Силвия Дънекова е нашият човек! Тя изгърмя с допинг в Рио

Рекордьорката ни на 3000 м стипълчейз може да бъде отстранена за 4 г.
12 авг 2016 07:07,
58
Силвия Дънекова е нашият човек! Тя изгърмя с допинг в Рио
Снимка: БОК

Силвия Дънекова е дала положителната проба за еритропоетин, съобщи BGathletic.com, позовайвайки се на няколко независими източника.

Според информациите рекордьорката ни на 3000 м стипълчейз е била тествана за допинг след пристигането си в Рио де Жанейро и в момента се очаква потвърждение на резултата й от Б-пробата.

Още по темата

Според програмата на атлетическия турнир на олимпийски игри сериите в коронната дисциплина на Дънекова са на 13 август. Тя пристигна в селото на спортистите в Рио с първата ни група олимпийци на 26 август.

Атлетката не беше открита за коментар, а процедурата изисква пълна конфиденциалност от останалите органи, имащи отношение по случая, до неговото крайно приключване.

Стойностите на кръвния допинг, известен още в спорта като ЕПО, са били доста спорни и се е наложило А-пробата на Дънекова да бъде "въртяна" няколко пъти на свръхмодерните машини, осигурени за олимпийските игри. Тези спорни елементи около пробата може би ще бъдат използвани в защитата на българката, за която това трябваше да бъде втора олимпиада след участието й в Лондон 2012.

След обявяването на резултата след теста на Б-пробата, атлетката трябва да получи наказание или да бъде оправдана, ако той бъде отрицателен. Евентуалното наказание на българката, която никога не е давала положителен допинг тест до сега, може да бъде доста сурово.

Според променените правила на Световната антидопингова агенция от 2015 г. първа положителна проба се наказва с 4 години лишаване от състезателни права, а не както беше преди това – 2 години.

Всичко за Рио четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
4
 
! Отговори
Мани преди 7 години
Варианта който ми идва на ум е, че ЕПО е бил приеман в подготвителния период и първия тест е бил със старата технология на центрофугата и така не са го хванали, а втората проба е минала на газ анализ и са я засекли. Но и тази версия поражда много въпроси, защо контролът в България не е засякъл нищо, например !Независимо от всичко, мога да твърдя от собствен опит, че спорта е всичко друго, но не и честен. Там където има допинг, някой си взимат и те смазват на състезание, нямат умора.
35
0
 
4
 
! Отговори
Мани преди 7 години
Който се е занимавал сериозно със спорт знае, че трябва много труд за да постигнеш добри резултати, а след това идва и голямото "зобене", за да постигаш повече от добри, отлични и "егоцентрични" резултати. ЕПО е допинг, който се взима по схема, и се взима в подготвителния период. За мен важният въпрос, който никой не задава е как така Силвия е дала отрицателна проба 2 дни преди положителната. Нима някой си мисли, че тя е дала проба и после е взела ЕПО ! То не би имало никакъв ефект!!!
34
1
 
2
 
! Отговори
180 преди 7 години
До 181Пич, ти изобщо знаеш ли за какво говориш :D Смея се на глас, вярвай ми. Знаеш ли изобщо какво е това животно допинг и как се открива? Айде не говори глупости, че ставаш за смях. Ходи си налей във вените малко кръв от второкласник, пък може и да поумнееш :D
33
1
 
4
 
! Отговори
Жоро с моторо преди 7 години
Тея от МОК... Целия руски спорт трябваше да спрат за Рио, но не го направиха... Но виж, тука вече направиха удара, хванаха допинга.... И да я пуснат, пак нищо няма да промени в играта на големите. Тъжно е да се говори така, но това е реалността. Спорта е отражение на цялостната картина в България!
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълна катастраофа. Чака ни втора поредна олимпиада без медал. Провал в традиционни за България дисциплини като спортна стрелба и женското плуване. За тежката атлетика да не говорим. Волейболистите ни също ги няма в Рио. В тениса стигнахме до първи кръг. Сега и допинг скандал...За сравнение една Унгария, страна с територия по-малка от нашата и малко по-голямо население, също бивша социалистическа е 6-та по медали с 5 златни до момента и изпреварва Русия!
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цяла държава я хванаха м допинсг скандал и се хвърляхте като Матросов на амбразурата да обяснявате невинността и на назобилите и на техните ръководители.Сега нешето момиче наблегнало на хранителните добавки , а вие ще я разкъсате.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И друсани като лабораторни мишки пак медал не могат да вземат.Закривай тоя спорт. Само за пране на пари е.
29
2
 
4
 
! Отговори
181 преди 7 години
До 180Ти се шегуваш нали ? Кръвен допинг ? да ти прелеят кръв която са ти източили преди време или кръв от друг атлет, как ли няма вина ?!?! не е знаела ?!?! моля консултирай се с твоите приятели професионални спортисти щото пишеш смехории
28
3
 
7
 
! Отговори
Костадин преди 7 години
Пак се прочухме!
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Уот да фак мийнс стипълчеис, ю блъди дъмес мадафакърс. Уи хев бългериан дефинишън. Донт уи
26
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Егати ,не можахте ли да пишете "Бягане с препятствия " ами сега стипълчейз или така е по- модерно
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С допинг посредствена,а без допинг?
24
8
 
11
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Ако не е някой руснак ,ние ще сме.
23
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фелпс вече има 4 златни медала от тази олимпиада - колкото цяла Раша. Кеф ми е.
22
6
 
23
 
! Отговори
mmm преди 7 години
Всички взимат допинг. Няма спортист без да зоби. Спорта вече е едно надлъгване, кой ще успее да се прикрие.
21
7
 
34
 
! Отговори
180 преди 7 години
Не мисля, че девойката има вина. Имам приятели професионални спортисти. Постоянно са по лагери, имат 3-4 'почивни' дни в месеца, а през останалото време яко тренировки и всеки ден докторчето идва с една шепа хапчета, които те са ДЛЪЖНИ да пият. Каквото ти дадат - това е. Ако се правиш на много 'натурален' и откажеш - отиваш си вкъщи. Питал съм ги 'Какво точно ви дават', винаги отговорът е 'Мииии не знам точноооо...'. Така че айде малко по-леко с момичето. Говорете за тези, които я 'хранят'!
20
9
 
17
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Ако някой за момент се осъмни, че Българите са най-тъпата и завистлива нация - просто да отвори коментарите на ДНЕС.БГ
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мероприятия като олимпияди, евровизии и подобни и да не се провеждат - никой няма да загуби. Освен организаторите и лекарствените фирми.
18
2
 
7
 
! Отговори
Чистите медали преди 7 години
Такива са чистите лекоатлети на Сър Себастиан Коу.
17
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 3 номер2ти *** ло уме н ли си или не прочете статията "Според информациите рекордьорката ни на 3000 м стипълчейз" тя е заплаха за набласканите с допинг американци