"Топлофикация-София" плаща 100 лв. за газ, а произвежда за 80 лв.

Ако държавата купи дълга й, нужни са още 1,6 млрд. за оздравяването ѝ
28 ное 2023 03:00, Анисия Иванова
62

По закон държавата може да изкупи дълга от 1,6 млрд. на "Топлофикация-София". Чисто практически въпросът е какво ще го прави. Този дълг просто се трупа и нищо друго не се случва. Това коментира председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев в студиото на "Денят ON AIR".

"Нещо пречи нищо да не се случва, липсата на визия какво да се прави след това, простото изкупуване на дълга не води до нищо, ако няма действия, които да оздравят дружеството. После трябват сигурно още 1,6 млрд.", заяви Кремен Георгиев.

По думите му "Топлофикация - София" е единствената, която произвежда в пъти повече топлинна енергия, отколкото електрическа - 5:1. При останалите е 1:1.

"Модернизирането с нови съоръжения, които да произвеждат енергия по комбиниран способ, трябваше да започне преди 15-20 г. Това се случи с другите топлофикации преди толкова време, затова нямат такива проблеми в такива мащаби. Освен кой да купи дълга, трябва да търсим и инвеститор. Простото изкупуване на дълга не води до нищо", категоричен беше гостът пред Bulgaria ON AIR.

Той заяви, че събираемостта е като в другите топлофикации. А проблемът посочи, че идва от там, че за електрическата енергия се ползва преференциална цена, а за производството на "Топлофикация" ѝ трябват повече пари за газ, отколкото струва самата топлинна енергия: "Плащаш 100 лв. за газ, а произвеждаш за 80 лв. Все така е било. Сметката не излиза, трябва да има далновидност".

Кремен Георгиев коментира и споразумението на правителството с енергетиците. Той посочи, че след големите протести и затваряне на пътища, е настанала тишина и никой не отчита пред работниците какво се случва.

"Енергетиците няма от какво да са доволни. Натрупва се и обидата от това, че са излъгани. След тези мащабни протести, и затваряне на магистрали, ако нещо се случва, това трябваше да бъде огласено с високоговорители из цяла Българи. Обещали сме, миньорите си седнаха и... кой е прецакан?", попита Георгиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Фандъкова ги издрема тези 15-20 г., нали тя им беше принципал, явно само се крадеше. Тази измислена такса сградна инсталация си е чисто обирджийство. Около теб няма никой в апартаментите, но плащаш уж някой те греел, а тръбите дето те греели е смехотворно. Всичко е една голяма лъжа.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Приватизация на Топлофикация-София, десните капиталисти софиянци да си платят дълговете, за да не ги плащат децата им. Така съветват десните софийски либертарианци. Софиянци трупат дългове, които децата им ще плащат.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Проблема пак опира до :Не уцелихме и на рософОБИ в Бг !
52
0
 
3
 
! Отговори
Само в Бг--34г. преди 4 месеца
Колкото и да им се дава / важи за всички сфери на икономиката в Бг / , НИКОГА НЯМА ДА ИМ СТИГНЕ , защото крадците в България , станаха ПОВЕЧЕ от парите !
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А ЗАЩО НЕ СЕ ЗАПИТАт : Защо газта е толкова СКЪПА ФЪФ Бг , след като в цял свят ,...ПАДА ???
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 50 Глупости! Никаква ел.мрежа няма да се срути.... Просто износа от АЕЦ, който произвежда ел.енергия за стотинки, а я продава за Евро и 50 - ще се намали и ще се пренасочи към населението за вътр. потребление! Ах, да - краденето чрез ТОПЛОФОКАЦИЯ СОФИЯ ще спре
49
1
 
3
 
! Отговори
Бял и добър преди 4 месеца
До анонимен 41 и 42 - Абем то и аз за 1 млн.лв вместо за 1000 - ще грея вода и ще произвеждам ток, а и безплатни сандвичи ще давам )))
48
1
 
6
 
! Отговори
Fena преди 4 месеца
Do 50. Каквато и да е причината, резултата е непазарен бизнес, който скапва конкуренция, пазар, отношения - всичко. Това си е чиста проба комунизъм в уж "синя" София. Защо всички си плащат цените на топлото по себестойност, а в ТЕЦ София от 30 години някой друг да им плаща? В този вариант на отопление, при тези цени на газа, всяка сметка на жилище от 100 м2 под 1000 лева на месец ще е непазарна. Няма такова отопление никъде!
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво ли ще стане сцената на парното, когато тока за домакинствата поскъпне 5-10 пъти с освобождаването на цените на тока за бита? Възможно е и парното да поскъпне също 5-10 пъти и вместо 100 лева за газ и 80 лева парно, да стане 100 лева за газ и 400-800 лева парно
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Държавата чрез КЕВР умишлено държи много ниски цени за парното. Едната причина е, че ако парното стане скъпо и хората минат на ток, електрическата мрежа ще се срути, а и не произвеждаме толкова ток. Втората причина е за да няма бунтове заради скъпото парно
45
2
 
3
 
! Отговори
Емигрант преди 4 месеца
Прочитам само заглавията на статиите тук, за да не "затъпея" много ха ха ! Сега се чудя тази топлофикация защо произвежда много скъпо "топло", а "газта" която "добива" е по-евтина от тази която купува при "недостиг" и кога откриха газ, удариха сонда в двора, че и вече добиват ? И тези като Лукойл работят на загуба, Вальо топлото сега разбирам от къде е докопал тези 15 млн. - от данъците, явно Горанов и от него е "спестил" няколко милиона ?
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Държавата чрез КЕВР и цените определяни от КЕВР, водят Топлофикация София към фалит, за да може мафията да я приватизира за 1 лев.
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Коя беше топлофикацията, която спря работа? Тази в Габрово ли беше?
42
1
 
6
 
! Отговори
Мдаа преди 4 месеца
Кога най-после ще този франкенщайн ще бъде закрит.
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А кога ще освободят цената на парното, за да може топлофикациите да работят при пазарни условия? Сега цената я определя КЕВР, а не пазара. Щом КЕВР е определил такива цени, нека КЕВР да плащат трупашия се дълг на Топлофикация София.
40
9
 
13
 
! Отговори
Щипка преди 4 месеца
Цялата държава плаща парното на 'столичани в повече', за да са доволни от сглобката. За последните 3 години енергията се повиши 2-3 пъти, но *** си плащат на старите цени за разлика от "провинциалистите"!Болен здрав носи!!!!
39
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Топлофикация-София" плаща 100 лв. за газ, а произвежда за 80 лв. Тънко ни манипулира. Цената на парното се определя от КЕВР и ако КЕВР реши с газ за 100 лева може и за 20 лева парно да се произведе, а може и за 200 лева. Втората част на манипулацията е, че от тези 100 лева за газ се произвежда и ток, а не само парно.
38
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
И освен че отоплява столицата, произвежда и ток!
37
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
Обаче, топлофикация не грее ли софиянци, не им ли доставя топла вода?!
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Държавата плаща големи субсидий на тези ,които се грят на ток Това ще свърши от 2025 На пазарни цени всички . Защо , тогава да не субсидира тези на парно поне до 2025г.