Апартаментите в София са поскъпнали с 40% за три години

Средната цена на купените тази година е нараснала до 132 800 евро
21 ное 2023 07:00, Елка Василева
226
Апартаментите в София са поскъпнали с 40% за три години
Снимка: архив, БГНЕС

Апартаментите в София поскъпнаха до средна цена от 1545 евро за кв. метър, показват данни на компания за недвижими имоти, пише „Труд“. За последните три години цените на жилищата в столицата са нараснали с близо 40 на сто. Сред причините за това е голямото търсене на имоти и поскъпването на строителството в резултат на повишаването на цените на материалите и на разходите за труд.

Средната цена на купените през настоящата година апартаменти в София е нараснала до 132 800 евро при 115 500 евро през 2022 г. Това показва, че пазарната активност се е изместила към по-големи апартаменти на фона на преобладаващите покупки на двустайни жилища през миналата година.

Основната причина за това е, че в момента повечето купувачи избират дом за семейството си. Докато през миналата година преобладаваха сделките с цел инвестиция и предпазване на спестените пари от високата инфлация. Когато човек купува дом за семейството си, предпочита да има повече стаи. Но при покупка с цел инвестиция двустайните апартаменти са по-изгодни, защото за тях по-лесно може да бъде намерен наемател, а цените им са по-ниски.

Апартаментите продължават да поскъпват заради инфлацията. Наред с това тази година се увеличава и предлагането на жилища за продажба, което води до балансиране на пазара, коментират брокери. През миналата година имотите, които излизаха на пазара, не можеха да задоволят нарасналото търсене, което доведе до значително покачване на цените.

Нарастването при отпусканите от банките жилищни кредити и ниските лихви са положителен фактор за пазара на имоти. Другите макроикономически фактори, които влияят върху жилищния пазар, също продължават да имат положително влияние - безработицата е много ниска, а доходите на хората продължават да нарастват. Повишаването на доходите поддържа стабилно съотношението на цените на апартаментите към средния доход, което прави жилищата в София много по-достъпни спрямо имотите в столиците на страните от Западна Европа. В резултат над 92% от хората в страната живеят в собствени жилища, докато в икономически по-развитите страни е голям делът на хората, които нямат възможност да си купят дом и живеят под наем.

Инфлацията продължава да бъде съществен фактор за увеличение на инвестициите в недвижими имоти, особено на фона на продължаващите ниски лихви по банковите депозити и ограничени алтернативи за сигурно вложение.

Купувачите са много разнообразни по отношение на профил - както по възраст, така и по професия. В София имоти купуват както хора, които просто искат да се преместят в по-голям апартамент, така и такива, които са дошли от друго населено място и искат да се установят за постоянно в столицата. Това води до стабилно търсене на жилища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
14
 
! Отговори
Цените в чужбина преди 5 месеца
са още по-безумни. Тук се оплакваме от качеството, но само който не е живял в големи и богати градове, в хубави на външен вид къщи за средната класа, той не знае как се чува през стените от пресован картон, как с не много силен ритник можеш да пробиеш красива интериорна врата, направена така, че да изглежда старинна и от масивно дърво. Зе цените и за наемите не питайте, защото ще ви се стъжни.
146
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
161- моля обясни как 60 год панела е инвестиция изобщо след като асаньорните уредби се скапват, сменят се наемателите и става страшно- висока музика, алкохол, наркотици и ето панелката само за няколко години е превърната в гето и някой ще даде такива високи цени за гетоизирани панелни магали- да бе да.....
145
3
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 154 преди 5 месеца
Ти все си пееш за този балон, но не това трябва да се желае, а увеличение на доходите. Ако цените се сринат, какво ще стане? Паралии от чужбина ще купуват тук жилища на едро и ще ти тръснат такива наеми, че свитки ще ти излязат.
144
0
 
3
 
! Отговори
Не съобщават: преди 5 месеца
С каква приблизителна квадратура са жилищата, купувани за по около 132 800 евро, каквато била средната цена за купуване на жилища днес в София? Това е важно.
143
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
заплатите извън държавния сектор са в застой от пандемията, цените обаче растат, жилищата станаха мечта за обикновените хора, данъците на недвижимите имоти също трябва да се вдигнат с 40%!
142
2
 
8
 
! Отговори
@@@ преди 5 месеца
В Германия апартаментите поскъпват по-бавно от нашите, защото немците си бяха задлъжнели и преди 10 години, сега още повече.Българчетата за тези 10 години отидоха в Европа и донесоха кинтите тука и поради липса на друг вид инвестиционни инструменти, набиват всичко в имоти в голям град или по морето.Отделно другите , които останаха тук, поради факта че живеят в къщи си и заплатите криво ляво растяха, успяха да спестят някой лев депозит и в комбинация с инфлация , страх и алчност се включиха и те-
141
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Апартаментите в София са поскъпнали с 40% за три години, заплатите са се увеличили с 40%, а инфлацията е 32%. Който може да смята, да смята, но се съмнявам, че можете.
140
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Апартаментите в София са поскъпнали с 40% за три години а продажбите са се увеличили двойно за тези три години.
139
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Те хубаво са поскъпнали с 40%, ама парите са се обезценили с 60%. Тоест, купил си със "скъпи пари" и в номинална стойност си на печалба, но в реална, покупателна стойност си на загуба, защото с парите, които си дал тогава, е можело да си купиш повече неща с парите, които ще вземеш днес от имота. Няма лошо, ако не знаеш какво да си правиш парите и просто искаш да им съхраниш по-голяма част от стойността в инфлацията, ама да се хвалиш, че си спечелил...
138
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И луковиците на лалетата в Холандия много са поскъпвали. В един момент някой е продал една луковица за 1/4 от къща, няколко месеца по-късно друг продал същата тази луковица за един етаж от къща, а след още няколко месеца, същата тази луковица била продадена за цяла къща. Края всички го знаем.
137
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен . . .Ами те и от Москва даваха някакви дронове забили се по етажите, ама не им пречи да искат по 5 хиляди долара за квадрат. Страна в която минималната заплата е 200 долара
136
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Балона скоро ще се спука.Няма как тази измама с цените на имотите да продължи вечно.Не е нормално печалбата при стрителството да е 300 %
135
13
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 5 месеца
След 10 години цените на недвижимите имоти в София ще са три пъти по-високи от сега, а някои все така от над 40 години ще чакат балона да се спука.
134
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да, даваха един тризонет по телевизиите, 21 етажно ЕПК, среден етаж, с френски прозорци, обединен от 6 апартамента с ракета земя-въздух.
133
4
 
14
 
! Отговори
мнение преди 5 месеца
има още един фактор, който ще засили тенденцията към спад на цените на НИ: безработицата. IT секторът има всички признаци на балон: много често нереално високи заплати за хора, работата на които е със съмнителна добавена стойност. определено ще се види корекция.
132
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ти вземи се поинтересувай колко в момента вървят апартаментите в Киев след две години война. Знаеш ли , че там искат по 100 хиляди долара за двустаен. Около 1500 долара на квадрат на място където се води война, не е зле май. Дори и в момента за по-малко от тези пари може да си купиш нов апартамент на 20км от София в Перник без никакъв проблем.
131
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Апартаментите в София са поскъпнали с 40% за три годиниА продажбите са паднали с 30 процента за 1 година!
130
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сигурно и в Украйна е имало много такива статийки до преди 2 години. Вероятно и в Газа до скоро са се качвали цените с лимит - небето. Инвестира се на локация със стабилност, стабилно правителство, положителен прираст (поне в града в който ще се инвестира), предвидима данъчна политика и т.н. Ако БГ не беше в така мразените от мнозина (и съвсем основателно) съюзи - тук да е гражданска война в момента. Така, че ЕС и НАТО са малкия дявол според мен.
129
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Добре, ти няма да се прецакаш , а аз ще се прецакам. Не ми се вярва да плачеш много за мен, напротив , ще се радваш. Тези с пукането на балона ги слушам от 7-8 години , когато също се говореше, че нямало кой да купува, а пък цените двойни , заплатите също двойни, цените в магазините тройни ... само лихвите по депозитите 1% при инфлация над 10%Ако с тези 100К не бях си купил апартамент, а бях ги държал в банката сега щях да имам 105 хиляди евро, а още утре ако го пусна на 150 с акт16 заминава
128
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
През 2014 купих апартамент в нов блок за 66000 евро. През 2019 апартамента под мен го продадоха за 220000 евро, а миналата година (2022) продадоха друг апартамент два етажа под мен за 320000 евро. Та така с цените ....