Наводнения и в столицата, съсипан е ключов подлез

Аварийните екипи са реагирали на пет сигнала
25 юни 2023 11:47, Нели Христова
43
Наводнения и в столицата, съсипан е ключов подлез
Снимка: БГНЕС

След снощния порой подлезът на булевардите “България” и “Гоце Делчев” е в окаяно състояние.

Това съобщи в личния си профил кметът на столичния район "Триадица" Димитър Божилов.

"Този път проблемът идва от подземната инфраструктура, която не е удържала напора на водата, която е избила през плочките и е причинила наводнение.

По темата досега сме работили с умерен успех в няколко направления:

1. Поискахме да направим основен ремонт на каналите- беше ни отказан достъп до техническите книжа, защото съоръжението е под правителственото трасе и се води с особен статут. Оттогава просто само го поддържаме и отпушваме;

2. Затворихме две заведения, които задръстваха тръбите с отпадна вода от готвене. Някои обаче продължиха да работят, но явно и те ще трябва да преустановят работа. Как и защо ОДБХ- София им е издало разрешение за работа не можа да ми отговори и директора на институцията. Но затова пък ме помоли да му препращам сигналите за подлеза на личния мейл…

3. Редовното почистване на отводнителните шахти явно не дава резултат- даже може би е способствало дебита вода да се концентрира в запушените тръби.

Какво предстои:

Събираме мраморните плочи, за да ги възстановим впоследствие. Утре започваме аварийните дейности по анализ с камера на тръбите и възлагане на ремонт. Що се касае до бъдещата му поддръжка- очевидно подлезът не е място за топли точки, баници, мекици, бюреци и капама. Ако се докаже със сигурност, че търговските обекти са допринесли за този резил, то същите ще трябва да преосмислят дейността си, а аз ще издам заповед за преустановяване работата на хранителните обекти с кухни", съобщи още кметът.

Във връзка с интензивните валежите тази нощ аварийните екипи на Столичната община са реагирали на 5 сигнала за завирявания, наводнени дворове и мазета. Те са били на територията на районите "Нови Искър" и "Красно село", съобщиха от пресцентъра на СО.

Аварийните екипи извършват обходи на терен с цел превенция. Следи се състоянието на реките и язовирите на територията на Столична община. Реките текът в коритата си, няма опасност от разливи. Контролирано се изпускат общински язовири.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
7
 
5
 
! Отговори
жалко преди 10 месеца
На хората им заминаха къщите, па шопите реват за некъв подлез.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Апропо, какви бяха цените на коочинките на Гоце делчев и България?
32
0
 
17
 
! Отговори
Готин преди 10 месеца
"Този път проблемът идва от подземната инфраструктура, която не е удържала напора.."Така е и така ще бъде защото: По улиците и булевардите на София, плътно до бордюрите има едни чугунени решетки ( любими на ромите с каруците) и под тях се крият едни съоръжения за отводняване, наречени улични оттоци. Та тези съоръжения имат за цел и да задържат утайките и пясъците. Те трябва да се почистват два пъти в годината от ВиК. Това не се прави от 30 години и за това са задръстени с *** каналите.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да се чудиш на хората които дават баснословни цени за кв.метър за жилище в София, като гледаш какво е. Не може само да се краде и да не се поддържа нищо.
30
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 месеца
Идеално е за плаж. Яко пече по морето, водата е чиста тази седмица.
29
0
 
7
 
! Отговори
ERA преди 10 месеца
редовното почистване на шахти не са правили от поне 20 год. Най-лесно е да обвиниш малкия човечец отворил капанче и дето харчи 3-4 кубика вода на месец. Няма такива долнища
28
0
 
6
 
! Отговори
Заглавието преди 10 месеца
Подкеза беше знаков а после го смениха на ключов и ми изтриха коментара НО произхода на пишещия си е все така Провинциален !!!А подлеза си е съвсем обикновен каквито има СТОТИЦИ в София но когато си новосУфиянец от Исперих или КърЖали тогава всичко е култово в София!!
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бойко излезе с нова заповед. Никакви подлези повече, само надлези. Подлезите са забранени
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лично съм виждал на подлеза на бул. България и Каблешков как заведение за храна за в къщи излива мазната си помия в шахтата. Има разбира се и охрана от общинската фирма Егида, но те са си облепили кабинката с тъмно фолио и спят по цял ден
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дрън дрън. Баничките били виновни. То и тавана колко пъти за разпадаше. И лампите и всичко. Трамвая като минава отгоре всичко се тресе. А предишната кметица на красно село не даде 1 лв. за ремонт
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
и мойта баня в къще е с плочки и от 50 години са си здрави,,, а вода всеки ден ги заливаме ..не е от водата да знаетя
23
1
 
19
 
! Отговори
ГЕРБ СДС преди 10 месеца
София се управлява от некадърници твърде дълго и затова е супер зле. СДС - Софиянски започва съсипването от 19.11.1995 г та до 2005 г. след него се настанява Бойко на 10.11.2005 и така до 27.07.2009 г., който настанява послушкото Фандъкова на 23.11.2009 г и до днес. През цялото това време само се усвояват средства и се търсят начини да се прави ремонт на ремонта за да може техни фирми да печелят. Всичко тъне в разруха.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Съсипан е ключов подлез", завършва заглавието на статията. Подлеза е съсипан от години, от нехайство и незаинтересованост! Наводнението направи така, че някой евентуално без да открадне едни пари, да вземе да направи нещо добро за хората, като го ремонтира цялостно!
21
4
 
14
 
! Отговори
Алов преди 10 месеца
Как една корупционна схме води до дрга и трета и накрая всичко запушено и главата на ламята Фандъкова е на тепиха
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Георги Георгиев ще го оправи...
19
0
 
22
 
! Отговори
Подлезът е строен... преди 10 месеца
Подлезът е строен преди 10 ноември 1990 г. и явно поне 8 г. не е поддържан - при предишния районен кмет и при предишния главен архитект, печално известния ивш служебен министър Шишков и предишен главен архитект на район "Триадица"!
18
0
 
26
 
! Отговори
Kuncho преди 10 месеца
Този подлез е съсипан от некъдърността на оговоните! Ярък пример е как от едно приятно място е превърнат в руйна! Градинките около него вместо да се аранжират и да се възстановят пейките са оставени да рухват! Тавана при всеки вятър се разхвърчава, а поради некачествения ремонт на стълбите изразяващ се в залепване на отлепени плочки се нуждае вече от нов ремонт и на стълбите! Нека президент и премиер които минават над него пробват да преминат с детска количка от южната към северната страна !
17
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Изглежда особеният статут на трасето не важи за заведенията. Важното е да има бира и кебапчета за политиците.
16
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не, така строи ОПГ Герб и лицето Фандъкова!!
15
1
 
17
 
! Отговори
ГайЮлийЦезър преди 10 месеца
До 13 Щото са я правили римляни не българи