Съдът реши - Камила Валиева да продължи участието си в Пекин

Руската фигуристка е дала положителна допинг проба на 25 декември
Обновена: 14 фев 2022 08:41 | 14 фев 2022 08:38, Елка Василева
47
 Съдът реши - Камила Валиева да продължи участието си в Пекин
Снимка: архив, БГНЕС

Спортният арбитражен съд (КАС) допусна руската фигуристка Камила Валиева до индивидуалната надпревара на Олимпийските игри в Пекин.

Жалбата на Международния кънки съюз, Световната антидопингова агенция и Международния олимпийски комитет за отмяна на решението на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) е била отхвърлена, предаде БНТ.

РУСАДА позволи на състезателката да продължи участието си на Игрите след отборната надпревара въпреки положителната допинг проба, дадена на 25 декември. Трите институции оспориха това решение, но КАС отхвърли жалбата.

Още по темата

Новината беше обявена чрез съобщение в сайта на КАС.

Камила Валиева ще може да участва в кратката програма при жените на Игрите, която ще се проведе утре, 15 февруари, а волната е насрочена за 17 февруари.

"Въз основа на твърде ограничените факти по това дело и след разглеждане на съответните правни проблеми съдът определи, че не трябва да се налага временно отстраняване на спортиста", се казва в решението на КАС.

Един от основните доводи в решението е свързан с казуса, че Камила Валиева е „защитено лице“ съгласно Световния антидопингов кодекс, тъй като е под 16 години. Правилата за тези лица са различни.

Тя все още подлежи на дисциплинарно наказание, но в доводите на съдиите е посочено, че отстраняването на фигуристката от Игрите би ѝ „причинило непоправима вреда при тези обстоятелства“.

Панелът на КАС също така подчертава, че има сериозни проблеми с ненавременното съобщаване на резултатите от допинг тест на спортиста, извършен през декември 2021 г. Тя е била информирана на 8 февруари след участието ѝ в отборната надпревара. Обичайно резултатите от "А" пробите излизат за 20 дни, а в случая е отнело почти месец и половина.

От КАС са взели под внимание "късното информиране" за положителния допинг тест, което "не е по нейна вина, а е станало след началото на Олимпийските игри".

Правните последици от положителния тест на Камила Валиева не са били разгледани от този тричленен състав. Това обаче ще се случи на по-късен етап.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 24 "Престъпниците" Тук престъпника е допингирания. Съвсем се объркахте.
22
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ако е под 16 години, НЯМАТ ПРАВО да оповестяват НИЩО, свързано с казуса"______ Престъпниците погазиха собствените си закони и правила, за да я злепоставят и да я разбият психически.
21
26
 
2
 
! Отговори
Бейлс преди 2 години
До дедо от село "Нямат си". Рускис така приказваха и за гимнастиката, че няма по-велики от тях, но дойде Симоне Байлс от САЩ и им разказа играта. Номер едно за всички времена.
20
5
 
41
 
! Отговори
дедо от село преди 2 години
На крив фуй вълната му преци! Какво ви е виновно момичето ,крави като нямате таланти и визия като Камила Валиева?Пратили сте некви кривокраки гарги да ви печелят медали!Или дайте да я омаскарим пък каквото се получи!
19
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До komitata Провали се опита допингиран спортист да мине незабелязан. А това, че е непълнолетна само показва до какво са се докарали за нЕкой друг медал. И ПАК нации с десет 15 пъти по-малко население са пред тях.
18
4
 
38
 
! Отговори
komitata преди 2 години
опитите се провалиха ,така навремето бяхме елеминирани при щангите когато бяхме фаворити.Таланата с и е талант за съжаление това дете чудо го травматизираха и може да даде отражение в следващото и представяне.
17
6
 
41
 
! Отговори
ззз преди 2 години
Нарушават собствените си правила:1. Ако е под 16 НЕ ПОДЛЕЖИ на наказание. Може да накажат САМО треньорът и.2. Ако е под 16 НЯМАТ ПРАВО да оповестяват НИЩО свързано със казуса !!!Ама хАмериканците ГАЗ пuкaят и въпреки, че дърпат всички конци пак станаха за смях!
16
31
 
7
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Разбира се, да се отстрани "несломима" руска фигуристка в Китай?! Ко, не! Би било много "нетактична" постъпка и няма как Другаря Си да погледне с добро око на това. Или .. както каза колегата по долу - да здраствует химическая олимпиада!
15
6
 
52
 
! Отговори
Киндзадза преди 2 години
Диктатурата на демокрацията е истинският враг на човечеството. Допинг във фигурното пързаляне....Пробата е трябвало да бъде оповестена преди месец...В настоящият момент това е пародия и психологическа атака срещу Валиева, която е на светлинни години пред останалите. Живеем в свят, в който и.зм.етта, ***.ите, престъпниците, чалгарите, джендай-демократунковци и мутропитеците определят правилата. Така е, защото всички ние го допуснахме. Валиева ще победи, това е съдбата на руснаците, несломими.
14
7
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако беше положителна допингпробата, нямаше да допуснат Валиева до състезанието тогава. Чисти бяха пробите и преди олимпиадата. И когато момичето стана абсолютен фаворит изведнъж се оказа, че проба от миналата година била положителна. Това е над моите умствени възможности. Ако има някой за наказване, това е този, правил въпросната проба.
13
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мале американофили ко ша правите сега?
12
12
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не се бърка фигурното парзаляне с тежката атлетика... Какъв допинг би й помогнал, ако е без координация и няма талант. Това да не е да изтласкаш 200 кила желязо...
11
11
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да злепоставят Русия, очерниха името на това прекрасно и талантливо дете.
10
23
 
10
 
! Отговори
мак преди 2 години
Спортистите вече ще могат да приемат разни нещица и да се оправдават с разклатено здраве, като норвежки астматички. Тъпо и несправедливо решение, щом забраненото средство е налице. И политическо, да не дразнят Путин, особено в днешно време.
9
49
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Раша ги помпат здраво спортистите, горките никоге не знаят какво се случва в телата им. Там се изпълняват партийни повели.
8
46
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тотално поорно! Хептен няма даги гледам тия пародийни игри! да си печелят там допинговите медалчета!
7
9
 
33
 
! Отговори
КрумСтрашни преди 2 години
Олимпийските игри се превърнаха в състезания на химици и съответно интереса към тях е почти нулев.
6
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 години
До 5.браво пич. В спортна статия успя да вмъкнеш пост за президента. Заповядай след обяд в Банкя да си получиш стотинките.
5
10
 
54
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
След като американците подкупиха някой да им счупи всички проби , някак неморално е да санкциопнираш други за допинг ... А в случая Валиева е взела сравнително безобидно лекарство, че може и да са й го дали без да знае ?!
4
31
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това е да имаш президент, а не като наш Рундьо, ако Валиева беше българка, вече да се е прибрала