Първи национален каяк събор за бързи води

Акцията беше на река Струма този уикенд
7 сеп 2009 16:40,
0
Първи национален каяк събор за бързи води
Снимка: Васил Богданов

 

През уикенда на река Струма край Кресна се проведе първият каяк събор за бързи води.

Той бе организиран от „Българско каяк общество” (БКО), чиято цел е да популяризира каякинга в България и да се бори за по-чисти реки.

Съборът имаше състезателен характер и в него се регистрираха над 80 участници от София, Стара Загора, Пловдив, Козлодуй, Елхово и други градове.

Състезанието се проведе на специално подготвеното трасе в Кресненското дефиле на река Струма.

То бе официално открито от кмета на община Симитли Апостол Апостолов, кмета на община Кресна Илиян Кръстев, както и от областния и зам. областния управители на Благоевград Валери Смиленов и Бисер Михайлов.

Събитието бе проведено според всички изисквания за безопасност.

Организаторите се бяха погрижили на място да има лекарски екип и спасители по бреговете на реката, а местните органи на КАТ съблюдаваха за безопасността на всички преминаващи в региона на тясното дефиле.

Състезателите задължително ползваха защитно оборудване за вода – спасителни жилетки, каски и друга специална екипировка.  

Състезанието включваше едноместен каяк – мъже и жени, двуместен надуваем каяк (К2) – мъже, жени и двуместен надуваем каяк – смесени двойки. Те се състезаваха в две дисциплини – слалом и спринт.

В смесените двойки участваха и ветерани каякари с децата си, които се опитаха да покажат, че каякингът в бързи води освен екстремен е и достъпен спорт, който дава на всички практикуващи го качества като смелост, решителност, бърза мисъл и умения за работа в екип.

Стремежът на организаторите е събитието да се превърне в ежегодно.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари