Как да зарежем цигарите без да качим килограми

Съветите на специалиста Страхил Иванов
22 апр 2016 14:44, Криси Табачка
25
Как да зарежем цигарите без да качим килограми
Снимка: личен архив

Страхил Иванов е личният фитнес треньор и специалист по хранене, за какъвто всеки мечтае. Професионалните му съвети буквално сбъдват мечтите на хиляди хора в България, помагайки им да променят себе си и да се сдобият с формата, която винаги са искали.

Той стои и зад проекта FITBG.NET – мястото, в което можете да заявите своята лична програма и да разберете повече за различните храни и упражнения.
Страхил Иванов е част от проекта на Tialoto.bg, Фитнес съвети от треньори, и представя своите професионални насоки за всички, които прекрачват прага на спортните зали за първи път или просто искат да видят бърз и дълготраен ефект.

Страхил Иванов е автор на книгата „Мотивирай себе си“, с която дава обяснение на това, какво всъщност представлява мотивацията и кои са различните стратегии и практични съвети, които ще ви помогнат да поемете контрол над тялото и ума си. В нея ще откриете така желаната мотивация – движещата сила, която ще ви помогне да вървите напред.

Днес Страхил Иванов споделя с вас практични съвети за това, как да спрем цигарите без да променяме теглото и фигурата си.

Лично аз никога не съм бил пушач, но много мои клиенти са бивши или настоящи такива. И обикновено тези, които искат да се разделят с този вреден навик, не го правят от страх, че ще напълнеят. Всъщност колкото и странно да звучи, голяма част от хората са ми споделяли, че са се захванали с цигарите именно за да отслабнат.

Но какво се получава? Започвате да пушите, никотинът в цигарите потиска апетита и при повече късмет, отслабвате с няколко килограма. Решавате, че целта е постигната и спирате тютюнопушенето. Щастлив край! Или не съвсем, защото всичко си има своята цена. След като спрете цигарите, кръвната захар пада и апетитът ви рязко се покачва. Започвате да ядете повече, защото е непосилно да се борите едновременно с глада и нуждата от никотин. Отдавате се на любимите си храни – шоколад, торта, бисквити, чипс, като се заблуждавате, че апетитът ще отмине след няколко дни.

Минават седмица, две, месец... И рано или късно си връщате старото тегло (ако изобщо сте отслабнали). Отчаяни и разочаровани, посягате обратно към цигарите и в крайна сметка, попадате в омагьосан кръг – отново пушите и имате проблеми с теглото.

Статистиката също потвърждава казаното по-горе – около 53% от пушачите напълняват след отказване на цигарите, като средно наддават с между 4 и 7 килограма в рамките на първата година. Така че ако мислите да започнете да пушите с цел отслабване, надявам се сте проумели колко глупава идея е това!

Но какво да правя, ако вече пуша?

В този случай искам да сте наясно с две неща:

1. Страхът, че ще напълнеете, не трябва да стои като бариера пред вас! По-добре е да качите 4-7 килограма, отколкото да продължавате да вкарвате химикали в тялото си с всяка цигара. Всъщност учените дори са го изчислили: Пушенето се равнява на 40-50 килограма наднормерно тегло. Тоест, дори да напълнеете с 30 килограма след като спрете цигарите, пак ще сте направили по-добър избор (разбира се, че няма да напълнеете с толкова, но сравнението е добро)

2. Напълно възможно е да се откажете от тютюнопушенето без това да се отрази на теглото ви в дългосрочен план.

Почувствахте ли се окуражени? Надявам се да, защото спирането на тютюнопушенето е едно от най-важните неща, които можете да направите за здравето си. И най-хубавото е, че ще усетите ползите от това мигновено.

- Тялото ви ще започне да функционира по-добре още на 20-тата минута след последната цигара.
- 12 часа по-късно, нивата на въглероден моноксид в кръвта ще паднат до нормалните си стойности.
- В рамките на 2-3 седмици, функцията на дробовете и кръвообращението ще се подобрят.
- След една година рискът от сърдечносъдови заболявания ще намалее наполовина.

Финансовата гледна точка също не е за пренебрегване – ще спестите много пари, които може да инвестирате в нещо смислено и градивно. А да не говорим, че ще изглеждате, миришете и ще се чувствате много по-добре.

Но за да се радвате на всичките тези ползи и да поддържате желаното тегло, трябва да изградите дългосрочна стратегия за спиране на цигарите.

Кои са стъпките към успеха вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Страхил Иванов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
четеме, "потиска" и след това некв бултра- или гугъл произволен текст. тенкю фор дъ фиш.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Увеличавате секса.
19
0
 
1
 
! Отговори
от 14 до 18 преди 8 години
Трябва да си призная че при отказване май качих 1 килограм , но може и да си е грешка на кантара така че не е много сигурно.
18
0
 
1
 
! Отговори
P преди 8 години
До АнонименПо принцип си прав и то многооо - прав. Първия път, когато ги отказах качих 10 кила....после пак пропуших след въздържание от почти година и половина. Такааааа, само че през тази година и половина започнах да тренирам доста сериозно. Сега, когато имам изградени навици да тренирам, да се храня правилно е доста по - различно :). С две думи - всичко е много индивидуално.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки които отказва цигарите ,трябва ясно да прецени какви ползи има от това при всеки са различни.Самия факт че това е трудно говори че имате ползи.Отказвайки цигарите ясно трябва да си дадете сметка че се отказвате и от ползите .А не аз не пуша а *** ми липсват ползите от това.Да загубата на тези ползи ще се компенсира от появата на нови ползи, но от първите наистина трябва да се откаже човек, иначе се обезсмислят усилията.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да един пушач може да поддържа форма без спорт ,подобно на спортуваш непушач.Но това е най тъпата логика която съм чувал за започване на пушене, и се съмнявам че е така.Просто явно не им се отговаря на въпроса и са му отговорили първото което им е дошло на ум.А той им повявал.Е вярвай си.Все пак той вечно говори за диети така че е нормално това първо да измислят.Аз съм бил пушач и мога да кажа че има хиляди ползи за да се започне, т.е. стимули но не и този , а непушач няма как да ги разбере.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един непушач не яде повече храна от пушачите , не ми е ясно откъде го изсмука това.При отказване обаче организма ви съобщава че му липсва нещо т.е. глад което е естествено защото няма нужното количество никотин в него самия организъм си го провежда ,но при условие че сте му го набавяте тези функции малко са блокирани и им трябва време.Естествено с много ядене не може да го излъжете.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наднорменото тегло след отказването на цигарите са точно фитнес проблем,една кутия цигари на ден ви изсмуква голяма част от витамините на тялото и се равнява на 20 минутно физическо натоварване.Естествено мускулатурата ви няма никаква идея че тялото ви може да издържи такова натоварване, т.е. не издържа.Когато махнете цигарите, трябва да компенсирате това натоварване но тялото ви не е способно.Достатъчно е да влезнете подготвен физически и да компенсирате това натоварване.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Леле тоя голям философ го раздава но накрая не каза как да го направите защото май пак не е в час.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като започнем да купуваме от местния фитнес гуру Т3, кленбутерол и растежен хормон на "преференциални" цени. Така е, качествето изисква жертви. Иначе с DNP без съответните електролити и антиоксиданти продадени отново на "супер" цени, не си е работа. Иначе трябва да последваме някои истини от живота - глад и работа.
11
1
 
1
 
! Отговори
Мацоранка преди 8 години
А аз прочетох, че 5 цигари на ден не били вредни и запалих.Пуших по 5 2-3 седмици. После почнах по повече. Сега пуша кутия и половина, ама нека ми е като съм проста блондинка. Пише какво пише на всяка кутия, ама нали не чета. Лоша работа. Сега съм *** наркоманка като колегите пушачи. Няма лошо. Прости хора, проста държава, ама си ми е хубаво. Пуша си цигарките и те ми решават всички проблеми.На месец това решаване ми струва 200-250 лева, ама аз и без това съм си бедна.Хайде да палнем по една
10
0
 
3
 
! Отговори
Марк Твен преди 8 години
Да си мислиш, че цигарите ти помагат да си контролираш теглото е все едно да лислиш, че като се повдигнеш на пръсти ще пипнеш небето. Ако цигарите помагаха да се отслабва, а да не се дебелее, щеше да го пише на всяка кутия цигари. Пише ли го?НЕ. Значи не е вярно. Пушачите си пускат едни на други глупави идеи за да оправдаят глупоста си че пушат. Напълняването става от ядене.Да говориш за пушене без да си пушил е възможно, но да даваш акъл е нахално. Все едно аз да отида и да му кажа как да вдига
9
0
 
1
 
! Отговори
хрисго преди 8 години
До АнонименНапълно прав си.Когато спрях качих близо 30 килограма.Не съм върнал ъстарото си тегло,но чрез хранителен режим и спорт го докарах в поносими граници.
8
3
 
2
 
! Отговори
иво преди 8 години
Автора е много найвен според мене, нищо не разбира. Всеки знае че който не пуши става дибел и качва мусколна маса
7
0
 
8
 
! Отговори
XaXa преди 8 години
Не ви ли омръзна от жалките просташки платени статийки за Страхил Иванов?!
6
1
 
12
 
! Отговори
бам бам преди 8 години
Страхиле, добро момче беше, но парите и славата те завлякоха. По всякакъв начин се опитваш да залееш сайтовете с лика си и започваш да измисляш глупости. Жив и здрав да си, дерзай, продавай книгата, но не ангажирай хората с мнението си навсякъде.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Do anonimen 3 julq ti dane si ot nqkakvo selo kakvo julish bibitki...
4
0
 
13
 
! Отговори
хоп-троп-гроб преди 8 години
Все едно да питаш ,как да зарежа ГЕРБ,без да ме изгонят от работа,е няма как.
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 2Напълно си прав! Аз не пуша но жуля. Слаб съм от алкохола, той ми замества на 50 % храната, но да изпиеш 2 бири на обяд с едно кюфте за мезе не е като да се наядеш с 3 кюфтета и хляб и салата. Всеки сам си избира съдбата...както казваше най-великият учител по бойни изкуства ИП МАН!
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма начин да спреш цигарите и да не качиш килограми!Организма спира да се бори с отровите които си му вкарвал и излишната енергия се трупа в месните депа.От друга страна се увеличва апетита, който е бил потискан от тУтУна.На следващо място се увеличават вкусовите възприятия, подтискани от тУтУна.Единственият начин да отслабнеш е глад 80%+спорт20%Всичко останало са глупости, оправдаващи липсата на воля и огромният мързел!