Балите поемат към Силистра

180 хиляди тона боклуци тръгват към депото на града, кметът на Силистра - щастлив, отваряли се нови работни места
11 сеп 2008 07:48,
80
Балите поемат към Силистра
Снимка: БГНЕС

Силистра да приеме до 180 хиляди тона от балите с боклук на София, обсъдиха на среща в министерството на околната среда кметът на крайдунавския град, представители на Столичната община и на кабинета.

И правителството, и Столична община са щастливи от "подадената ръка" от Силистра, заяви кметът на града Иво Андонов.

Депото работи от миналата година по европейски стандарт. Изградено е по програма ИСПА и разполага с 4 клетки.

"Приемането на част от столичните бали с боклук ще увеличи режима на работа в депото и ще даде възможност за разкриване на нови работни места”, обясни Андонов.

Допълнително правителството е обещало да финансира завършването на пречиствателните станции в депото, в село Сребърна и изграждане на две нови – в селата Айдемир и Калипетрово.

Обещани са и средства за благоустрояването на Силистра.

Днес кметът Бойко Борисов ще представи на първата сесия на Столичиния общински съвет информация за временното и трайно решаване на въпроса с третирането на битовите отпадъци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
една силистренка преди 15 години
Да, ненапразно някой е казал, че в Добруджа златно жито зрее и *** народ живее. Вчера чухме по местното радио, че това е вариант, а снощи в 22 ч., че вече е взето решение. Много бързо, какво ли му обещаха на кмета?? Може би да достигне 200 кг. собствена маса, да се угои още малко. Само че тогава трябва да му поръчаме кран, за да си движи дебелия . Защо не се допитаха да живеещите тук? Е, да те си го избраха *** и ***, а на тях 10 лв. джобни им стигат. Такъм абсурд на 500 км. да возиш и то не какво да е, а ***? Равносметката е, че всички досега реагираха, правиха живи вериги, че не искат софийският ***, а тук всички си траят. Май на хората им е все едно. Иваче депото е супер. Даже скоро на знам по коя инициатива изработиха фигури от отпадъци и е много приятно за окото, когато се пинава от там. Града е прекрасен. Не съм шовинист, но пътувам доста и ми е много приятно да се върна тук. Има история, има природни дадености, спокойствие. Винаги се намират такива тикви като този да помрачат спокойствието на обикновените хора.
38
0
 
0
 
! Отговори
..... преди 15 години
az ot koe selo sum ne se vulnuvaite tolkova:) sus sigyrnost e s nqkolko miliona 4oveka po golqmo ot va6ta a tva za magareto :):) 4e koi ne e magare,tova e vse edno na more da ne ide6,magareta koko6ki,minalata godina i edna kozi4ka,ama tuka e malko trudno 4e gi nqma tiq jivotinki i go karam samo na zamrazeni pileta kato gi razmrazi6 si e gore dolu su6toto,ako ne ste opitali davaie 6te vi haresa :)))))
37
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
След това продължих и уточних: "Вече казах, че е противоестествено и екологично вредно да се унищожават битовите отпадъци. Впрочем може и да си спомняте подобни изказвания на тази тема от признат световен специалист в тази област - проф. М. Златева. Както и предлаганите решения. Това първо. От друга страна от хилядолетия, а и в момента като почти доминиращ метод, включително в най-богатите страни, се използват сметища. И от трета имате примера с Пловдив. Години наредсе обяснява обаче, че около София нямало подходящо място за сметище - едва ли не единственото възможно и вече употребено е това в Суходол. Всички търсят и все не намират. Е, в това може и да има нещо верно - все пак където има природно образование, подходящо за сметище, то обикновенно е падина с водоизточник, добри условия за живеене и там вече са се заселили хора. Но какво пречи тогава да си построим сметище? Сметнете колко са годишните отпадъци в София и ще видите, че по обем те са примерно колкото е обема на един стадион. Между другото физическото мислене е може би най-дефицитната част от човешкото мислене. Спомняте си, че бяха платени на Пловдив 47 000 000 лв. да 200 000 т. софийски отпадци. Това прави по 235 лв на тон. Ей богу, аз съм готов да утилизирам лично по един тон отпадъци всеки ден на такава цена. Че дори и по цената за тон по вътрешни цени за един град - в София тя е между 100 и 200 лева. А 200 000 тона отпадъци /изпратените в Пловдив/ е съпоставимо с обема на коритото на най- големия строен у нас кораб, то е метално и по скъпа тенология, но цената му е мнагократно по ниска от тези прословути 47 000 000 лв. Та ако беше построено бетонно и дори метално корито всичко щеше да е по-просто и поевтино. Изобщо тази цена беше съпоставима само с цената на нашите ББ кубове за ядрени отпадъци. Но тези неща само за илюстрация. А сега накратко съвсем конкретно. Разгледайте с гугълските или майкрософстки системи терените около София и ще видите сухи и голи баири. Изберете си еди такъв, проучете го и направете след това върху него взлъбнатина за сметище. Както и да я изработвате - с техника, дори с изкопчии, тя ще ви излезе с порядъци по евтина от завод. Анай-евтино е с насочен взрив. Доколкото знам, цената на депото в Цалапица е 20 000 000 евро и вклячва и проектирането, и копането, и застилането с глина и пластмасово фолио, а възможно и далавера. Е, стига толкова тук. Ако някого го интересува повече, аз съм на разположение."
36
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Продължавам да повтарям... Ако щете считайте като папагал, ако щете считайте като Катон Старши. Защото ми омръзна от алчни и некадърни властимащи. Та примерно на 24.04.2008 писах: "Повече от година и половина Б. Борисов не казва нито "да", нито "не" на предложението ми за решаването на проблема с отпадъците. Изпратих му го и по Д. Здравкова, и по пощата /сега живея във Варна/. Изпратих предложението си и до Кисьов /тогава беше председател на ОС в София/ по Кирчев - резултата е същия. Естествено, не съм очаквал друго - все пак имам сериозен жизнен опит - и пряко и косвено съм репресиран по време на комунизма, но все пак съм и учен, и политик, и най-вече христианин. И сега няма смисъл да се обаждам, но пепелта удря съцето ми, както казва Ойленшпигел... Та и за отпадъците, и за много други неща има прости, евтини и ефективни решения, но те са противопоказани на съвременната система. Това се разбира от все повече хора, включително привелигировани. Въпреки тоталната валидност на анекдота на Шафаревич за мишите опашки и човешките глави. Да, и само още нещо - унищожаването на битовите отпадъци чрез изгаряне или друг начин е противоестествено и екологично вредно - не знам защо еколозите мислят само за големите животни, след като е известно, че тяхната маса е от порядъка на 1/3 от живите организми и ако отнемем на микроорганизмите част от храната им, т.е. нашите отпадъци, това води до много по-тежки екологични последствия отколкото изчезването на множество големи редки животни."
35
0
 
0
 
! Отговори
силистренец в София преди 15 години
Браво на Андонов - приел е софийските говни да се телепортират в Силистра. Да са му честити!
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ахахахахахаабе ти от кое село си, че да не стават грешки
33
0
 
0
 
! Отговори
do 31 преди 15 години
груб ти е разпорения ***
32
0
 
0
 
! Отговори
жеку преди 15 години
абе амджик за за кви селяни говориш бе курт.нали ако селистра ни ти мземе ***, ще се запълни любимия ти волуяк. икаде ще пасе марко дето ти го натегля. и как ще ходиш после три дни ухилен като преяла с горещи
31
0
 
0
 
! Отговори
.... преди 15 години
ama 29 i 30 za6to ste tolkova grubi,haide ostavete za malko motikite i se nau4ete na obnoski :))))))) ili q po dobre naistina kopaite si tam,ama si mul4ete ne e hybavo taka da govorite,4e mogat da stanat gre6ki
30
0
 
0
 
! Отговори
DID преди 15 години
Номер 24. в устата ти да ги сложат, да мирише по добре. И в устата на *** да сложат.ПЕЕЕЕЕЕЕЕРАС
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ахахахахахахахпо-залухав селянин от тебе има ли....леле леле
28
0
 
0
 
! Отговори
БалаК преди 15 години
Вчера в Пловдив и Карлово. Днес в Силистра, утре и в други градове! Никога няма да се реши проблема със софийския ***! Може да се дадат в пъти повече пари за транспорт и за плащане на такса "смрад" на градове, села и паланки, но завод за *** няма да се направи. Поне не в близките двайсетина години. Ами логично е! В един завод се следят разходите, има счетоводство, работи се с документи... т.е. ще вземе да лъсне истината колко *** е влязъл и колко излиза преработката му ;) Айде нема нужда!!!! Ще си разкарваме балите така до безкрайност и ще си лапкаме, пък който не му харесва....да си гледа работата. И в тоя смисъл, едно предложение искам да направя на кмвета! Бат Бойко, балите ги видяхме, не се морете да ги разкарвате напред-назад, ще вземе да се скъса някоя, ще се разсипе и ща стане мазаница! Пишете си там курсовете, оставете шофьорчетата да пият биричката и да цакат белота! Ние вярваме че ще отидат балите в Силистра, няма проблеми!!!! :))))
27
0
 
0
 
! Отговори
Петя преди 15 години
А кой ще плаща транспорта до Силистра?!Аз мисля, че вместо да се взимат временни решения трябва да се помисли за изграждане на депо по европейски стандарт и някъде до София. Стига сме харчили пари за временни решения, явно от предишното временно решение до сегашното не са взети никакви мерки за решаване на проблема.
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Boklutzite trjbva da se izsipjt piri drugite boklutzi ot troinata koalitzij direktno v parlamenta!
25
0
 
0
 
! Отговори
.............. преди 15 години
Tapite sofianci pak se osraha, idete v karlovo da vidite grada na levski kak voni i kakvi plahove se razhojdat. ama nali sofianci sa dobre. idiot6tina e v cialata ni strana
24
0
 
0
 
! Отговори
.... преди 15 години
idealno:):):) po 6tastliv ne sum bil nikoga,ama ako moje da gi stovarvat na centara na silistra i kato se zapulni a napulnqt i pleven,mrete selqn4eta zaluhavi,hahahahahahahhahahahaa
23
0
 
0
 
! Отговори
гост преди 15 години
Абе кви са тия болни хора да карат *** на 500км от София????? Само на един камион курса му е над 1000лв, колко пари ще отидат за превоз на тоя ***. Че то цял завод ще се построи за тия пари. Май някой ще *** доста с фирмите си за превоз. Нека да се разследва кой ще кара *** и има ли търг за обществена поръчка за отдаването му.
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
депото е модерно и т.н., минавал си от там, и като гледаш ще пибере ли 180 хиляди тона Л...айна от софия
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
мн си прав и ти... въпроса е, че болкука трябва да се приема някъде близо до софия, но не в населена част, след кремиковци има мн свободно място, а и там си е далеч по-замърсено, досега да бяха изградили едно депо...
20
0
 
0
 
! Отговори
ILIO преди 15 години
Депото наистина изглежда много добре, доста пъти съм минавал и ми е направило голямо впечетление, дори е надалеко от Силистра.