Фандъкова: Реална опасност от разреждане на градския транспорт заради по-скъпия ток

Според столичния кмет за момента общината се справя, но е нужна подкрепа от държавата
29 яну 2022 13:37, Елка Василева
124
Фандъкова: Реална опасност от разреждане на градския транспорт заради по-скъпия ток
Кадър: Нова тв

“Кризата е много сериозна и тя засяга всички. Високите сметки за газ и ток се отразяват на всички сектори. Общините предоставяме над 80 процента от обществените услуги в страната. Всички сектори – градски транспорт, детски градини, училища.. всички те страдат”. Това заяви пред Нова тв кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й до този момент Столичната община успява да се справи с посрещането на нуждите на всички сфери. „Средно около 30 процента намаляха приходите в „Метрополитен”, което означава и спад на приходите. Повишаване на цената на билетчето не е решение, то ще доведе до допълнителен отлив на пътници. Но има реална опасност от разреждането на линиите, ако не получим подкрепа от държавата”, подчерта столичният градоначалник.

Още по темата

След среща в Министерство на финансите е получена подкрепа, за да може транспортът да бъде подпомогнат, поне частично.

„Правим всичко възможно да не допуснем спиране на тока в подлезите, да въведем режим на уличното осветление или да оставим неосветени парковете и детските площадки”, заяви Фандъкова.

На този етап няма опасност и за функционирането на общинските болници. „Столична община дофинансира всички услуги. Компенсираме почти всички сектори. Тази година ще заложим отново около 10 милиона за дофинансиране на болниците. Водим активни разговори с МФ, очакваме решения”, каза Фандъкова.

Предстоят разговори в СОС за цената на репатрирането на автомобили и поставянето на глоби. „Възможно е да има определено повишение в частта за така наречените „паяци”, но това не стои на дневен ред. Част от приходите от „синя” и „зелена зона” се насочват към подкрепа на градския транспорт, защото той не може да се самоиздържа”, обясни столичният кмет.

Фандъкова коментира и казуса със задълженията на „Топлофикация”. „Няма опасност към момента софиянци да останат на студено”, увери тя.

По отношение на мерките, наложени заради пандемията, тя подчерта, че РЗИ извършва проверки, тъй като спазването на заповедта на здравните власти е в техните пълномощия.

„Увеличен е броят на леглата за бременни и малки деца с COVID-19 със заповед на РЗИ. Имаме около една трета свободни интензивни легла в София”, каза Фандъкова.

"Имаме 14 детски градини в строеж. Още 17 са със сключен договор за проект. София се нуждае от повече детски градини, защото непрекъснато се разраства. Винаги съм казвала, че родителите в София нямат толкова нужда детската градина да е безплатна, а да има повече детски градини", посочи тя.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
14
 
! Отговори
До 57 преди 2 години
Това се нарича стокхолмски синдром.Колкото повече ги клати тиквата,толкова повече се го искат обратно.Пр.ст народ,слаба държава.
48
0
 
7
 
! Отговори
... преди 2 години
Тази идея с "разреждането" на линиите е много гадна,не може ли да се отложи поне 1-2 месеца,та да мине студът?...
47
0
 
4
 
! Отговори
Разреждане...раз-реж преди 2 години
дане, за някой даже част вечерен, тъй идва НСР, а нашенеца с джоб по-празен, кога ще истината разбере?!
46
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая гербава кукла на конци с нищо добро няма да я запомним за 12 годишното и кметуване.То не бяха ремонт на ремонтите,то не бяха безумията по "Граф Игнатиев",то не бяха хвалби за метрото,а то взе,че се наводни.За липсата на паркинги и ужасното състояние на улици и тротоари няма и да говоря.
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страшно крадливо племе са тия в СОС....
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая некадърница тепърва щяла да строи детски градини.Ама тя не била виновна за липсата им,а София се била разраснала и много млади хора от провинцията идвали в София.Пък и много се строяло в някои квартали?!Чували ли сте по-безумно оправдание?
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как връщат социЯЛната държава - като взимат заеми от спестяванията на Народа !
42
4
 
2
 
! Отговори
ИТ архитект преди 2 години
до 38: повечето хора тук никога няма да разберат ползите от карането на Тесла, защото никой с такава не търси "евтин ток". Това е лайфстайл, тръпка от новите технологии и възможности, които ще оцени само елитът на обществото. Това не е кола за масовката, която дори няма гараж, в който да я зарежда.
41
19
 
5
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Аз работя в западна фирма която ми плаща голяма заплата и карам нова кола. Градски транспорт не ползвам. На вас кой ви е виновен, че сте накадърни и неквалифицирани и не можете да започнете високо платена работа в западна фирма.
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо да плащате за градски транспорт да развозва шведите без билети да бяхте дали парите да направите паркинги по кварталите!
39
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При другарите преди 1989та се живееше много по-добре от сега.
38
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фъндъчката пак е опънала бръчките.А иначе проблемите на София са оставени на самотек.За какво ли отиват 1 милиард лв.бюджет?
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми като не ви се дават пари за билет ходете пеша.Стига сте ревали че нямало транспорт и било скъпо.Ходете пеша здравословно е.Спрете цигарите не ходете по барове и дискотеки.Така ще имате пари за новите цени на хляба и за тока и водата.
36
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Убавица! С големи организаторски способности. Пак ще гласувам за нея.
35
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другари, бяхме по площадите, мутрите ги махнахме, храната хвърляхме по улиците, изгорихме маските, не искаме НАТО и ЕС, еми продължаваме промяната. То не става с магическа пръчка. Сега наливаме милиарди ударно за да тръгне икономиката. Бъдете търпеливи, тока малко е поскъпнал и веднага вдигате олелия, ами не става така.
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори не си го помисляй! И така транспорта е претъпкан, че като го разредиш, ще се катерим по главите си и ще зъзнем по автобусни и трамвайни спирки по 5 часа. А нещо за намаляване цените на билети и карти да ти се мярка през ума? Плащаме нереални цени за транспорт като се има предвид качеството на обслужване. Съвсем се самозабравихте. А ние ви изкарваме тлъстите заплати на вас общинарите. Ще ми разреждали транспорта те.
33
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Теслата струва една шапка пари, тока и също е скъп, но в страни като Норвегия например насила ги карат да купуват тесли защото за обикновена кола има убийствени данъцу и ужасни ограничения за придвижване. По скъпа излиза от теслата, но хората пак не купуват електрички- само 14% са елеткрички и то не 100% електрички ами хибриди, които горят дори повече бензин като свърши батерията, а тях свършва след 30-40км градско.
32
4
 
10
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 2 години
Направо го спирайте градския и парите в чекмеджетата. Шайка крадливи у...ди.
31
0
 
8
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Ама то не е ли пандемия и като ги пуснете нарядко няма ли да доведете до повече болни? Нещо се обърках?!?!
30
0
 
2
 
! Отговори
до мак преди 2 години
Ама привикай си родата бе, да се завърнат, че тука и сериал направиха за вас преди 10 години.