Фандъкова: Реална опасност от разреждане на градския транспорт заради по-скъпия ток

Според столичния кмет за момента общината се справя, но е нужна подкрепа от държавата
29 яну 2022 13:37, Елка Василева
124
Фандъкова: Реална опасност от разреждане на градския транспорт заради по-скъпия ток
Кадър: Нова тв

“Кризата е много сериозна и тя засяга всички. Високите сметки за газ и ток се отразяват на всички сектори. Общините предоставяме над 80 процента от обществените услуги в страната. Всички сектори – градски транспорт, детски градини, училища.. всички те страдат”. Това заяви пред Нова тв кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й до този момент Столичната община успява да се справи с посрещането на нуждите на всички сфери. „Средно около 30 процента намаляха приходите в „Метрополитен”, което означава и спад на приходите. Повишаване на цената на билетчето не е решение, то ще доведе до допълнителен отлив на пътници. Но има реална опасност от разреждането на линиите, ако не получим подкрепа от държавата”, подчерта столичният градоначалник.

Още по темата

След среща в Министерство на финансите е получена подкрепа, за да може транспортът да бъде подпомогнат, поне частично.

„Правим всичко възможно да не допуснем спиране на тока в подлезите, да въведем режим на уличното осветление или да оставим неосветени парковете и детските площадки”, заяви Фандъкова.

На този етап няма опасност и за функционирането на общинските болници. „Столична община дофинансира всички услуги. Компенсираме почти всички сектори. Тази година ще заложим отново около 10 милиона за дофинансиране на болниците. Водим активни разговори с МФ, очакваме решения”, каза Фандъкова.

Предстоят разговори в СОС за цената на репатрирането на автомобили и поставянето на глоби. „Възможно е да има определено повишение в частта за така наречените „паяци”, но това не стои на дневен ред. Част от приходите от „синя” и „зелена зона” се насочват към подкрепа на градския транспорт, защото той не може да се самоиздържа”, обясни столичният кмет.

Фандъкова коментира и казуса със задълженията на „Топлофикация”. „Няма опасност към момента софиянци да останат на студено”, увери тя.

По отношение на мерките, наложени заради пандемията, тя подчерта, че РЗИ извършва проверки, тъй като спазването на заповедта на здравните власти е в техните пълномощия.

„Увеличен е броят на леглата за бременни и малки деца с COVID-19 със заповед на РЗИ. Имаме около една трета свободни интензивни легла в София”, каза Фандъкова.

"Имаме 14 детски градини в строеж. Още 17 са със сключен договор за проект. София се нуждае от повече детски градини, защото непрекъснато се разраства. Винаги съм казвала, че родителите в София нямат толкова нужда детската градина да е безплатна, а да има повече детски градини", посочи тя.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Купете си скутер "Веспа" като мен и няма да имате проблем целогодишно. Разбира се, нужна е и екипировка и то доста скъпа, за да не ви дyха вятъра и да ви е топло :))) Аз имам бензинов и електрически, както и колело Волво и съм си супер, макар до онзи ден да бях твърдо против превозните средства. Просто защото пия де, не че нещо...
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз сега след Омикрон пия кръворазреждащи. Но без сериозно разреждане на политическата пас_мина не знам доколко ще е ефективно.
67
0
 
2
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Не вдявам такситата ревът няма работа,градския няма работа НСИ казват хора няма. Всички знаем че поскъпна живота нямаме пари.... нз кво очаквате.
66
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То затова всички се накачулили по таратайките и правят гигантски задръствания по сфетофарите. На 5-тте кюшета се е случвало да чакам цял час. Само за една отсечка. Градския транспорт трябва да се използва. Не е нормално по един човек в кола и се вози като бей. Аз си ползвам колата само като излизам от София, но на градско, освен, че бълваш бензинови изпарения и тровиш всичко живо, но и паркинги няма. Просто няма. Трагедия.
65
0
 
4
 
! Отговори
Икономиста е преди 2 години
майка на мизерията, къде е регулирани пазар на тока и горивата?
64
3
 
1
 
! Отговори
Буден на макс преди 2 години
Аз съм Живко от Варна ! Много ви моля уредете ми живота за да ми е добре и на мен ! Аз съм човек но с чувства !Не вярвайте на хора , които говорят против мен, те само ви настройват против мен, защото искат България да е поробена завинаги, те са антихристи и всъщност мразят всичко българско от дъното на душите си, но не им личи !Моля ви помогнете ми !
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подготвят се нови билети и условия,за това се почнаха статии по въпроса! Ще се возим с билети на минута,а не както до сега от точка А до т.Б!
62
2
 
6
 
! Отговори
София преди 2 години
Не ме интересува. И да го ликвидират, все ми е тая. Шофьорите на т.нар. (гр)адски транспорт почвам много да се съмнявам дали знаят правилника. Като за пример давам един хубав автобус, който ме засече на бул. България днес сутринта и ако не бях скочил на спирачките щеше да ме отнесе. Ама сигурно, щото на празен булевард гони график, знам ли го.
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пткъде ще вземе държавата пари ??? Или трябва да обложи с нови данъци София или да вдигне билета. И в двата случая трябва някой да плаща.
60
3
 
4
 
! Отговори
морски преди 2 години
Варна...морето...сините вълни, платноходки бързо в столица прати! София, кмета, транспорт ще разреди, евтин превоз в реката пусни!!
59
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма начин и ако иска метро София трябва да плаща билетче 3-5 лева или 10 лева. Също и с топлофикация трябва шокови цеии за да се спаси. Други решения са дългове на държавата и фалити, но нали не искат 1997 г.
58
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен ме интересува колко ще е хляба в края на годината.Дали ще е до 3 лева или повече ?В Занзибар бях на почивка там хляба в бг пари излиза 50 стотинки.С какво са повече от нас занзибарците?
57
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според троловете на Прокопиев, държавата процъвтява, а народа благоденства, вие какво мислите?
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И младите трябваше да видят като управляват коммунягите какво се случва в държавата,те не знаеха досега.
55
3
 
10
 
! Отговори
Металист преди 2 години
Хорааа, НЕ плащайте сметките към Софийска вода и топлофикация! Ускорете фалита на обюината! Такъв грабеж няма дори и в африканските страни. Пълно разследване на СОС и такива като тази крадла в панделата, заедно с пълна конфискация на имуществото им и чекмеджетата. Бъдете здрави хора ! Амин!
54
4
 
14
 
! Отговори
стоян преди 2 години
Спешно трябва да се конфискуват сметките и чекмеджетаата на Боко Тиквата,Пеевски и сие.Милиарди са откраднати и все още няма нито един осъден.Търпението на народа се изчерпа и скоро ще се лее кръв.
53
5
 
12
 
! Отговори
Време е за преди 2 години
Оставка!
52
2
 
8
 
! Отговори
- преди 2 години
Чегърт! Чегърт, чегърт!
51
3
 
13
 
! Отговори
Данке съР преди 2 години
С тези зелени глупости и простия ЕС, скоро режим на тока да ни е честито.А братушките ще си карат АМГ-тата и Камазите с евтин петрол.Ама ние нали сме много умни.
50
6
 
6
 
! Отговори
честита промяна преди 2 години
скоро ше има разреждане на доставката на ток за домакинствата , само кирчу да измисли как да бъде режима . 3:3 или 1:3