Апартаментите в София са поскъпнали с 40% за три години

Средната цена на купените тази година е нараснала до 132 800 евро
21 ное 2023 07:00, Елка Василева
226
Апартаментите в София са поскъпнали с 40% за три години
Снимка: архив, БГНЕС

Апартаментите в София поскъпнаха до средна цена от 1545 евро за кв. метър, показват данни на компания за недвижими имоти, пише „Труд“. За последните три години цените на жилищата в столицата са нараснали с близо 40 на сто. Сред причините за това е голямото търсене на имоти и поскъпването на строителството в резултат на повишаването на цените на материалите и на разходите за труд.

Средната цена на купените през настоящата година апартаменти в София е нараснала до 132 800 евро при 115 500 евро през 2022 г. Това показва, че пазарната активност се е изместила към по-големи апартаменти на фона на преобладаващите покупки на двустайни жилища през миналата година.

Основната причина за това е, че в момента повечето купувачи избират дом за семейството си. Докато през миналата година преобладаваха сделките с цел инвестиция и предпазване на спестените пари от високата инфлация. Когато човек купува дом за семейството си, предпочита да има повече стаи. Но при покупка с цел инвестиция двустайните апартаменти са по-изгодни, защото за тях по-лесно може да бъде намерен наемател, а цените им са по-ниски.

Апартаментите продължават да поскъпват заради инфлацията. Наред с това тази година се увеличава и предлагането на жилища за продажба, което води до балансиране на пазара, коментират брокери. През миналата година имотите, които излизаха на пазара, не можеха да задоволят нарасналото търсене, което доведе до значително покачване на цените.

Нарастването при отпусканите от банките жилищни кредити и ниските лихви са положителен фактор за пазара на имоти. Другите макроикономически фактори, които влияят върху жилищния пазар, също продължават да имат положително влияние - безработицата е много ниска, а доходите на хората продължават да нарастват. Повишаването на доходите поддържа стабилно съотношението на цените на апартаментите към средния доход, което прави жилищата в София много по-достъпни спрямо имотите в столиците на страните от Западна Европа. В резултат над 92% от хората в страната живеят в собствени жилища, докато в икономически по-развитите страни е голям делът на хората, които нямат възможност да си купят дом и живеят под наем.

Инфлацията продължава да бъде съществен фактор за увеличение на инвестициите в недвижими имоти, особено на фона на продължаващите ниски лихви по банковите депозити и ограничени алтернативи за сигурно вложение.

Купувачите са много разнообразни по отношение на профил - както по възраст, така и по професия. В София имоти купуват както хора, които просто искат да се преместят в по-голям апартамент, така и такива, които са дошли от друго населено място и искат да се установят за постоянно в столицата. Това води до стабилно търсене на жилища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Алчността е определя пазара. Щом има кой да купува на толкова , значи е толкова. В последните две години бирата в заведенията стана по 4лева. В същото време никой не е спрял да консумира бира в заведенията нали, а много добре знаят, че дори и на единична бройка ако отидат да си я купят в магазина и си я пият в къщи ще им струва 1 лев, а не 4 лева.Разбра ли ме. Това алчност ли е . Същото е салата от домат и краставица от пазара ще дадеш 1 левче, а не 10 в кръчмата да ти ги нарежат на салата.
86
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Колко струваше един хляб преди 3 години и колко струва сега? Колко беше минималната и средната работна заплата преди 3 години и сега? Инфлацията това прави. Нищо не е поскъпнало, дори вероятно има спад. Въпроса е какво правят над 100 милиарда лева в банкови депозити? И това са чисти или изпрани пари, а колко ли още мръсни има навън? Каква е мотивацията да си държиш парите в банката на 0% лихва при двуцифрена реална инфлация?
85
3
 
4
 
! Отговори
До 100 преди 6 месеца
Говоря от камбанарийката на строител,строящ жилищни сгради с по над 50 апартамента. Естествено,че в такъв мащаб ще му излиза евтино.Като ти сам си правиш къща,цената идва много нагоре.Това е като да си купиш 3д принтер за да си направиш 1 закачалка.В крайна сметка ще успееш да си направиш закачалката(дори може да е по-хубава от мас производството),но цената също ще е много по-висока.Затова и къщата в затворен комплекс ще ти излезе по-евтина,отколкото на наследствения парцел.Въпроса е в алчността
84
0
 
12
 
! Отговори
Смях! преди 6 месеца
40% Дори е слабо казано ! Продължава да се презастроява града, но така е като имаш пари да платиш и не се наказват подкупите !!!
83
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ама ти 10 апартамента ли купуваш, че да се надяваш на големи отстъпки? Това е все едно да правиш сметка и на този от магазина, на колко взел олиото, захарта, хляба, доматите, гроздето и на колко на теб ти ги продава. Отиди и ти си купи на борсата 100 кг грозде по 1.50 вместо , да си купиш на 2.50 да те видим колко ще си на печалба накрая?
82
4
 
9
 
! Отговори
До 92 преди 6 месеца
А ти защо си мислиш, че за 5-те тухли и двете торби пясък дето си купил от баухаус,големите играчи дават същите пари?Защо си мислиш, че началника на бригадата, която ти е редила тухлите не е прибрал една добра печалба за себе си?Защо си мислиш, че да купиш един хляб от кварталния минимаркет е като да си купиш пекарна?Строителните материали си купуват на едро с минимална надценка.Обикновено са внос от Турция.Времето и парите,които ти си пропилял да откриеш топлата вода,големите играчи ги спестят.
81
11
 
7
 
! Отговори
ДЖО МИРИЗЛИВИЯ ЧЕХЪЛ преди 6 месеца
На това му викаме пазарна икономика, като има търсене има повишение на цените. Аз през 2020та си купих апартамент в стария център на София, сега цената му е точно 3 пъти по-висока.
80
1
 
8
 
! Отговори
@@@ преди 6 месеца
Имам собствено жилище+вила за свободното време и достатъчно кеш за 4-5 години напред, не се интересувам от цената на имотите в момента и не смятам да купувам за децета , но знаете ли какво ми носят тия активи?Свобода да мога да работя каквото си искам и да не се интересувам началниците ми какви им са изискванията , ако не ми допада нещо просто сменям и с друго и нямам натоварване, затова само кеш в момента, никакви бизнеси и инвестиции.
79
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И още ще поскъпват. Някои ще са принудени да продават и да живеят под наем, а други ще купуват и ще имат по 5-6 апартамента. Така работи капитализма. Някъде след 1-2 години ще има лек срив може би с около 20% и след това отново ще се изстрелят яко нагоре.
78
3
 
21
 
! Отговори
Сметки без кръчмар преди 6 месеца
Лихвите на всички умници ще идат на 8-10% за следващите години, как ще ги плащат - тяхна си работа.
77
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Примерът с къщата го давам само да си знаят хората дето се връзват на такива като счетоводителя , дето им говорят, че квадратен метър бил 500 евро, останалото в джоба на лошите. Аз от опит казвам, че квадратния метър с включени отоплителни системи, вода, ел инсталации, изолации и парцела в околностите на София е около 1500, а не 500. Да си знаят хората да не се налага да си зарязват къщата на тухли 10 години.
76
2
 
36
 
! Отговори
Балонест преди 6 месеца
Ужаса с балона при имотите, ще се разбере, като "затворените за инвестиция" имоти, излязат на пазара, за да се разкешат... и няма да има кой да ги купи, щото няма достатъчно хора в намаляващата ни страна.... или просто никой неможе да си ги позволи, заради лихвата от поне 7% след няколко години! Ще бъде голям ШОК за инвеститорите. Мантрата "материалите бяха скъпи" дали ще върви, като на 1 купувач, ще се предлагат 50 имота? А кой ще вкара чужденци в БГ да живеят тук, а не в Гърция или Испания???
75
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Преди години можеше човек сам да си строи, демек с бригади или роднини и къща от 500 квадрата. Сега сам можеш по закон да си строиш само къща до 100 квадрата. Преди строителния надзор беше отделно, а сега го изпълнява фирмата строител и това оскъпи строителството. Преди всъщност, като хората си строяха къщи над 100 кв нямаше и никакъв надзор, та това не им ускъпяваше допълнително строежа. Сега е най-изгодно да си сложиш преместваема къща има и такива над 100 кв, излиза много по-евтино от строеж
74
0
 
0
 
! Отговори
и те така преди 6 месеца
с толкова са се увеличили новософиянците в София за това и апартаментите са с такива цени
73
0
 
1
 
! Отговори
toti преди 6 месеца
До АнонименАко топлиш заети 15 стаи с термопомпа е по добре,но ако на 50% са празни повечето време климатика го пускаш там каде си решиш и на 20' изключва и пести
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Екстра, имаме 7
71
3
 
15
 
! Отговори
toti преди 6 месеца
И вСофия ще дойде момент ,да няма копувачи,щото никой не иска за тия пари празни на замазка ,както и без инфраструктора.Ако искате идете в Манастирски ливади .точно са в ЛИВАДИТЕ ЦЪФНАЛИ и газят кал хората и колите!!!
70
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А забравих, че само за отоплителната инсталация с термопомпата ми искат 30 хиляди лева за къщата от 186 квадрата. Сега се чудим дали да дадем 15 за климатици или да слагаме термопомпа. Това кога ще се избие не ми е ясно. В апартамента сме на парно и плащаме под 200 лева на месец, тоест на година около хиляда лева без стотинка вложение и е топло навсякъде, а за къщата тези 30 хиляди за добро утро и после сигурно по 200 лева на месец за ток.
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До огромна молбаВ София има лекари, чиновници на високи позиции,магистрати с големи заплати, служители в чужди компании, адвокати, и както някои се изразяват и бачкатори с нескромни доходи. В едно учителско семейство примерно вече влизат 4 хиляди лева месечно, отделно хора с малък бизнес - магазинче, фризьори, монтьори. Та дали има кой да купува? Смятайте колко кв метра купува средна заплата сега и колко през 2012. и колко е миинланата сега и колко тогава.
68
1
 
14
 
! Отговори
Алов преди 6 месеца
В София Балона не се е спукал !!Спука се в Ямбол, Стара Загора, Сливн, РУсе там имаме нива на сделки по-ниско от 2008 след кризата. София се държи, защото хората се разкешват и инвисират