Апартаментите в София са поскъпнали с 40% за три години

Средната цена на купените тази година е нараснала до 132 800 евро
21 ное 2023 07:00, Елка Василева
226
Апартаментите в София са поскъпнали с 40% за три години
Снимка: архив, БГНЕС

Апартаментите в София поскъпнаха до средна цена от 1545 евро за кв. метър, показват данни на компания за недвижими имоти, пише „Труд“. За последните три години цените на жилищата в столицата са нараснали с близо 40 на сто. Сред причините за това е голямото търсене на имоти и поскъпването на строителството в резултат на повишаването на цените на материалите и на разходите за труд.

Средната цена на купените през настоящата година апартаменти в София е нараснала до 132 800 евро при 115 500 евро през 2022 г. Това показва, че пазарната активност се е изместила към по-големи апартаменти на фона на преобладаващите покупки на двустайни жилища през миналата година.

Основната причина за това е, че в момента повечето купувачи избират дом за семейството си. Докато през миналата година преобладаваха сделките с цел инвестиция и предпазване на спестените пари от високата инфлация. Когато човек купува дом за семейството си, предпочита да има повече стаи. Но при покупка с цел инвестиция двустайните апартаменти са по-изгодни, защото за тях по-лесно може да бъде намерен наемател, а цените им са по-ниски.

Апартаментите продължават да поскъпват заради инфлацията. Наред с това тази година се увеличава и предлагането на жилища за продажба, което води до балансиране на пазара, коментират брокери. През миналата година имотите, които излизаха на пазара, не можеха да задоволят нарасналото търсене, което доведе до значително покачване на цените.

Нарастването при отпусканите от банките жилищни кредити и ниските лихви са положителен фактор за пазара на имоти. Другите макроикономически фактори, които влияят върху жилищния пазар, също продължават да имат положително влияние - безработицата е много ниска, а доходите на хората продължават да нарастват. Повишаването на доходите поддържа стабилно съотношението на цените на апартаментите към средния доход, което прави жилищата в София много по-достъпни спрямо имотите в столиците на страните от Западна Европа. В резултат над 92% от хората в страната живеят в собствени жилища, докато в икономически по-развитите страни е голям делът на хората, които нямат възможност да си купят дом и живеят под наем.

Инфлацията продължава да бъде съществен фактор за увеличение на инвестициите в недвижими имоти, особено на фона на продължаващите ниски лихви по банковите депозити и ограничени алтернативи за сигурно вложение.

Купувачите са много разнообразни по отношение на профил - както по възраст, така и по професия. В София имоти купуват както хора, които просто искат да се преместят в по-голям апартамент, така и такива, които са дошли от друго населено място и искат да се установят за постоянно в столицата. Това води до стабилно търсене на жилища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
2
 
11
 
! Отговори
мнение преди 5 месеца
и тези, които си мислят, че лихвата на ипотеката им ще остане ниска, също са с много грешни очаквания. Парите ВЕЧЕ имат цена, лихвите ще се вдигнат, ако не сте разбрали, целта е да се свие потреблението, да се спре инфлацията, а вие си мислете, че сте прецакали банката с първоначално ниската си лихва.
126
3
 
12
 
! Отговори
До 138 преди 5 месеца
Виждам няколко средносрочни недостатъка в логиката ти - имаш отрицателен паричен поток (празното ти жилище генерира разходи, вместо приходи), нямаш ликвидност (представи си ти потрябват спешно пари, колко бързо можеш да уредиш втора ипотека или да продадеш жилището и срещу каква цена). А дългосрочния недостатък е, че населението в България се топи по-бързо от ледниците и вече на 1 човек се пада по 1 жилище. А още много жилища са в строеж, а малко деца се раждат.
125
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сега съм в нов блок в София, завършен през 2016 година. От пет години няма нито един празен апартамент от общо 21 жилища. Може би има нови блокове в София строени насред полето с много празни апартаменти, но това не е София.
124
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво значи масово празни апартаменти... Тези които се водят , че нито се дават под наем , нито се живее в тях ли ? А колко си мислите , че от тези които ги отдават под наем, а не са декларирани за спестяване на данъци? Според вас кой е готов да дава 10% данък на наема си просто ей така? Напълно изкривена статистика. Да не говорим, че българите от край време имат или вила или ваканционен имот. Естествено, че ако имаш апартамент в Созопол ще го ползваш 4 месеца лятото, а не зимата
123
5
 
7
 
! Отговори
:) преди 5 месеца
до този коментар: "Продължавайте да се надявате, че 90% от българия ще клекне и ще загуби половината ценност на имуществото си, за да можете вие пропадняци да си 'купите' с 1200лв заплата нещо.Продължавайте да се надявате лихвите да скочат - от 1 година слушам как ей сега ще ми скочи лихвата, а тя е още на 2%"а ти се надявай, че това което си купил, ще му се вдигне цената :).Пазарът ВЕЧЕ обърна тренда, и такива като теб все още не могат да повярват, особено, ако си купил последните две години
122
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Интересното е, че не се строят жилища, каквито се търсят, а такива, каквито строителите решат. После на пазара има само жилища каквито строителите строят, но като няма други и те се купуват и строителите твърдят, че това се търсело. Не, не се търсят, но няма други.
121
5
 
14
 
! Отговори
Процента преди 5 месеца
Масово празни апартаменти.
120
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хаха, добре не ме мисли. По 25 лева на месец са ми 300 лева на година. Само , че преди го купихме за 100 хиляди евро, а в момента на подобни им искат по 180 хиляди- Да се сринат цените с 30% и да плащам по 500 лева на година пак ще останат в повече, отколкото ако седяха парите в банката.
119
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За три години средната заплата се вдигна с 40%, цената на имотите също с 40%. Къде е драмата?!?!
118
5
 
5
 
! Отговори
До 126 преди 5 месеца
Няма лошо, днес 25лв на месец, след няколко месеца - данък, ипотеката си цъка, застраховката си цъка, а жилището младее ми младее, с годините все по-хубаво става, като катедрала. Дръжте си ги празни на Ш/З или дори може да ги обзаведете модерно за след 20 години като за внуците.
117
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Апартаментите в София са поскъпнали с 40% за три години"..... Малко е, още ще поскъпват. Много им се ще на прованса да живее в София, но жилището иска да го купи на цени като в неговото село
116
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако цените на стоките растат с по бързи темпове от заплатите не предизвикват ли инфлация и фалити?
115
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Цените на жилищата в България изостават от цените в ЕС и затова в България цените растат по-бързо.
114
3
 
5
 
! Отговори
До cholo преди 5 месеца
От къде пари ли - от дрога (колко дрогирани шофьори хваща КАТ всеки ден, всеки втори не знае хим.формула на водата ама бърка нещо в кухнята), от проституция (чичко паричко плаща добре на ученичките и студентките, а вече има и онлифенс и порнхъб и какво ли още не), от сводничество,от побоища, палежи, вандализъм (тие назобените по фитнесите, за кво мислиш, че си говорят докато маат железата по цел ден, а конкуренция има, която трябва да се респектира), от ало измами, от трафик на бежанци и дрога.
113
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Трябва да си тотално ограничен човек за да дадеш толкова много пари за едни голи стени, без замаска. Всъщност какво точно си купуваш, някаква строителна площадка.
112
3
 
5
 
! Отговори
МАНИПУЛИРАН ПАЗАР преди 5 месеца
повишаването на цените на материалите и на разходите за труд. ЗАПЛАТИТЕ НЕ РАСТАТ НАЛИ ТАКА; И КВИ ЦЕНИ НА МАТЕРИАЛИ ????
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Има ли определение- кога цените на имотите са дестабилизиращи икономиката на една държава.
110
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Имотите в България се купуват без кредит или с малък кредит, а повечето с пари в наличност. Парите най-често са от продажбата на друг имот или имоти, както и от по-високите доходи, които имат дебеловратите бизнесмени, а някои от заплата. Българинът е пестелив и при две заплати от по 4000 лева, може за една година да спести над 70000 лева, за две години има пари за двустаен в София.
109
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тук има нещо което не разбирам- в Германия за 10г цените на имотите са се повишили с 50%, тук за 3 г с 40%- сега това манипулиран пазар ли е, големите играчи са се натъпкали с апаратаменти и са закъсали- няма купувачи ли- кой ще го обясни- само не с телефоните и бирата- моля.
108
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До До 117 . . .Няма значение дали блока е празен. Ние имаме апартамент в нова сграда която е с професионален домоуправител. Никой не живее в него, но се превежда такса за един човек за режийни и такса за поддръжка. Няма никакви проблеми , всичко се изчислява до квадрат по коефициент и няма такива, живееш , не живееш. Всички плащат, който не плаща се съди с фирмата ако иска. Естествено тази услуга също се заплаща и реално всеки месец за апартамент който не се ползва е 25 лева таксата.