Трябва да си вземем поуки, зове Константинов

"Не ни е толкова евтин човешкият живот, за да губим време в приказки"
Обновена: 16 юни 2011 10:44 | 16 юни 2011 10:43,
30
Трябва да си вземем поуки, зове Константинов
Стефан Константинов. Снимка: Булфото

„Мисля, че здравеопазването си свърши много добре работата“, такава е оценката на здравния министър Стефан Константинов за работата на медиците след катастрофата край Пловдив в сряда.

Той благодари от ефира на БНТ на лекарите от спешния център в Пловдив за свършената работа. Те са прегледали 22-ма пострадали при инцидента, уточни той.

“Хубавото е, че болница „Свети Георги” разполага с необходими кадри, апаратура и консумативи. Видяхме как могат да се координират бързо нещата.10 линейки са реагирали светкавично след инцидента на магистралата. Лекарите са действали професионално и изключително бързо”, подчерта Константинов.

Трябва да си вземем поуки, обяви министърът и обясни, че катастрофата е показала колко важно е да има сериозни медицински центрове извън София.

Константинов направи аналогия между старите автобуси, които се движат по пътищата на страната, и остарялата техника в болниците. Според него в повечето клиники трябва да се подмени оборудването.

„Аз знам, че сега ще се говори "ама нямаме пари", но когато стане въпрос за човешки живот, къде отиваме... Не трябва да има прекалено говорене няколко дни и после всичко да бъде забравено. Силата на една нация е не да се посвети само на това приказване, а да изведе поуки от тази трагедия... Не ни е толкова населението и не ни е толкова евтин човешкият живот, за да губим време в приказки“, заяви министърът.

Още по темата

Стефан Константинов определи вота на недоверие като „театрален“, „едно позиране пред камерата и загуба на време“. Според него ако има реален вот, той трябва да даде алтернатива.

Здравният министър коментира и спора със социалния му колега Тотю Младенов за потребителската такса.

"Потребителската такса по принцип не е направена, за да богатеят лекарите", а хората да се замислят дали трябва всеки път да ходят на лекар за най-малкото нещо, каза той.

Според Константинов социалнослабите хора трябва да заплащат тази такса, а социалното министерство да следи и да поема техните разходи.

Това също така ще стимулира и самите лекари да издават касови бележки, чрез които да си връщат разходите, добави още здравният министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
15
 
! Отговори
damata преди 12 години
Наистина мисля че здравеопазването си свърши добре работата за 20 години! Проведе такъв геноцид над народа дето никоя война не го е постигнала! Знаете ли данните от преброяването ? Няма и да ги научите.
29
0
 
14
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Нали усещаш разликата? 7500 Евро доход се казва. Помисли си над това. Ако имаш такъв доход, и плащаш осигуровки около 12% от него, може и да се случи.Дотогава ще се радвате само на амалгами!
28
0
 
14
 
! Отговори
ми преди 12 години
Ако поговорката;Каквото повикало такова се обадило е вярна-тогава повиквайте само професори и шофъори с инжинерно образование.Останалите прекрасно може да се наслаждаваме на собственната си компютърна неграмотност -нали учители наши.
27
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази държава от 22 години не е имала нито един свястен министър на здравеопазването и това е така , защото избират само лекари за министри, а както знаем гарван гарвану око не вади. Сложете един добре подготвен здравен мениджър със заместници лекари и да се оправят нещата.
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Майка ми не отива на невролог , на очен лекар, на профилактична кардиограма , защото е безработна вдовица със 100 лв месечен доход и казва : Аз трябва да оставя потребителска такса на джипито , после на специалиста и като ми напишат рецепта аз с какво ще живея? В това положение са 80% от хората на нейните години. Заслужават ли тези хора такова отношение след като са тотално сдухани от прехода а на всичкото отгоре им ошушкаха стажа и пенсиите? Това не са здравите европейци живеещи без стрес !
25
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Потребителската такса по принцип не е направена, за да богатеят лекарите", а хората да се замислят дали трябва всеки път да ходят на лекар за най-малкото нещо, каза той"Господине остава да кажете, че вдигате цените на храните за да ядем по-малко за икономия, впрочем той някой от вас беше казал че средната класа много ядяла.С това глупаво изказване не се чудете защо хората вместо на лекар ходят на врачка.
24
0
 
19
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Наиситна, огледайте се! масата българи над 30 години, а и под 30- имат дори и ПРЕДНИ липсващи зъби! Оставили така зъбите си, губят и следващите! Във входа ни има и 40-45-годишни с ЦЕЛИ протези!!А масата възрастни са като Данте- потърсете снимката му- с една права линия вместо уста. Но при Данте е било 13-и век. Сега сме 21-и.Но НЯМА пари. А ТРЯБВА да има информация. КАКВО правят БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРОДЕПУТАТИ? Защо не информират? Не им ли е НЕУДОБНО да гледат МАСОВО БЕЗЗЪБИТЕ БЪЛГАРИ по улиците?
23
0
 
20
 
! Отговори
относно зъби и проте преди 12 години
Г-н КОнстантинов, нека Вашите сътрудници и депутати в ЕП проучат КАК стои въпросът със зъбите и зъбните протези в страните от ЕС!!! 20 години се мълчи за стоматологичните услуги! Всеки, можещ да чете на чужд език да напише в Гугъл" безплатно лечение зъби, обличане на зъби и зъбни протези" и ще види : полагат се в Германия, Италия при доход от 7500Е. Оттам нататък се плаща 20 или 60 процента в зависимост от дохода. За деца- безплатно.КЪДЕ сме ние? ЗАЩО се МЪЛЧИ??????? Мъченици сме!!
22
4
 
14
 
! Отговори
:-))))))) преди 12 години
BRAVO DOKTORE!!! EDINSTVENIQ KADAREN MINISTAR V PREHODA!!!
21
1
 
22
 
! Отговори
отец Стоил преди 12 години
Д-р Константинов , вие премахтахте Кл пътека 303 и оставихте пациентите с Първичен имунен дефицит без лечение и ги обрекохте на смърт ... Въпреки ,че тези пациенти ако се лекуват ,мога да живеят. МЗ не ни отговаря на писмата. Колко хора осъдиха повереното Ви министерство ,което е доказателство ,че там работят само тунеядци и некъдърници. Колко деца умряха по болниците . Не Ви ли е срам и къде е съвеста ви ,да говорите че МЗ си е сършило работата. Говорите ,че ВСЕКИ ЖИВОТ е важен , Циничен сте
20
2
 
18
 
! Отговори
blackradio преди 12 години
Овчар...само глупости ръси...noment
19
1
 
20
 
! Отговори
НАЛИ преди 12 години
Болен ,здрав носи .....?
18
2
 
18
 
! Отговори
АЛООО, преди 12 години
....22 Г-О-Д-И-Н-И.......ПОУКИ....?А какво стана с БЕЗПЛАТНИТЕ БОЛНИЦИ ,КОИТО ОБЕЩА ?
17
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кюстендилско теле.
16
1
 
20
 
! Отговори
ами преди 12 години
вземайте си поука... то не е достатъчно само да се приказва... като се обърне каруцата акъллии много... въпроса е да не се обръща...иначе всеки си приказва ей така, сякаш го е еня какво става в тая държава...
15
2
 
19
 
! Отговори
БОЛЕН преди 12 години
СКОРО И ПЕЦИЕНТИ НЯМА ДА ОСТАНАТ!!!!
14
0
 
18
 
! Отговори
Иван до 9 преди 12 години
Не говори без да знаеш. Има задължителни профилактични прегледи и като не ходиш, трябва да те глобяват. Ама не го правят, за съжаление. А да не се ходи за най-малкото нещо значи, че като кихнеш два пъти днес, това не значи, че трябва да идеш при доктора. Щото ако стане така, истински тежките случаи, няма да има кога да ги прегледат. Мислете малко с тия глави, не само да приказвате! А, че GP-то богатее от таксата е факт. Ама имат лоби и не им налагат касови апарати и т.н.
13
0
 
23
 
! Отговори
Константинов преди 12 години
Пациенти-симулантиииии!Мързеливцииии,работетеееее!Марш на работа!
12
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докторче... да си чувал,че най-малкото нещо често,ама много често е симптом за голямо нещо, ъ?
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
".....не ни е толкова евтин човешкият живот..." тоест? Скъпо ви излизаме ли,какво ли? Добре,че макар и рядко се намират истински лекари, които още помнят Хипократовата клетва, която явно гинеколкогчето е забравил...