Апартаментите в София са поскъпнали с 40% за три години

Средната цена на купените тази година е нараснала до 132 800 евро
21 ное 2023 07:00, Елка Василева
226
Апартаментите в София са поскъпнали с 40% за три години
Снимка: архив, БГНЕС

Апартаментите в София поскъпнаха до средна цена от 1545 евро за кв. метър, показват данни на компания за недвижими имоти, пише „Труд“. За последните три години цените на жилищата в столицата са нараснали с близо 40 на сто. Сред причините за това е голямото търсене на имоти и поскъпването на строителството в резултат на повишаването на цените на материалите и на разходите за труд.

Средната цена на купените през настоящата година апартаменти в София е нараснала до 132 800 евро при 115 500 евро през 2022 г. Това показва, че пазарната активност се е изместила към по-големи апартаменти на фона на преобладаващите покупки на двустайни жилища през миналата година.

Основната причина за това е, че в момента повечето купувачи избират дом за семейството си. Докато през миналата година преобладаваха сделките с цел инвестиция и предпазване на спестените пари от високата инфлация. Когато човек купува дом за семейството си, предпочита да има повече стаи. Но при покупка с цел инвестиция двустайните апартаменти са по-изгодни, защото за тях по-лесно може да бъде намерен наемател, а цените им са по-ниски.

Апартаментите продължават да поскъпват заради инфлацията. Наред с това тази година се увеличава и предлагането на жилища за продажба, което води до балансиране на пазара, коментират брокери. През миналата година имотите, които излизаха на пазара, не можеха да задоволят нарасналото търсене, което доведе до значително покачване на цените.

Нарастването при отпусканите от банките жилищни кредити и ниските лихви са положителен фактор за пазара на имоти. Другите макроикономически фактори, които влияят върху жилищния пазар, също продължават да имат положително влияние - безработицата е много ниска, а доходите на хората продължават да нарастват. Повишаването на доходите поддържа стабилно съотношението на цените на апартаментите към средния доход, което прави жилищата в София много по-достъпни спрямо имотите в столиците на страните от Западна Европа. В резултат над 92% от хората в страната живеят в собствени жилища, докато в икономически по-развитите страни е голям делът на хората, които нямат възможност да си купят дом и живеят под наем.

Инфлацията продължава да бъде съществен фактор за увеличение на инвестициите в недвижими имоти, особено на фона на продължаващите ниски лихви по банковите депозити и ограничени алтернативи за сигурно вложение.

Купувачите са много разнообразни по отношение на профил - както по възраст, така и по професия. В София имоти купуват както хора, които просто искат да се преместят в по-голям апартамент, така и такива, които са дошли от друго населено място и искат да се установят за постоянно в столицата. Това води до стабилно търсене на жилища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Платена статия
106
0
 
4
 
! Отговори
До 119 преди 5 месеца
Това е така и в задачката се пита - как с петте си лева в джоба ще постигнат такъв стандарт? Май някой от старото поколение ще трябва да финансира. Не е луд тоя дето яде баницата, нали.
105
1
 
17
 
! Отговори
cholo преди 5 месеца
До Анонимен 115 А ти наясно ли си как 20-25 годишни келемета без ден трудов стаж карат коли за по 20-30 хил.ерво и си купуват жилища?!? Контрола върху произхода на парите в БГ е почти нула.
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До cholo - - - Стига смешки, мога да ти пусна видео дори как преди няма и половин година си купуват апартамент с кредит в Кьолн на 5.5% кредит. Имаш нет не се излагай. В момента България е на второ или трето място от всички страни в Европа по ниски лихви. Включително и на ипотеките и на депозитите. Швейцария е с ипотечни лихви от 2% и ние сме след тях. Средното за ЕС е около 5%
103
0
 
4
 
! Отговори
До 117 преди 5 месеца
Чичото да сключи наем с някой от мобилните оператори и да си свиркат. Да, възрастните нямат много възможности, а в новото строителство са все млади и богати, я програмисти, я доктори, адвокати, инженери. Само, че половината блок е празен. Само, че въпросните богати също ще остареят в един момент и панелката ще ви се стори рай (поне няма да се налага да прескачате с бастyна дупки, кратери и локви докато се доберете до входа)
102
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нямам пари, за да купувам евтино. (Стара българска поговорка)
101
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не само с телефоните , а и с много други неща се вижда , че младото поколение, не просто иска да има покрив , а за него е важно и къде се намира. В каква сграда е , дали може да си прави селфи от асансьора и прочие и прочие. Дали ще са телефони, парфюми, дрехи. Те може и да имат 5 лева в джоба , ама няма да си купят маратонки от кауфланд за 30 лева, а такива за 200, няма да си купят телефон за 300, а за 3 хиляди, няма да си купят нищо с което не може да се похвалят в нета.
100
0
 
4
 
! Отговори
cholo преди 5 месеца
До Анонимен 115 Наясно съм и точно затова няма как да обясниш как 50% от имотите се купуват без никакви кредити, т.е. как някой без никакъв проблем вади 150-200 хил.евро за жилище, че и му остават пари за добър живот, уж че заплатите в БГ били ниски. А лихвите по ипотечните кредити в Германия са даже малко по-ниски от тези в БГ, 6% е за обикновен потребителски кредит, така че не пиши смешки..
99
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще издържат панелките ама друг път. Чичо ми е домоуправител в такава. Вече е тотално вдигнал ръце, ама никой друг не иска да го смени и за 50 лева на месец се ядосва за нищо. Вика пет човека не плащат за чистачка. Парите за ремонт на покрива не могат да ги съберат от преди пандемията. Асансьора през седмица го ремонтирали, ама казали, че трябвало да се сменят основни части и ще трябвало 5 хиляди.
98
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Телефонното сравнение с панелките изби рибата. До някъде е така,вярно е,че новото строителство е годно за употреба 2-3 години и после я покрива протекъл,я мазето се наводнило,я блока слегнал и не останала и една здрава плочка (*** събери пари от 50% празни апартаменти).Панелките са на страхотни места,на най-хубавите места в кварталите,в близост до училища,градини, магазини.Стаите и разпределението имат идеална форма (а не са неправилен осмоъгълник описан около елипса). Квадратурата е реална.
97
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До cholo. . . Ти наясно ли си , че в момента ипотечните лихви в България са 3%, а в Германия 6% , а в САЩ 8% . Ти наясно ли си , че в България над 50% от имотите се купуват без никакви кредити, а в САЩ и Германия само 10%
96
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В София има 220 хиляди панелни жилища, които са си съвсем нормално място за живеене. Старите панелки ще издържат още над 100 години, което не мога да кажа за новопостроените сгради след 1989 година. Не случайно цените на панелните жилища да толкова високи.
95
1
 
20
 
! Отговори
cholo преди 5 месеца
Такова пране на пари, каквото има в БГ и особено в Софето с тези имоти, няма никъде в Европа. Даже почти тройно по-високата лихва не е проблем за българина и кредитите продължава да нарастват. Има много сив сектор, колкото й да отричат. Пък уж сме били най-бедната държава в ЕС ... Таратанци...
94
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Така е. Сградния фонд трябва да се обновява, защото сега се строи много по-малко от периода 60-80 година, когато са построени 90% от панелките. Бълвало се е огромно количество за да може София от 500 хиляди да стане над милион. И това с телефоните сравнението е доста интересно. Има телефони и по 200 и по 2000 лева, ама младите се хвърлят на скъпото и лъскавото. Същото ще стане и с имотите. Може да има много празни панелки, но ще се строят нови сгради, защото младите не се виждат в нещо различно.
93
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В София имало 300 хиляди панелни апартамента, които са далеч от място за комфортно живеене, да не говорим , че са на по 50-60 години и скоро и асансьорите няма да са изправни и въобще само проблеми. Сега разберете дали тези хора няма да искат да сменят тези панелки с нови домове. Това е все едно да се замислите, че вкъщи имате по 3-4 телефона в чекмеджетата, ама въпреки това през 2-3 години си купуват още един, защото вече старите не са ви вече ОК, не че не работят и не могат да се ползват още.
92
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Проверете в НСИ- съотношение имот/жители на БГ 1/1.2- тоест на всеки имот стои по 1.2 жител- даже няма двама, трима- както е едно семейство. Някои казват инвестиция- купуваш апартамент, вземаш малко заем, правиш ремонт, идват ти наематели, навъртат ток, вода и дим да ги няма и като ти се случи няколко пъти какво правиш?
91
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вече има минимум 2 имотни статии дневно, в които ни обясняват,колко много поскъпнали имотите,защо поскъпнали толкоз много и как в обозримо бъдеще щели да поскъпнат още повече. То не беше страха от еврозоната,че ще се юрнат австрийците и нидерландците да купуват тухли в София.Сега пак плашат с еврозоната - лихвите щели много да скочат,та да побързаме със ипотеката докато е ниска лихвичката (дето не е фиксирана ниска,ама туй го спестяват).Що толкова много облъчване на имотни теми,г-да списвачи?
90
17
 
3
 
! Отговори
наивници преди 5 месеца
Продължавайте да се надявате, че 90% от българия ще клекне и ще загуби половината ценност на имуществото си, за да можете вие пропадняци да си 'купите' с 1200лв заплата нещо.Продължавайте да се надявате лихвите да скочат - от 1 година слушам как ей сега ще ми скочи лихвата, а тя е още на 2%
89
2
 
13
 
! Отговори
Математика за наивни преди 5 месеца
Оо 40%, значи ако сега изкарам парата от банката - Х пара, взема и малко заемче (на 2.5% лихва) - 4Х пара и си купя някоя двустайка в Овча Купел на тъмно.зeлено за 5Х пара след 3 години ще продам на 40% печалба - 7Х пара и ще съм си изплатил малкото заемче (4Х пара+мижава лихвичка) и ще съм на чиста печалба от почти 2Х пара (минус мижавата лихвичка), което прави почти 200% печалба за 3г или почти 66% годишна печалба. Знайте, това е математиката на самоубийците и заробилите се.
88
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На плажа това лято в едно фургонче с няколко маси продаваха по 5 лева бирата, 5 лева фрапето, 5 лева шепа картофки. Всичко лесно за смятане, няма да се мъчат хората. Надценката е 5 пъти, ама никой не те кара на сила.