено село от дълбоката провинция.
229
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичкото селяни да си заминават обратно по дупките от които са изпълзели.И да си влачат и чалгата с тях , къде ми я докарахте в София.Аре бегом!