"Топлофикация-София" плаща 100 лв. за газ, а произвежда за 80 лв.

Ако държавата купи дълга й, нужни са още 1,6 млрд. за оздравяването ѝ
28 ное 2023 03:00, Анисия Иванова
62

По закон държавата може да изкупи дълга от 1,6 млрд. на "Топлофикация-София". Чисто практически въпросът е какво ще го прави. Този дълг просто се трупа и нищо друго не се случва. Това коментира председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев в студиото на "Денят ON AIR".

"Нещо пречи нищо да не се случва, липсата на визия какво да се прави след това, простото изкупуване на дълга не води до нищо, ако няма действия, които да оздравят дружеството. После трябват сигурно още 1,6 млрд.", заяви Кремен Георгиев.

По думите му "Топлофикация - София" е единствената, която произвежда в пъти повече топлинна енергия, отколкото електрическа - 5:1. При останалите е 1:1.

"Модернизирането с нови съоръжения, които да произвеждат енергия по комбиниран способ, трябваше да започне преди 15-20 г. Това се случи с другите топлофикации преди толкова време, затова нямат такива проблеми в такива мащаби. Освен кой да купи дълга, трябва да търсим и инвеститор. Простото изкупуване на дълга не води до нищо", категоричен беше гостът пред Bulgaria ON AIR.

Той заяви, че събираемостта е като в другите топлофикации. А проблемът посочи, че идва от там, че за електрическата енергия се ползва преференциална цена, а за производството на "Топлофикация" ѝ трябват повече пари за газ, отколкото струва самата топлинна енергия: "Плащаш 100 лв. за газ, а произвеждаш за 80 лв. Все така е било. Сметката не излиза, трябва да има далновидност".

Кремен Георгиев коментира и споразумението на правителството с енергетиците. Той посочи, че след големите протести и затваряне на пътища, е настанала тишина и никой не отчита пред работниците какво се случва.

"Енергетиците няма от какво да са доволни. Натрупва се и обидата от това, че са излъгани. След тези мащабни протести, и затваряне на магистрали, ако нещо се случва, това трябваше да бъде огласено с високоговорители из цяла Българи. Обещали сме, миньорите си седнаха и... кой е прецакан?", попита Георгиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тец София има 2 деца едното е сито и доволно (визирам производството на ток с цена в момента 350 лева борсови цени) , а другото гладно защото произвежда съпътстващ на производството на тока пара. Тази пара така или иначе я има от охлаждане на турбините. Преди няколко години се пусна и още една турбина. За каква модернизация става дума. Къде са парите на Тец София - това е отговора за дълговете им.
34
1
 
12
 
! Отговори
Питам преди 5 месеца
Нали казват че капитализма не търпи губещи предприятия.
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Този без да иска или осъзнава, е обобщил целият бг 'преход' в 1 изречение: 'купува на 100лв., а продава на 80,..търсим инвеститор'. Тоест, когато нещо закъса, понеже сме некадърни, се отърваваме от него. Май народът трябва да се отърве от всички тези управници по същия начин, да си ги вземат в Канада, САЩ, Русия и откъдето се пръкнаха.
32
0
 
9
 
! Отговори
Бял и добър преди 5 месеца
Значи тр. да се затвори )))
31
2
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 месеца
ДА БЛАГОДАРИТЕ НА РЕЖИМА НА ФАЛШИВИТЕ ПУТИНИ , ЧЕ НАПАДНА УКРАЙНА ОТ КОЕТО ПРИРОДНИЯ ГАЗ Е НА ДВОЙНА ЦЕНА! ВСИЧКО ТОВА ОТИВА В ДЖОБОВЕТЕ НА РЕЖИМА!
30
7
 
13
 
! Отговори
Шарлатанин преди 5 месеца
И сега, големият въпрос е, защо цялата страна трябва да плаща на наглите софета да им е евтино топлото? Та нали те първи надават вой, когато недай боже държавата трябва да даде или направи нещо за провинцията.
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Любима, даже най-любима тема на селяндурниците! Само да ви подсетя, че 85% от сегашното население на София са именно вашите деца, братя, сестри, стринки, братчеди и шуранайки!
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Моята кола например взема 10 литра газ и кара за 12 литра...Не вярвате ли...
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз не разбирам защо някой трябва да излиза по телевизията и да се оплаква , че не му върви бизнеса.Все пак , всички купуваме газ .И всички ползваме газ на пазарни цени.Никой не ни подарява .Щом свършат парите , стоя на студено и не търся помощи от държавата.Щото тая държава трябва да го вземе от някъде с пари.
26
4
 
13
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 5 месеца
София е ***,живеещ на гърба на България. За тях не важи пазарна икономика. Още живеем по правилата до 1989 година и заслужено сме на дъното в Европейския Съюз.
25
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоз не е много в час с технологиите . Газогенерацията прави революция в Русия ама на запад нямат тия технологии защото нямат евтина газ . Преноса на газ е без загуби а преноса на топла вода е с огромни загуби до другия край на София . Трябва да има поне 10 ТЕЦ а с по два газогенератора . Русиките са 12 мегавата ако не усвоиш топлината . Ако я усвоиш 16 . Но не знам в къв режим . Тез хора не са в час . По добре да закрият ТЕЦ в Дружба и да минат хората на ток .
24
5
 
8
 
! Отговори
българина преди 5 месеца
разликата се покрива от провинцията, за да им е топло на софиянци на ниска цена....за награда селяните с евро 1 няма да могат да влизат в центъра. България ще се оправи когато поне една магистрала не почва и не свършва в софия
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Просяци , които карат ,,Бентли"...
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
,,Субсидиране " някого , за да кара ,,Бентли"...Нищо не обичайно за Родината ни.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Айде още един "велик" енергетик, който много разбира, се пръкна.
20
1
 
11
 
! Отговори
ДО 10 преди 5 месеца
Пишеш че трябва да поддържаме губещи предприятия само и само да има социални права всеки човек? Добре звучи, а моите права да работя и други да се хранят с моя труд, къде са?
19
7
 
7
 
! Отговори
пазар? преди 5 месеца
Издържаме неграмотни и нежелаещи да се преквалифицират миньори, крадливи топлофикации, крадливи служители и шефове на БДЖ.... ЗАЩИТАВАНИ ОТ ОЯЛИ СЕ И БЕЗСКРУПУЛНИ "СИНДИКАТИ". ........ ДОКОГА?
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
но затова пък *** в провинцията нямате ток! Хахахах
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пазарния механизъм трябва да е за всички.Щом има все още привилегировани , значи още тънем в комунизма.После се чудим защо изоставаме спрямо другите.И се приближаваме до Русия
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами има лесно бе....да мигрира на Запад Там да произвежда 100 , да харчи 80.Както е със всички.И на мен като не ми изнася да стоя в тая дупка , бягам на запад