Лични биометрични карти от 2009

МВР изгражда национална база с пръстови отпечатъци и снимки на лицето, които съдържат уникални за всеки човек белези
27 окт 2008 14:17,
57
Лични биометрични карти от 2009
Готови за снимка! Снимка: Булфото

Според новата концепция за българските документи за самоличност биометрични данни ще има не само в международните паспорти, но и във всички останали документи.

От МВР съобщиха, че вече е открита нова процедура за избор на изпълнител на новите документи.

Ще бъде създадена и национална система за биометрия - пръстови отпечатъци и специални снимки на лицето, които съдържат уникални за всеки човек белези.

Смяната на старите лични карти и шофьорски книжки ще става постепенно, когато изтекат сроковете им, категорични са от ведомството.

От догодина в ЕС влиза изискването за наличие на биометрични данни в документите за самоличност.

От МВР се хвалят, че в техническите задания за новите български документи се постигат най-високите критерии за сигурност.

Това, гарантират подопечните на Миков, ще направи родните лични карти и шофьорски книжки едни от най-добре защитените срещу фалшификация. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
0
 
! Отговори
Az преди 15 години
...всички хора от т.нар престъпен контингент, сиреч политиците, мутрите, крупните бизнесмени. На останалите хора RFID не са нужни. Какви съображения за сигурност, кви 5 лева. Да не би сега да сме незащитени :). Тези карти са още един пирон в ковчега на свободата и хуманността. Няма проблем, нека да ми издадат ЛК с чип, един път ще я стисна на менгемето и сичко е наред :)
35
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Дали ще успеят да наложат такива напредничави технологии в нашата бедна държавица? Не вярвам да стане скоро. А тези умници да вземат да оправят дублираните ЕГН-а, че съвсем са я оплескали.
34
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не съм съгласна да ми взимат отпечатъците и данните..мои са си!! Не и в този век на всевъзможни технологии..а и много филми съм гледала!!! Аз бих протестирала против тези документи, които някой си решил, че трябва да въвежда!!!
33
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Какво се хвалят тези ченгета? Не ги бива на две магарета да разделят храната. А сега пък нови документи ще правят. По-добре да ограмотят персонала да работи с компютри.
32
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не е вярно, че ЕС иска това от нас. Просто държавата пак иска да събира пари. Документите с биометрични данни са американска претенция, която даже се отнася само за международните паспорти, не и за личните карти и шофьорските книжки!!!
31
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ама че тъпо. Щяла да бъде създадена система. Ами ако системата не е създадена, а почнат да издават новите документи, тогава всичко пропада. Все едно да се сложят лети джанти на каручката на *** и да го карат да си ги плаща защото така си карали колите в ЕС.
30
2
 
0
 
! Отговори
кадесето преди 15 години
ЗАПОВЯДВАМ СВАЛЕТЕ 29!ДОКЛАДВАЙТЕ!мерси другарю
29
2
 
0
 
! Отговори
кадесето преди 15 години
ДЕ СТЕ БРЕ,ЧЕРВЕНАТА МАТА ХАРИ И BG/007-СПАСОВ.КОГА ЩЕ ЧУЕМ МЪДРИТЕ ВИ ОТКРОВЕНЕЯ ЗА ЗНАЧЕНИЕТО НА БИОМЕТРИЧНИТЕ ДАННИ В БОРБАТА СЪС СВЕТОВНИЯ ТЕРОРИЗЪМ,КОРУПЦИЯТА И СПАСЯВАНЕТО ОТ КЮТЕК НА МЕДИЙНИТЕ *** НА ЦИОНИСТКО-МАСОНСКА ЗАПЛАТА!КАТО КОГА ДА ЧАКАМЕ ЕДИННИЙ ПАЗАРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ДЕМОКРАТИЧЕН РОБОВЛАДЕЛСКИЙ СТРОЙ!НЯКОЙ,НЕЗАВИСИМ,НЕПОДКУПЕН ДРАСКАЧ НЕ ЗНАЕ ЛИ?.........
28
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А кой ще плаща новите документи? Да ви кажа ще струват доста повече. Не може ли да измислят нещо по-евтино като за развиваща се страна. Какво се пънат да се правят на американци?
27
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
6te doide vreme i 6te poiskat da slojat i 4ip1t s 666 ....tova e samo repetiziq......
26
2
 
0
 
! Отговори
smoke_chiba_chiba преди 15 години
Постигнаха това което искат пълен контрол над индивида. Народ който заради страха си ограничава свободата не заслужава свобода.
25
2
 
0
 
! Отговори
factotum преди 15 години
Следва чипа и маркировката тип баркод!
24
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
3 минути в микровълновата на 800 вата - после ще ми прочетат чИпа колко и ***
23
2
 
0
 
! Отговори
plams преди 15 години
kakuv vie problema be ne moga da razbera.ako ste nevinni i nqmate kakvo da kriete kvo vi pritesnqva .Sigurnostta li? Kato izkate svobodiq ima lesno idete v nqkoq afrikanska dyrjavica i bqgaite v savanata na volq.tc tc tc egati horata.vechno mrynkate che nqmalo zakoni, sygurnost i t.n. a pyk ako vyvedat neshto vednaga se zapochva s opluvaniq i kritiki .Na nas bulgarite ne moje da ni se ugodi....
22
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И как това, че в личната ми карта има отпечатъците ми ще спре някой да влезе в къщи да ме ограби? Дрън-дрън.Как това, че ми е снимана белега на крака ще спре някой да ме обере в градският транспорт? Я слез на земята, има и мислещи хора в тази държава.
21
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Кой е държавата. Ние, гражданите. А тези горе започват да ни се подиграват.
20
2
 
0
 
! Отговори
Astarot преди 15 години
А да се разписваме в районното всеки следобед не искат ли? Проблемът не е, че престъпниците не могат да бъдат разпознати. Те районните полицаи си ги знаят на изуст. Нека оберат или пребият отрочето на шефа на районното? За 2 часа ще овършеят всички престъпни дупки и ще намерят кой, как и защо. Проблемът е, че съдебната система издиша. Изпълнителната власт разполага с достатъчен потенциал, за да си върши работата и понякога го прави. Само дето базата им от умения стига само до палката и не могат да съберат улики за престъпленията.Защо вместо да ръсят милиони за такава идиотщина, не си оптимизират системата на КАТ?!? Плащаш 20 лева да провериш дали имаш висящи актове, казват ти, че нямаш. Висиш 6-7 часа на опашка (при средна скорост на обслужването от 3 души на час) и от гишето ти казват, че имаш актове и трябва да си ги платиш в банката на другия край на града.Паспорти ще сменят, чипове ще слагат, а че за подмяната на книжки в цял варненски регион (около 1М жители) действа само ЕДНО гише със споменатата скорост от три броя на час, ги бОли чаталот!
19
2
 
0
 
! Отговори
баща ти преди 15 години
перфектното време да си замине човек от тая *** яма наречена държава ....
18
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Вместо да даваме тези пари за паспорти, да ги дадем за адвокати, които да защитят гражданските свободи. Връщаме се в крепостните времена, феодализма. Имат пълен контрол над нашия живот, без да сме престъпници. Жан-Жак Русо Човек се ражда свободен, а навсякаде е в окови. Човек може да има само такива задължения, за които е сключил обществен договор. С идеята за обществен договор Русо отрича феодалните задължения, които човек има по рождение, смятани за естествени. Държавата е основана на равноправен договор.
17
2
 
0
 
! Отговори
Bau преди 15 години
*** които и сега са без лични карти и тогава няма да имат от новите а точно теса престъпниците които крадат посред бял ден по улиците и домовете , но просто полицията неиска да се занимава с тях теса над закона.Всичко се прави да се следят само българите , не *** или турците .