Апартаментите в София са поскъпнали с 40% за три години

Средната цена на купените тази година е нараснала до 132 800 евро
21 ное 2023 07:00, Елка Василева
226
Апартаментите в София са поскъпнали с 40% за три години
Снимка: архив, БГНЕС

Апартаментите в София поскъпнаха до средна цена от 1545 евро за кв. метър, показват данни на компания за недвижими имоти, пише „Труд“. За последните три години цените на жилищата в столицата са нараснали с близо 40 на сто. Сред причините за това е голямото търсене на имоти и поскъпването на строителството в резултат на повишаването на цените на материалите и на разходите за труд.

Средната цена на купените през настоящата година апартаменти в София е нараснала до 132 800 евро при 115 500 евро през 2022 г. Това показва, че пазарната активност се е изместила към по-големи апартаменти на фона на преобладаващите покупки на двустайни жилища през миналата година.

Основната причина за това е, че в момента повечето купувачи избират дом за семейството си. Докато през миналата година преобладаваха сделките с цел инвестиция и предпазване на спестените пари от високата инфлация. Когато човек купува дом за семейството си, предпочита да има повече стаи. Но при покупка с цел инвестиция двустайните апартаменти са по-изгодни, защото за тях по-лесно може да бъде намерен наемател, а цените им са по-ниски.

Апартаментите продължават да поскъпват заради инфлацията. Наред с това тази година се увеличава и предлагането на жилища за продажба, което води до балансиране на пазара, коментират брокери. През миналата година имотите, които излизаха на пазара, не можеха да задоволят нарасналото търсене, което доведе до значително покачване на цените.

Нарастването при отпусканите от банките жилищни кредити и ниските лихви са положителен фактор за пазара на имоти. Другите макроикономически фактори, които влияят върху жилищния пазар, също продължават да имат положително влияние - безработицата е много ниска, а доходите на хората продължават да нарастват. Повишаването на доходите поддържа стабилно съотношението на цените на апартаментите към средния доход, което прави жилищата в София много по-достъпни спрямо имотите в столиците на страните от Западна Европа. В резултат над 92% от хората в страната живеят в собствени жилища, докато в икономически по-развитите страни е голям делът на хората, които нямат възможност да си купят дом и живеят под наем.

Инфлацията продължава да бъде съществен фактор за увеличение на инвестициите в недвижими имоти, особено на фона на продължаващите ниски лихви по банковите депозити и ограничени алтернативи за сигурно вложение.

Купувачите са много разнообразни по отношение на профил - както по възраст, така и по професия. В София имоти купуват както хора, които просто искат да се преместят в по-голям апартамент, така и такива, които са дошли от друго населено място и искат да се установят за постоянно в столицата. Това води до стабилно търсене на жилища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
5
 
7
 
! Отговори
Имоти бол пари трябв преди 5 месеца
Капитализъм Сър всичко зависи от търсене и предлагане, пазара винаги намира баланса
166
2
 
2
 
! Отговори
Разбирач преди 5 месеца
за балон се говори дълги години,още когато започнаха куонтити изинг количествени улеснения.Послепрез ковида наливането на пари и ниските лихви продължи,сега заради енергийната криза вдигат плавно лихвите да не се скапе икономиката.За да се сигне инфлация 3про ще се пипа по-здраво.
165
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като удари 7 по Рихтер ще паднат с 400% :) Само дето умниците с кредитите пак ще продължат да ги изплащат, нищо че няма да има коптор вече.
164
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
София е... клозетът на Европа!! Как да поскъпват?!? КАК?
163
3
 
28
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 5 месеца
Подиграваме се на американците, че живеели в картонени къщи. Е да де, ама картонената къща е на 2 етажа с 2 гаража.
162
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
да вдигат данъка с 40% и всичко ще е ок, бедните жилища нямат
161
4
 
17
 
! Отговори
Гадняр преди 5 месеца
През една командировка имах възможността да живея в апартамент ново строителство нает през Airbnb. Представляваше една малка спалня, миниатюрно антре, обща баня с тоалетна и една стая която включваше кухня и хол. Голямата стая така и не успях да я затопля въпреки, че климатика вървеше постоянно. Веднъж реших да си изпека нещо на котлона. Осмърдя цялата стая. Наложи се да проветрявам като отворих дори входната врата. Изключително удобство за 85 квадрата (с общите части)!
160
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Живях 25 години в двустайна панелка в София, в блок строен 1982 година, както и околните блокове строени 1980-1984 години. Сега съм в нов блок, но качеството на строителството е много по-лошо в сравнение с тази вече 40 годишна панелка, която продадох преди пет години. Панелката ми поскъпна няколко пъти за последните десетина години.
159
6
 
12
 
! Отговори
Спомням си 90-те год преди 5 месеца
преди убийствената инфлация от 1996 г. Тогава можеше да се купи двустаен в София, тухлен старо строителство за около $30 000. По телевизията имаше предаване за недвижими имоти и цени.Спираха хора по улиците, за да ги интервюират. Няма да забравя един слабичък човечец с очила. Гласът му се изтъни и чак се задавяше от злост, когата каза: "Един апартамент не бива да се продава за повече от 10 000 лв!" Тогава това беше сборът от обикновените заплати за около 2 години. Та и форумният балонджия така:)
158
2
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 170 преди 5 месеца
Как да принудиш мафията да продаде на ниски цени многото апартаменти,които е построила, за да препере пари или с парите от онези куфарчета? Асенка и компания ще измислят хватки, за да изцедят още пари от обикновени хора,които по стечение на обстоятелствата са се оказали с 2, 3, 4 апартамента - главно по наследство, защото вече две поколения български семейства имат по 1 дете и единственият внук на 4 такива двойки получава в наследство 4 панелки, двустайни или гарсониери.Но цените няма да паднат.
157
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Заплатите в държавния сектор са в застой от много години, но в частния сектор заплатите растат. Доходите на мутрите бизнесмени се увеличават. цените обаче растат, жилищата станаха мечта за обикновените хора, очаква се и данъците на недвижимите имоти също да скочат!
156
0
 
15
 
! Отговори
pb преди 5 месеца
София, център, петък вечер - беемвета, айфони, млади красиви хора сърбат корони по 10 кинта и мрънкат за балон. Модерна икономика дет вика Асен Василев. Затова балъци като мене дето работят за покрива над главата си всяка година ще им всигаме осигуровките, па и данъците евентуално, че да се усетят къде им е мястото.
155
1
 
3
 
! Отговори
До 170 преди 5 месеца
Предложението ти е добро, ако се приложи спрямо онези, които построиха цели жилищни блокове, държаха ги под ключ и ги разпродадоха, когато цените скочиха. Но не се знае откъде са милионите, с които са строили сградите. Печалбите им са баснословни. От познат дребен строителен предприемач знам, че преди 22 г. себестойността на 1 кв.м. до етап шпакловка и замазка беше 200 евро. На зелено той разпродаде една част за по 420 евро/кв.м., а останалите - след 2 год. за 1000 евро/кв.м.
154
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"За всяко следващо жилище да се слага няколко пъти по-голям данък сгради и смет." - то така и ще стане. Само трябва да поизчакаме. На Общините им трябват пари, а Асен вече им подаде идеята какво трябва да се направи. Сега казва "аз нямам нищо общо, това си е решение на местно ниво", само че на всички ни е ясно, че местното ниво изпълнява линията на националното ниво.
153
2
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 170 преди 5 месеца
Какъв ще е реалниятрезултат от това, което предлагаш? Да бъдат ограбени онези, които са успели да заработят пари и са ги вложили в недвижими имоти или са наследили. Защото, обърнат ли собствеността си в пари, веднага ще се приложат отдавна разработени механизми като високи банкови такси, мошенически хедж фондове, фалити на банки и обезценяване на акции, за да заграбят свободните им пари. За гольовците пак няма да има евтини жилища, ще ги заграбят още по-едри собственици. Пример - Източен Берлин
152
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 167 Ти по-добре се интересувай какво става на места в чужбина, особено в големите градове, където всеки се натиска да иде да живее и да работи. Това, за което пиша вече отдавна се е случило на много места.
151
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За всяко следващо жилище да се слага няколко пъти по-голям данък сгради и смет. Така собствениците на 3-5-8 жилища ще трябва да продават, и цената на жилищата ще се нормализира. Чиста спекулация е да има 30-40% празни жилища в София и окръжните градове и цените да растат.
150
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 165 преди 5 месеца
Не знам защо питаш пишещите тук. По-добре попитай някои от тези, които купуват такива жилища на тези цени. Защото сделки се изповядват всеки ден, а да намериш апартамент в хубав квартал, в масивна тухлена сграда и с добре поддържан вход, си е като печалба от лотарията. Не че няма такива апарлтаменти, в които собствениците не живеят. Но предпочитат да ги дават под наем и продават най-често в случай, че жилището е наследено от няколко човека и някой от тях не е съгласен да се дава под наем.
149
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"През 2014 купих апартамент в нов блок за 66000 евро... миналата година (2022) продадоха апартамент два етажа под мен за 320000 евро." - т.е. твърдиш, че цената е скочила близо 5 пъти. Сега да ти кажа аз - или ти нас лъжеш, или теб са те излъгали! Ти можеш ли да си представиш 320 хил.евро накуп? Това са много пари, мой човек! Много пари! 320 хил.евро за осемдесетина кв.м апартамент в София - НОУ ФАКЪН УЕЙ, МАЙ БОЙ!
148
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
164- това дето си го изтропал малкият пръст на левия крак ли ти го рече- само питам, нищо лично.