Караш колело в Пловдив, слагат ти глоба?!

Едва две са велоалеите в Града под тепетата
23 юни 2010 20:17,
45
Караш колело в Пловдив, слагат ти глоба?!
Снимка: БГНЕС

Масово велосипедисти от Пловдив недоволстват от лошата инфраструктура на града и липсата на достатъчно обособени места за придвижване с велосипед.

Трафикът в големите градове става все по-натоварен, а задръстванията все по-големи.

Алтернативен начин за придвижване е колелото.

В Пловдив обаче има само две алеи за велосипедисти – една на Гребната база в края на града и друга в центъра.

"Придвижването до тях е истински кошмар", каза пред Dnes.bg велосипедистът Руслан Михайлов.

Преди няколко дни Руслан се сблъсква с истински абсурд: "Карах си колелото по Главната и бях спрян от служители на "Общинска охрана", които ме глобиха, защото карам в центъра".

Тино Петковски е на 17 години и всеки ден кара велосипед с 15 свои приятели на Гребната база.

"Докато отидем до там, рискуваме живота си, защото се движим по най-натоварените булеварди, много дупки и докато стигна до Гребната, колелото ми се е разбило", казва Тино.

"Ангажирам се, че до края на годината ще обособим няколко велоалеи в града", каза пред Dnes.bg зам.-кметът по спорт Георги Титюков.

Той ще покани на среща велосипедисти, за да се изясни къде има проблеми и как могат да бъдат решени.

В събота велосипедисти от Пловдив ще направят голямо велошествие, с което ще покажат, че в Пловдив има колоездачи, които искат нормални условия за придвижване в града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БРАВО!Повечето сериозни колоездачи караме колелета по скъпи от твоята бракма
47
0
 
14
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 11 години
Преди една седмица си разбих каплите в една дупка на Мария Луиза и си натъртих китките на ръцете. Имаме ужасни пътища в нашия град. Ако съдихме общината за всяка щета - както е на запад, щеше да фалира за нула време.
46
0
 
15
 
! Отговори
biker преди 12 години
Merzavec mazen tlast samo v kolata dreme6 she mi kazva6 s kvo da se dvija. Skapana darjava nikoi mlad i umen 4ovek nqma da ostane tuk. Golemite shofiori se pishat-parkirat na trutlar ne spirat na peshehodna minavat na 4erveno karat piani bez kolan s kupeni knishki karat kato ludi nqkavi 20 gosishni tarataiki i she mi kazvat kato nqma pari hodi pesha ili s gradskiq. Nqma opraviq ne ti protesti ne ti nishto.
45
2
 
16
 
! Отговори
колоездач преди 13 години
Е как може да се оставяте да ви хващат за да ви глобяват бе .... помислете къв им е шанса на пешеходните полицай...Във Видин дали има такива глоби????
44
1
 
14
 
! Отговори
zetxx преди 13 години
cpas lock - zemi go izklu4i :) - w lqwata 4ast na klawiaturata ti e ...a pone je si mnogo znae6 sum siguren 4e koleloto mi struwa powe4e ot kolata ti ama aman ot kopleksii ..... kato ne znae6 po dobre si mul4i.
43
1
 
16
 
! Отговори
Агоп преди 13 години
Ти ли ще ми казваш с какво ще се придвижвам бе бурсук...Ти сигурно си от онея затлъстели индивиди, които имат парички и се движат с таксита и рейсове, ха.Ако искаш да се преотвратяват ПТП, ми спри цялото движение като си много отворен.
42
4
 
14
 
! Отговори
ZAX преди 13 години
Много правилно са го глобили.Главната е пешеходна зона и там няма място за превозни средства.Друг е въпросът, че наистина трвбва да има велоалеи.
41
2
 
14
 
! Отговори
graf drakula преди 13 години
hodete
40
2
 
21
 
! Отговори
Б. Белчев преди 13 години
Това за глобите във Пловдив със сигурност е истина.И аз веднъж си карах и ме спряха и искаха да ме глобяват. Аз им казах да ме вкарват направо в затвора, след като ми казаха че мястото ми е на пътя. Аз съм човек на възраст и нямам за цел да се бутам с хората и да им преча.По тази причина написах писмо и на нашият мил кмет. НО!!! Както всеки знае писмата едва ли се четат от него и така и не видях отговор.И понеже на скоро бях в Германия видях че велоалеи има навсякъде ДОРИ И В СЕЛАТА.
39
0
 
19
 
! Отговори
az преди 13 години
кви велоалеи бе, хора! Наскоро направиха и обновиха два големи булеварда в Пловдив! Източен и Руски....разшириха йм платната, но никой не се сети за велоалея...За какво йм е на управниците, те си имат коли, а децата йм в чужбина.
38
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Карах си колелото по Главната и бях спрян от служители на "Общинска охрана", които ме глобиха, защото карам в центъра".Е това само в БГ може да се случи!Уникални сме в начините да накараме администрацията да се размърда.Глоби на гражданите за да скочат и да се чуе че трябват велоалеи.Някой явно е готов да ги направи,но трябва да проима нужда.Както навремето започнахме да се застраховаме.В БГ така се прави бизнес.Биеш или глобяваш за да ти дадат поръчка от общината да направиш нещо,,за народа,
37
0
 
21
 
! Отговори
ivanovbg преди 13 години
В другите държа се чудят как да накарат хората да излязат да карат колела, в България се чудят как малкото хора използващи велосипедисти да се откажат от тях.Може да се сложи глоба за каране на кънки, лагерни колички, та ако искат и такса за това че ходим по улиците (такса пешеходец).
36
0
 
19
 
! Отговори
asdf преди 13 години
А как ви звучи глоба за каране на кънки/скеитборд по пешеходна алея?Не се чудете по белите държави има такива глоби. Просто идеята е че въпросния кънкьор/сноубордист се движи по-бързо от нормалния "пътникопоток" и създава опасност...
35
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
мислене като германското и холандското ви трябва първо,а после алеи.
34
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бе незнам див ли съм,какъв съм,ама освен шофьор съм и прешеходец,и алпинист,че и велосипедист когато се налага.Уча синовете си на правилно и БЕЗОПАСНО движение с колело,на сигнали и съобразяване с обстановката.А кво гледам по светофарите..минаващи на червено колоездачи с изумително логичният отговор че са" с колело и не заемт място на платното"..следователно могат да минат и на червено...бе смех щеше да е голям ако не беше страшно.И ако има велоалеи и там ше се изтрепят,кой да мине първи
33
3
 
17
 
! Отговори
rocknrolla преди 13 години
А тва , че ти си див селянин ме дразни .. засъжаление никога няма да имаме велоалеи като в Германия и Холандия
32
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бе да им правят алеи малеи квото искат там..И на мен ми писна да ми се бутат пред колата,едно че тях пазя а и шумахерчетата гъзета трябва да гледам.Да не говорим пък как карат колела по шосето..без каски,без светлоотразители не подават сигнал за маневра,че возят и децата си като чувал с картофи(без обезопасяване никакво).Да се омитат по алеите или да се научат как се кара по правилник.
31
5
 
21
 
! Отговори
софия преди 13 години
Дано да ви направят нормални велоалеи като в Европа, а не като нашите измислени Фандъковски алеи.Успех
30
2
 
25
 
! Отговори
До 28 преди 13 години
Прав си, има табела за забрана. Но работата е там, че НЕ ТРЯБВА ДА ИМА!Ако дойдеш в Пловдив, ще се увериш, че ако не караш по главната, трябва или да буташ колелото 2 километра, или да обиколиш по опасните и запрашени улици, където всеки един момент можеш да пострадаш.
29
2
 
20
 
! Отговори
Дидо преди 13 години
Аз викам в събота да се съберем всички с колелета на протест. Освен, че няма велоалеи, повечето от улиците в Пловдив са с павета и дупки и ми се разби чисто новото колело за няма и месец.По улиците неможе да се кара, по тротоарите също (защото или са паркирали коли, или са с липсващи плочки, или наддигнати от корените на дърветата плочки). Има една велоалея до Практикер, ама аз работа там нямам - работя в центъра и освен по главната, няма откъде да мина...