"Топлофикация-София" плаща 100 лв. за газ, а произвежда за 80 лв.

Ако държавата купи дълга й, нужни са още 1,6 млрд. за оздравяването ѝ
28 ное 2023 03:00, Анисия Иванова
62

По закон държавата може да изкупи дълга от 1,6 млрд. на "Топлофикация-София". Чисто практически въпросът е какво ще го прави. Този дълг просто се трупа и нищо друго не се случва. Това коментира председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев в студиото на "Денят ON AIR".

"Нещо пречи нищо да не се случва, липсата на визия какво да се прави след това, простото изкупуване на дълга не води до нищо, ако няма действия, които да оздравят дружеството. После трябват сигурно още 1,6 млрд.", заяви Кремен Георгиев.

По думите му "Топлофикация - София" е единствената, която произвежда в пъти повече топлинна енергия, отколкото електрическа - 5:1. При останалите е 1:1.

"Модернизирането с нови съоръжения, които да произвеждат енергия по комбиниран способ, трябваше да започне преди 15-20 г. Това се случи с другите топлофикации преди толкова време, затова нямат такива проблеми в такива мащаби. Освен кой да купи дълга, трябва да търсим и инвеститор. Простото изкупуване на дълга не води до нищо", категоричен беше гостът пред Bulgaria ON AIR.

Той заяви, че събираемостта е като в другите топлофикации. А проблемът посочи, че идва от там, че за електрическата енергия се ползва преференциална цена, а за производството на "Топлофикация" ѝ трябват повече пари за газ, отколкото струва самата топлинна енергия: "Плащаш 100 лв. за газ, а произвеждаш за 80 лв. Все така е било. Сметката не излиза, трябва да има далновидност".

Кремен Георгиев коментира и споразумението на правителството с енергетиците. Той посочи, че след големите протести и затваряне на пътища, е настанала тишина и никой не отчита пред работниците какво се случва.

"Енергетиците няма от какво да са доволни. Натрупва се и обидата от това, че са излъгани. След тези мащабни протести, и затваряне на магистрали, ако нещо се случва, това трябваше да бъде огласено с високоговорители из цяла Българи. Обещали сме, миньорите си седнаха и... кой е прецакан?", попита Георгиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тънем в мизерия, за да плащаме борчовете на тая гниаясс. Никой не им иска услугите на тия бандити, обаче те ти пращат цяла армия законни рекетьори и те съсипват. Затова съпротивата е наше задължение! В директен сблъсък с тези не влизайте, ще ви смачкат. По тяхните правила не играйте, мачът е наговорен. Съдията свири за тях. Използвайте партизанската тактика. Удряш и бягаш. Спъвайте им работата по всички възможни начини. Аз ли да ви уча? Та ние сме българи и това го умеем най-добре бе!
14
2
 
6
 
! Отговори
ra преди 5 месеца
А най-добре, Христо Христов (12), София да е отделна държава.
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Затова ние в София гласуваме за ПП!! Това е нашия цивилизационен избор!
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това е защото в София сме тарикати. Сега Кокорчо ще продаде земята и горите на държавата на блекстоун за да ни плати сметките!
11
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 9 "Тази "евтина" руска газ ни излезе златна. " - цифрите за 100 и 80 лева са за сега, при демократичната газ бе, про'с'так неграмотен!
10
7
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
Да вдигат цената! Софийските про'с'таци трябва да си плащат нейната на демокрацията!
9
3
 
16
 
! Отговори
Не избрахте В.Лилков преди 5 месеца
за кмет на София. Той още преди години доказа, че са напразни мерките за оздравяване на "Топлофикация" и че трябва да се подходи по съвсем друг начин. Това беше една от причините да остане на второ място след Фандъкова, при предишни избори. Защото беше подел инициативи да резне и други пътища, по които мафията се обогатява. Тогава нагласиха Фънди чрез ромските гласове и тя дари Соф.центр.гробища на индийците, за да скубят всячески опечалените. Сега нагласиха един друг, той пък какво ли ще стори?
8
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Подобни компании като топлофикация, градски транспорт и други които са жизненоважни за живота на хората не е задължлително да са на печалба, много алчни станахте те трябва да са в услуга на хората и да са достъпни за абсолютно всеки човек!
7
16
 
3
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 5 месеца
Тази "евтина" руска газ ни излезе златна. Напълниха и гушата на Мутрофанова Бойко и сие.
6
2
 
9
 
! Отговори
Еее преди 5 месеца
И краде за 200
5
2
 
9
 
! Отговори
Районен кмет преди 5 месеца
Изпратих всичките налични 78 служители, които не са в отпуск, или болнични, да опишат подробно проблемите след снежната виелица! Когато получа подробния списък,ще го подредя по приоритети и от понеделник общия работник бай Сандьо, започва отстраняването им!
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Башка, заплатите.....
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Чиста далавера, така се печели
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
а пак ли ще търсите ивеститор и приватизатор , като на енергото, дето частниците инвеститори правят разходи само за нови електромери и не подържат мрежата
1
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
35 години вече има 2 проблема в България, които все още не са решени. Проблемът с бездомните кучета и проблемът с Топлофикация София. Изводите са за Вас.