Фандъкова: Реална опасност от разреждане на градския транспорт заради по-скъпия ток

Според столичния кмет за момента общината се справя, но е нужна подкрепа от държавата
29 яну 2022 13:37, Елка Василева
124
Фандъкова: Реална опасност от разреждане на градския транспорт заради по-скъпия ток
Кадър: Нова тв

“Кризата е много сериозна и тя засяга всички. Високите сметки за газ и ток се отразяват на всички сектори. Общините предоставяме над 80 процента от обществените услуги в страната. Всички сектори – градски транспорт, детски градини, училища.. всички те страдат”. Това заяви пред Нова тв кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й до този момент Столичната община успява да се справи с посрещането на нуждите на всички сфери. „Средно около 30 процента намаляха приходите в „Метрополитен”, което означава и спад на приходите. Повишаване на цената на билетчето не е решение, то ще доведе до допълнителен отлив на пътници. Но има реална опасност от разреждането на линиите, ако не получим подкрепа от държавата”, подчерта столичният градоначалник.

Още по темата

След среща в Министерство на финансите е получена подкрепа, за да може транспортът да бъде подпомогнат, поне частично.

„Правим всичко възможно да не допуснем спиране на тока в подлезите, да въведем режим на уличното осветление или да оставим неосветени парковете и детските площадки”, заяви Фандъкова.

На този етап няма опасност и за функционирането на общинските болници. „Столична община дофинансира всички услуги. Компенсираме почти всички сектори. Тази година ще заложим отново около 10 милиона за дофинансиране на болниците. Водим активни разговори с МФ, очакваме решения”, каза Фандъкова.

Предстоят разговори в СОС за цената на репатрирането на автомобили и поставянето на глоби. „Възможно е да има определено повишение в частта за така наречените „паяци”, но това не стои на дневен ред. Част от приходите от „синя” и „зелена зона” се насочват към подкрепа на градския транспорт, защото той не може да се самоиздържа”, обясни столичният кмет.

Фандъкова коментира и казуса със задълженията на „Топлофикация”. „Няма опасност към момента софиянци да останат на студено”, увери тя.

По отношение на мерките, наложени заради пандемията, тя подчерта, че РЗИ извършва проверки, тъй като спазването на заповедта на здравните власти е в техните пълномощия.

„Увеличен е броят на леглата за бременни и малки деца с COVID-19 със заповед на РЗИ. Имаме около една трета свободни интензивни легла в София”, каза Фандъкова.

"Имаме 14 детски градини в строеж. Още 17 са със сключен договор за проект. София се нуждае от повече детски градини, защото непрекъснато се разраства. Винаги съм казвала, че родителите в София нямат толкова нужда детската градина да е безплатна, а да има повече детски градини", посочи тя.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Протест в Канада? При 90% ваксинирани шофьори протестът е като този на Възраждане. Много шум, полза никаква!
28
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка!
27
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Предлагам да разположим още американски военни бази на САЩ за да упражняваме натиск върку Русия.
26
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фъндъкова да си подаде оставката и да се маха. Тая и за даскалица не става!!!!
25
13
 
10
 
! Отговори
мак преди 2 години
Не занимавай цяла България със софийски проблеми. Те са си твои и ваши, на софиянци. Какво ни интересува вашето метро или топлото.
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали Теслата се караше за без пари. Ся кво излезе, че тока по-скъп от бензина. Евтино се кара само по баира надолу с изключен двигател.
23
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наглите гербаджии напълниха ДКЕВР и БЕХ с техни калинки и като загубиха властта, нарочно почнаха да вдигат цените на тока и газта, за да има недоволство и Тиквата някак си да предизвика пак избори. Всички трябваше досега да са ги сменили
22
3
 
14
 
! Отговори
Сега е Момента... преди 2 години
...да си фърли остафката, зашото Шефа спре да я сайдисва !
21
0
 
7
 
! Отговори
От Киро пеперутката преди 2 години
До Киро, И нализите също са важни, важно е да се анализира :)
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...и да се ваксинирате, ей! Кво се ушумошявате?
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глобалното затопляне ще помогне.След около 50 години климата в България ще е като в Занзибар.Тогава няма да се ползва толкова ток.Ще е топло няма да има зима.Всички ще сме на плажа да ловим риба и да сваляме мацки.Така че имайте търпение.Всичко ще се оправи.
18
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко взе от незаконни строежи в София ?
17
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В градския транспорт се возят плебеите и черните предимно гратис! Нормалните хора са с лични коли! В крайните квартали ползването на градски транспорт е за търсачите на силни усещания и за коравите авантюристи!
16
4
 
8
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Трябва да се променят цените на билетчетата всеки ден , според цените на тока ! Промяна му е майката !
15
5
 
15
 
! Отговори
Чао преди 2 години
Толкова години управлението на герб в София крадене и държавата после покрива ше кражбите и те свикна ха,ама вече трябва работа и по малко кражби.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жено, пусни рейсове, те са на въглища.
13
2
 
18
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Съкрати бонусите,калинките и кражбите и пари ще има не изнудвай правителствато,щом не можеш да работиш нормално си ходи...
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мене откак Караянчева ми забрани да се возя в метрото, хода пеш. По-здравословно е.
11
2
 
10
 
! Отговори
До АнонимеН преди 2 години
И къде ги има тези пари? Абе много ви се чудя. Мразиш ГЕРБ ок. Но цена на хляба към 3лв. Бензин към 3лв. Колапс навсякъде. Но темите на деня са Макетата , Гешев, Украина и зелените сертификати. Сега ПИЧ, ти ако си нормален човек, според теб къде е приоритета - Макетата, Гешев, Украйна , изчегъртването на ГЕРБ или цената на хляба. Дневния ред се задава от Радев не от ГЕРБ. И на мен не ми е приятно че хомос/ексуалисти завзеха властта, че 9 000 000 000лв тези хомосе/ксуалисти изхарчиха за месец но.
10
3
 
8
 
! Отговори
Супер преди 2 години
Махнете бус лентите. Бедните да ходят пеш